Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Αχ. Γ. Λαζάρου, Αλβανοί, Αρβανίτες-Βορειοηπειρώτες 1992 pdf


Άλλη μια σημαντική τεκμηριωμένη μελέτη του έγκριτου Βαλκανιο-λόγου Αχιλλέα Γ. Λαζάρου με ικανοποίηση παρουσιάζουμε.Απ΄ όλα τα ενδιαφέροντα του βιβλίου θα σταθώ στο ξεσκέπασμα της καλά οργανωμένης,και τόσο ύπουλης και κίβδηλης,προσπάθειας να παρουσιαστούν οι σκιπτάρ/τουρκαλβανοί της νότιας Ιταλίας ως τάχατες Αρβανίτες,εμετική επιχείρηση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας από διάφορους κωμικούς τύπους της πυρκαγιάς.

Κάντε λήψη του βιβλίου πατώντας εδώ.

Γιάννης Βασ. Πέππας 

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Παν. Μανιώτης, Σούλι και Εθνεγερσία (2012) pdf

Η συγκεκριμένη εργασία εκ των πραγμά-των δεν μπορούσε παρά να ήταν περιορι-σμένη,μια και θα παρουσιαζόταν/εκφω-νιόταν σε σχετική εκδήλωση.Κι όμως,σε μικρής έκτασης κείμενο ο φιλόλογος συ-ντάκτης της περιέλαβε επαρκώς την ιδιαί-τερη πολιτικοκοινωνική συγκρότηση της Σουλιώτικης κοινωνίας,την ιστορική δια-δρομή ως την κατάλυσή της,αλλά και την αξιολόγηση/αποτίμηση της αγωνιστικής συνεισφοράς των Ελλήνων του Σουλίου στη ζωτική υπόθεση της μεγάλης Εθνεγερσίας.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι στην εργασία τονίζεται πως ουσιαστικά οι Σουλιώτες πολεμούσαν με το πιστό μαντρόσκυλο των Τούρκων,τους Σκιπτάρ,τους Αλβανούς (Τουρκαλβανούς),αυτόν τον μονίμως ενάντιο κι άφιλο λαό.

 Κάντε λήψη - Διαβάστε: 


Γ.Β. Πέππας

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Aλβανός αρχαιολόγος παραδέχεται την ελληνικότητα της Αλβανίας!


Aλβανός αρχαιολόγος παραδέχεται την ελληνικότητα της Αλβανίας!
 Από τα σωθικά της,η Ελληνική γη συνεχίζει να τους  διαψεύδει με τα ίδια τα ευρήματά τους.
Καταρρέει το Αλβανικό όνειρο της Ιλλυροπελασγορωμαϊκής ιστορίας. Ας το πει κάποιος στο δίδυμο Γκιτσάλι-Σπαχίου... αλλά με τρόπο!

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους της Ευρώ-πης, που μίλησε πριν μερικές ημέρες στα Γιάννινα, ο Αλ-βανός Νεριτάν Τσέκα,παραδέχεται... την ελληνική προ-έλευση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αλβανία! Ο σπουδαίος αρχαιολόγος παρουσίασε το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Χαονίας, το οποίο εξελισσόταν παράλλη-λα με τις ανασκαφές που έκανε ο Σωτήρης Δάκαρης στην Ήπειρο. Οι Χάονες θεωρούνται σαν το αρχαιότερο από τα δεκατέσσερα ηπειρωτικά φύλα. Λαός ιδιαίτερα σκληρός και μαχητικός, διακρινόταν για το σύστημα αυτοδιοίκησης που βασιζόταν όχι στη βασιλεία μα στο αιρετό χαρακτήρα της. Οι Χάονες κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν σε όλη την Ήπειρο, η οποία τα πανάρχαια χρόνια ονο-μαζόταν και Χαονία. Στη συνέχεια, γνώρισαν την παρακμή για να περιοριστούν στα φυσικά όρια της προέλευσής τους.Τον 5ο π.Χ. αιώνα Χάονες μετοίκησαν στην Καλαβρία και τη Σικελία, όπου πο-λύ αργότερα τους συναντάμε με την ονομασία Χώνες.
Η αρχαία Χαονία εκτεινόταν από τις βόρειες όχθες του ποταμού Καλαμά (Θύαμι) μέχρι τα ενδότερα της σημερινής Βορείου Ηπείρου, τα Ακροκεραύνια Όρη. Σημαντικότερες πόλεις της ήταν η Φοινίκη, ο Ογχησμός (σήμερα Αγ.Σαράντα), η Χίμαιρα (σήμερα Χειμάρρα) και η Πολιανή (σήμερα Πολύτσανη). Η περιοχή αυτή, σε μεγάλο βαθμό, συμπίπτει με το χώρο επιβίωσης του ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩ-ΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.

Πηγή:  Himara.gr      Σάββατο 12 Μαΐου 2012, 15:15  

https://www.himara.gr/659-alvanos-paradexetai-tin-ellinikotita-tis-alvanias?fbclid=IwAR3mZhmIsGff1sLZozeb8N9yqWd7LwfR6keNcUc1W4SoymcPdcGVdc3anFc