Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Καίτη Παπανίκα

ΚΑΙΤΗ  ΠΑΠΑΝΙΚΑ

Γεννήθηκε το 1942.Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου,όπου διδάχτηκε το θέατρο από σπουδαίους δασκάλους: Κατίνα Παξινού,Άννα Συνοδινού,Θάνο Κωτσόπουλο, Δημ. Μυράτ,Λυκούργο Καλλέργη,Ελένη Χαλ- κούση,Αλέξη Σολωμό κά.Παράλληλα σπούδα- σε κλασσικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών.Μα- θήτρια ακόμη,παίρνει μέρος σε Φεστιβάλ Α- παγγελίας Ποίησης στο Παρίσι,όπου βραβεύε- ται και κηρύσσεται Επίτιμος Δημότης Παρισιού. Τελειώνοντας τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρωταγωνιστεί δίπλα στο Βασίλη Διαμαντόπουλο και τη Μαρία Αλκαίου στα έργα: Μια Γυναίκα χωρίς σημασία του Όσκαρ Ουάιλντ, Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια του Κασσόνα, Τίνος είναι ο Μπίμπης του Λετράζ, Το έμπα και το έβγα του Κόσμου, των Β. Γκούφα και Β. Ανδρεόπουλου, Αθάνατη Πολυαγαπημένη του Γ. Ρούσσου, και το 1966 δίπλα στο Μάνο Κατράκη στα έργα Καπετάν Μιχάλης του Ν. Καζαντζάκη και Ο άνθρωπος-αυτό το παράξενο ζώο του Α. Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Μ. Κατράκη.Από κει και πέρα συνεργάζεται με πολύ σπουδαίους ηθοποιούς,σε σημαντικά έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων,υπογεγραμμένα από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες.Αναφέ- ρουμε ενδεικτικά: Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη των Τσιφόρου-Βασιλειάδη σε σκηνοθεσία Δημ. Νικολαϊδη, Δώδεκα μήνες καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Κ. Μιχαηλίδη, Εδώ Ντόιτσε Βέλλε των Πυ- θαγόρα-Φιλιππούλη σε σκηνοθεσία Δημ. Νικολαΐδη, Αχ αυτή η γυναίκα μου των Βασιλειάδη-Νικολαΐδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Παπανικολάου, Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται σε σκηνοθεσία Κ. Ασημακόπουλου, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, σε σκηνοθεσία Δ. Νικολαΐδη, La mama του Αντρέ Ρουσέλ, Χαμάμ Γυναικών σε σκηνοθεσία Γ. Διαμαντόπουλου, Τριαντάφυλλο στο στήθος του Τένεσσι Ουίλλιαμς σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, Η κυρία του Κυρίου των Τσιφόρου-Βασιλειάδη, Καινούργια σελίδα του Νηλ Σάιμον σκηνοθεσία Γ. Διαμαντόπουλου, Κραυγή γυναικών-Αποσπά- σματα ελληνικής Τραγωδίας και μουσικών θεατρικών δρώμενων, σε σκηνοθεσία Βασ. Μπουντούρη, Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ν. Παροίκου στο Ηρώδειο και σε Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, Η νύχτα της Άλωσης με το Ηπειρώτικο Θέατρο σε Φεστιβάλ της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Θ Ζήκα, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος του Θ. Ζήκα σε σκηνοθεσία Θ. Ζήκα, Συγγνώμη μαμά του Γ. Βασι- λειάδη.
Έκανε περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ «Η Νύχτα των Ποιητών»,με αποσπάσματα από μονολόγους Αρχαίας Τραγωδίας (Μήδεια,Ηλέκτρα,Αντιγόνη) με τίτλο Τις δε Βίος, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα,στη Σαρδηνία,όπου και τιμήθηκε με το Πρώτο Θε- ατρικό Βραβείο Ερμηνείας.
Παίρνει μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.Παραθέτουμε ενδεικτικά: Μας κρύβουν τον ήλιο,σκηνοθεσία Θ. Σαντάς, Χωρίσαμε ένα δειλινό,σκηνοθεσία Γ. Πετρίδης, Ο μπαμπάς μου ο Τεντυ μπόυς,σκηνοθεσία Χρ Κυριακόπουλος, Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη, Η θυσία μιας γυναίκας, σκηνοθεσία Τασόπουλου, Ένας τρελός-τρελός αεροπειρατής,σκηνοθεσία Κ. Καραγιάννη, Τα σύνο- ρα της προδοσίας,σκηνοθεσία Δ. Δαδήρα, Ένας υπέροχος άνθρωπος,σκηνοθεσία Τζακ Κρίστιαν, Ο αετός των σκλαβωμένων,σκηνοθεσία Τεγόπουλος, Με τη λάμψη στα μάτια,σκηνοθεσία Π. Γλυκο- φρύδη, Παύλος Μελάς,σκηνοθεσία Φ. Φυλαχτού, Άντε γεια (Α΄ βραβείο γυναικείας ερμηνείας),σκη- νοθεσία Γ. Τσεμπερόπουλου, Κτήμα Αρμονία,σκηνοθεσία Ν. Σπανού, Τεστοστερόνη,σκηνοθεσία Γ. Πανουσόπουλου, κά.
Στην τηλεόραση πρωταγωνιστεί σε πολλές σειρές: Ένα υπέροχο ζευγάρι, σκηνοθεσία Π. Βασιλειάδη, Κεκλεισμένων των θυρών, του Θ. Σαντά, Πατούχας του Κονδυλάκη,σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού, Εκείνες κι εγώ,του Αλ. Σακελλάριου, Ανατολικός Άνεμος του Θ. Σκρουμπέλου,σκηνοθεσία Μ. Ρε- τσίλα, Όταν ήμουν δάσκαλος,του Κονδυλάκη,σκηνοθεσία Γ. Μυλωνά, Ψίθυροι καρδιάς,του Μανού- σου Μανουσάκη κ. ά.
Θέατρο στην τηλεόραση έκανε: Τρισεύγενη,σκηνοθεσία Γρ. Γρηγορίου, Μονόπρακτα του Τσέχωφ και Μονόπρακτα του Λόρκα σε σκηνοθεσία Μ. Λυγίζου, Μήδεια του Ευριπίδη,σκηνοθεσία Ν. Πα- ροίκου.
Στο ραδιόφωνο έπαιξε σε πλήθος θεατρικά έργα στην εκπομπή Θέατρο στο Ραδιόφωνο, και έλαβε μέρος σε πολλές εκπομπές.
Ήταν επί 17 χρόνια παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Θόδωρο Κατσαδράμη με τον οποίο απέκτησε έναν γιο.


Θρηνεί την Καίτη Παπανίκα το Μενίδι

Τη μεγάλη ηθοποιό Καίτη Παπανίκα θρηνεί το Μενίδι.Έφυγε το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017,νικημένη από την επάρατη νόσο.
Η εκλιπούσα υπήρξε μια από τις καλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς και η μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα που έχει αναδείξει η πόλη.
Με πληθώρα σημαντικών ρόλων στο ενεργητικό της έδειξε από πολύ νεαρή ηλικία ότι διαθέτει πλούσιο ταλέντο.Παράλληλα ασχο-λήθηκε με τα κοινά και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Νέας Φιλαδελ-φείας.
Δείτε το βιογραφικό της:
Οι γονείς της ήταν από τις Αχαρνές (Μενίδι) Αττικής.Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε με Άριστα.Διδάχτηκε την υποκριτική από σημαντικούς δασκάλους όπως την Κατίνα Παξινού,την Άννα Συνοδινού,τον Θάνο Κωτσόπουλο,τον Δημήτρη Μυράτ,τον Λυκούργο Καλλέργη,την Ελένη Χαλ-κούση και τον Αλέξη Σολωμό.Παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο ωδείο Αθηνών.Μα-θήτρια ακόμη πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι,βραβεύτηκε και κηρύχθηκε επίτιμος δημότης.
Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964 στο έργο ''Υπόγειο της Λέλας'' του Β. Ιμπροχώρη στο Θέατρο Αττικόν.Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στην πρόζα και την επιθεώρηση.Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1963 με την ταινία ''Μας κρύβουν τον Ήλιο'' και το 1968 ήταν σταθμός για την καριέρα της όπου και έγινε περισσότερο γνωστή όταν ''έπαιξε'' στην ταινία ''Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη''.
Μέχρι σήμερα είχε λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 ταινίες,δράματα,κωμωδίες και περιπέτειες και έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της στην ταινία ''Άντε Γεια'' του Γ. Τσεμπερόπουλου,ενώ έχει ''παίξει'' και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές.Η ηθο-ποιός,η οποία ξεχώριζε για το ήθος της,την καλοσύνη και τις προοδευτικές ιδέες της,πήρε την α-πόφαση να προσφέρει τον μισθό της σε άπορες οικογένειες.Ο προβληματισμός για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.Ως αντιπρόεδρος στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού έριξε στο τραπέζι μια ρηξικέλευθη πρόταση,συγκεκριμένα να δίνει το μισθό της από το δημοτικό συμβούλιο (600 ευρώ) σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη από χρήματα για να επιβιώσουν.
Υπήρξε σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Θεόδωρου Κατσαδράμη.Η Καίτη Παπανίκα ήταν δασκάλα στη Σχολή Υποκριτικής του Αντώνη Ανδριόπουλου.
Στις 08/02/2015 ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμο Μέλος της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών (Με-νιδίου).
menidiatis.blogspot.gr,Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017.




Να,και μια θαυμάσια ταινία που πρωταγωνιστούσε η Καίτη Παπανίκα.
"Άντε γεια" (1992) του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.
Για να την δείτε,πατήστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.