Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο : Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ Θράκη γιορτάζεται η κατάκτησή της...

Το έθιμο ¨40 Κουρμπάνια¨ που συνεχίζεται επί αιώνες στην ορεινή περιοχή αρχίζει.
Το έθιμο ¨40 Κουρμπάνια¨ που συνεχίζεται για αιώνες στην Χλόηθα πραγματοποιηθεί στις 11:00 της 29/5/2016.Σε αυτούς που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση θα προσφερθεί το γνωστό φαγητό ¨μπακιρλαμά¨. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους.
40 ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΑ
Μετά από την κατάληψη της Αδριανούπολης και του Διδυμοτείχου, ισχυρές μονάδες Τούρκων επιδρομέων με επικεφαλής τους 40 καταγόμενους από το Χορασάν στρατιώτες,προελαύνοντας προς την περιοχή Τανριντάγ, σε διάφορα μέρη έδωσαν σκληρές μάχες και είχαν εκατοντάδες νεκρούς-μάρτυρες.Και επειδή η κυριαρχία έγινε εξαιτίας των 40 στρατιωτών (δερβίσηδων) λέγεται ¨40 Ήρωες¨.Οι δε εορτασμοί των νικών και των κατακτήσεων τους ονομάστηκαν ¨Γιορτή των Ηρώων¨ και ¨Κουρμπάνι των Ηρώων¨. Από τους μάρτυρες αυτούς, στις μέρες έφτασαν 5 τάφοι,οι οποίοι βρίσκονται 10 μέτρα από τα σύνορα,εντός του βουλγαρικού εδάφους.    …………..
Αυτοί από τον κόσμο της περιοχής λέγονται ¨Σωστοί Ήρωες¨. Είναι Τούρκοι-παλληκάρια που έγιναν μάρτυρες και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.Στις μέρες μας στον χώρο του μαρτυρίου,διοργανώνονται τα 40 Κουρμπάνια για να τιμηθούνε οι επιδρομείς.Παλιότερα αποτελούσε όρο η θυσία 40 κουρμπανιών-ζώων.Τα τελευταία χρόνια τα 40 Κουρμπάνια πραγματοποιούνται με βοοειδή.
Πριν από τον καθορισμό των βουλγαροτουρκικών συνόρων σε αυτή την τελετή-κουρμπάνι μετείχαν και Τούρκοι από την Βουλγαρία.Αλλά με τον καθορισμό τους το 1920,τα 40 Κουρμπάνια που γινόταν εκεί,πλέον άρχισαν να γίνονται σε ένα οροπέδιο στο χωριό Χλόη.
Αυτό το κουρμπάνι που οργανώνεται ετησίως σαν ένα χρέος ευγνωμοσύνης,γινόταν Πέμπτη , 40 μέρες μετά από το Χιντρελλέζ.Στις μέρες μας επειδή είναι μέρες εργασίας μεταφέρεται τις Κυριακές.
Πηγή
Από το χτες στο σήμερα
Ο ΤΕΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΓΙΝΤ ΑΛΗ ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Μεχμέτ Κοτς
http://rodopruzgari.com/item/5799-k%C4%B1rkkurban%C4%B1-pazar-g%C3%BCn%C3%BC-d%C3%BCzenleniyor.html
24/5/2016
Σχόλιο: Η πηγή που αναφέρεται προφανώς είναι κάποιο πόνημα του Μεχμέτ Κοτς-θρησκευτικού ηγέτη των αλεβιτών της περιοχής Έβρου. Ο Κοτς παλιά ήταν εντελώς παραμελημένος και κανείς δεν του έδινε σημασία.Όταν οι αντιπαλότητες αλεβιτών και σουννιτών αναδείχτηκαν χάρη στην γνώση που μας προσέφερε η παρουσία της Χαράς Νικοπούλου στο Μ. Δέρειο,η Τουρκία συναισθάνθηκε τον κίνδυνο,τον προσέγγισε και τον έκανε δικό της.Έκτοτε πάντοτε όποτε πάει εκεί στην περιοχή Τούρκος επίσημος,πάντα τον καλούνε και τον τιμούνε.Σε αντίθεση δηλαδή με ότι συμβαίνει στην Τουρκία,όπου υπάρχουν πολλές διακρίσεις σε βάρος των αλεβιτών.Επειδή όμως στην ελληνική Θράκη η Τουρκία δεν θέλει να της ξεφεύγει κανένα ¨πρόβατο¨,εδώ προσέγγισε τον Κοτς και τον έχει δικό της.Πώς το κατάφερε δεν ξέρουμε,αλλά διάφορα περνούν  από το μυαλό μας.                            Posted on TourkikaNea Μαΐου 28th, 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.