Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πάρνηθα,Δεκαπενταύγουστος 1938

Πάρνηθα,Δεκαπενταύγουστος 1938.

Δύο σπανιότατες,μοναδικές,προπολεμικές (μα δυστυχώς κακέκτυπες) φωτογραφίες από τον εορ- τασμό της γιορτής της Παναγίας,στην Αγία Τριάδα της Πάρνηθας το 1938. 

Στην πρώτη,ο χορός των γριζοφόρων γυναικών.Στη δεύτερη, η λιτάνευση της εικόνας,που την κρατούν δύο λεβέντες μενιδιάτες φουστανελάδες.Πίσω,ακολουθούν οι ίδιες μενιδιάτισσες γριζο- φόρες,που ραίνουν τους πιστούς με άνθη αγριολούλουδων.

Στο κατανυκτικό εκκλησίασμα που ακολουθεί,συνυπάρχουν μενιδιάτες και αθηναίοι παραθεριστές και εκδρομείς,φυματιώντες ασθενείς και το προσωπικό του Σανατορίου,επαγγελματίες των καλο- καιριών της ακμάζουσας τότε δεκαετίας του ’30,όπως: νερουλάδες,αγωγιάτες,τσελιγκάδες κτηνο- τρόφοι,γαλατάδες,τυροκόμοι,εστιάτορες και ταβερνιάρηδες,οπωροπώλες,κρεοπώλες και γυρολό- γοι,αγροφύλακες και χωροφύλακες,φιλέορτοι και οδοιπόροι,ενώ στο βάθος αχνοφαίνονται αρκε- τά αυτοκίνητα εποχής.

Δύο χρόνια αργότερα,την ίδια ακριβώς ημέρα,η «ΈΛΛΗ» θα τορπιλιστεί στην Τήνο και τα πάντα θ’ αλλάξουν ανεπιστρεπτί: Και η Πάρνηθα και η Ελλάδα και η Ευρώπη και η Υφήλιος.

Η ΙΛΕΑ [Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών] ανασύρει από το αρχείο της σήμερα,δύο από τις τελευταίες φωτογραφίες της προπολεμικής αμεριμνησίας,που σώθηκαν χάρη στην έκδοση «Οι Παραθεριστές της Πάρνηθας,1940»,του τότε διοικητή του Σταθμού Χωροφυλακής Πάρνηθας,Πα- παδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.