Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Κουλιάτσι,η κουλούρα του γάμου

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ 
Τις πρώτες δεκαετίες του 1900 ο γάμος αποτελούσε ένα σπουδαίο κοινωνικό γεγονός για το χωριό.Η  εβδομάδα του γάμου ξεκινούσε με προετοιμασίες και την προσμονή της μεγάλης ημέρας,που συνήθως ήταν Κυριακή.Ένα από τα βασικά έθιμα που πλαισίωναν το μυστήριο του γάμου στα Αρβανιτοχώρια,ήταν το «κουλιάτσι», το κουλούρι του γάμου.
Το βράδυ της Τετάρτης έπιαναν το προζύμι,για να φτιάξουν την επομένη το «κουλιάτσι» της νύφης και του γαμπρού ώστε αυτά να είναι έτοιμα για την τελετή του γάμου.Τα «κεντούσαν» περίτεχνα και τα τραγουδούσαν πολλές γυναίκες μαζί με την φωνή της «κεντήστρας» να κυριαρχεί.Στα σχέδια που «κεντούσαν» έδιναν διάφορους συμβολισμούς.Το στεφάνι στο κέντρο,τα σταφύλια,τα λουλούδια,τα γαρίφαλα,τα κουφέτα κ.ά.Στο «κουλιά­τσι» απέδιδαν και υπερφυσικές δυνάμεις και ένα μικρό κομμάτι το κρατούσαν για φυλαχτό.

Το Κουλιάτσι,η κουλούρα του γάμου

Υλικά2 κιλά αλεύρι σταρένιο,1/2 φλιτζάνι λάδι,2 φλιτζάνια ζάχαρη,1 1/2 κουταλάκι κανέλα σκόνη

  Εκτέλεση 
Πιάνουμε αποβραδίς το προζύμι αραιώνοντάς το με χλιαρό νερό και αλεύρι όσο πάρει μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.Την επομένη,βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη,κάνουμε μια λακκούβα,ρίχνουμε τη ζάχαρη,την κανέλα,το λάδι και το χυλό από το προζύμι.Ζυμώνουμε ρίχνοντας χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη σφιχτή.Τη βάζουμε σε ταψί δίνοντας της στρογγυλό σχήμα και αρχίζουμε το «κέντημα»
Για το «κέντημα» χρησιμοποιούμε σφιχτό ζυμάρι,που φτιάχνουμε μόνο με νερό και αλεύρι.Μόλις ολοκληρώσουμε το στόλισμα της κουλούρας,την αφήνουμε να φουσκώσει και κατόπιν την ψήνουμε σε μέτρια φωτιά.

Γιάννης Βασ. Πέππας,Φιλόλογος

Δείτε: 'Κέντημα' κουλουριού γάμου (κουλιάτσι). Μάζι [Πολυδένδρι] Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.