Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Εποικισμός Αρβανιτών στη νότια Εύβοια κατά τον 15ο αιώνα

Το όρος Όχη
Εποικισμός Αρβανιτών στη νότια Εύβοια κατά τον 15ο αιώνα 

Ο εποικισμός Αρβανιτών στη νότια Εύβοια έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα.Οι Ενετοί ευνόησαν την παραμονή τους στην Εύβοια,και ιδίως στην περιοχή του Κάβο ντόρου,πρώτον διότι η περιοχή είχε ερημώσει εξαιτίας των διαφόρων ταραχών και κυρίως τις πειρατείας και έτσι η πα- ρουσία ανθρωπίνου δυναμικού ήταν επιτακτική ανάγκη και δεύτερον για να τους χρησιμοποιή- σουν ως εμπροσθοφυλακή σε περίπτωση πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση τους τότε γινόταν γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής (όπως για παράδειγμα στην Αττική),ενώ στην Εύβοια κατά μήκος της νοτιοανατολικής περιοχής δημιουργώντας έτσι ένα είδος «ζώνη άμυνας».
Το χωριό Κόμητο,το οποίο ορίσθηκε κατά τον 15ο αιώνα ως σύνορο εποικισμού Αρβανιτών.
Η βόρεια πλευρά της Όχης ήταν η περιοχή που εγκαταστάθηκαν οι Αρβανίτες την εποχή εκείνη, μάλιστα το χωριό Κόμητο είχε οροθετηθεί ως σύνορο εποικισμού από τους Ενετούς τότε.
Ο δεύτερος εποικισμός Αρβανιτών στην περιοχή,ο οποίος ήταν μικρότερης κλίμακας και διήρκεσε έως τον 16ο αιώνα,σημειώθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας.Οι τούρκοι χρησιμοποιούσαν την μετακίνηση πληθυσμών,κυρίως, για αποδυνάμωση και διάσπαση πληθυσμών που θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν στοιχείο ενόχλησης ή αντίστασης εναντίον τους.
Για το παραπάνω άρθρο χρησιμοποιήθηκαν και πληροφορίες από την εγκυκλοπαίδεια δομή καθώς και από το βιβλίο "ας γνωρίσουμε την Κάρυστο"
παρατηρήσεις
Στα χωριά του Κάβο ντόρου τότε υπήρχαν και Ελληνόφωνοι,όμως επειδή ήρθαν σε επαφή με Αρβανίτες,γνώρισαν και την αρβανίτικη διάλεκτο,η οποία ομιλείται ακόμα και σήμερα,μάλιστα πολλά τοπωνύμια ή ακτωνύμια της περιοχής είναι αρβανίτικες λέξεις.
Πολλοί φυσικά έχουν και Αρβανίτικη καταγωγή,αν λάβουμε υπόψη τα επίθετα τους,κυρίως δισύλλαβα.
Χωριά του Καφηρέα που δεν κατοικηθήκαν από Αρβανίτες ήταν το Καστρί, Πλατανιστός και Αντιά
Οι περισσότεροι οικισμοί όπου εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες (Κόμητο κτλ) φέρουν Ελληνικές ονομασίες Αμυγδαλιά,Ζαχαριά,Κόμητο ενώ Αρβανίτικες το χωριό Βρέστυδες (από τη λέξη βρεστ, αμπέλι) Σιμικούκι που υπάρχουν έως σήμερα με εξαίρεση το χωριό Δράμεσι που μετονομάσθηκε Ευαγγελισμός το 1954.
Υπάρχουν επίσης επίθετα κατοίκων που υποδηλώνουν ποικίλη καταγωγή και που προέρχονται από τη Μ. Ασία (ένα μέρος τουλάχιστον),Πολίτης (αυτός που κατάγεται από τη Πόλη),Αλεξανδρής κ.ά.,ενώ εικάζεται ότι επώνυμα κατοίκων που έχουν κατάληξη σε -άκος, ή -ακός προέρχονται από την Πελοπόννησο (πιθανώς Μάνη).

Μαρία Αγγελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.