Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η Ηπειρώτισσα λογοτέχνις Αγγελική Πάλλη (1798-1875)

 

Το 1798 γεννήθηκε η διακεκριμένη αυτή λό-για Ελληνίδα της διασποράς [ποιήτρια,διη-γηματογράφος,δραματουργός και δημοσιο-γράφος] που τόλμησε,σε εποχές που η γυ-ναίκα βρισκόταν ελάχιστα στο λογοτεχνικό προσκήνιο, ...  
διαβάστε περισσότερα εδώ

γ. β. πέππας

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ο Λιαταναίος αγωνιστής του ΄21 Σπύρος Αθανασίου


 Ο κ. Γιώργος Ζωίτσης προσφέρει σοβαρό έργο στην ανάδειξη της ιστορίας (και όχι μόνο) της γενέτειράς του,του Αγίου Θωμά (Λιάτανι) Βοιωτίας.Αναδημοσιεύω ένα τμήμα ευρύ-τερης σημασίας της προσπάθειάς του,όπως την ανάρτησε στις 31.1.2021 στην ομάδα του facebook  ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ (ΛΙΑΤΑΝΙ) ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

 

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ 1821 - 2021

Η ΛΙΑΤΑΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Στρατιώτης Σπύρος Αθανασίου

Αγωνιστής του 1821. (Αριθμός Μητρώου: 9256).

Ο Σπύρος Αθανασίου συμμετείχε από την αρχή του αγώνα στη Χιλιαρχία του Κώστα Χορμόβα, Πεντακοσιαρχία Δήμου Λιούλια και σε πολλές μάχες υπό τον Αθανάσιο Σκουρτανιώτη.


Η αίτηση για αριστείο υποβάλλεται στις 18 Σεπτεμβρίου 1835 και η εξεταστική επιτροπή του χορηγεί "σιδηρούν παράσημο" στις 25 Απριλίου 1839, το οποίο συνοδεύεται από αντίστοιχο δίπλωμα και τον κατατάσσει στις τάξεις των στρατιωτών.


Με το θάνατό του άφησε πίσω τη γυναίκα του Παναγιώτα και έναν γιο, τον Γιώργο, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την επανεξέταση των αποζημιώσεων υποβάλλουν αίτηση στις 19 Ιουνίου 1865 προς τον έπαρχο Θηβών, συνοδευόμενη από Πιστοποιητικό το οποίο υπογράφεται από τον Δήμαρχο Τανάγρας Παπαϊωάννου στις 18 Ιουνίου 1865.


Σε έγγραφο του Γιώργη Σκουρτανιώτη προς τον Κωλέτη το 1832 το όνομά του περιλαμβάνεται στις ονομαστικές μερίδες φαγητού που ζητάει από την κυβέρνηση.


Ο Σπύρος Αθανασίου περιλαμβάνεται στις λίστες των Βοιωτών που αναμένουν τις τιμητικές τους διακρίσεις, όπως προκύπτει από έγγραφο των αρχών της Βοιωτίας στις 26 Απριλίου 1839.

Η αναφορά στο πιστοποιητικό της συζύγου και του γιου ότι εντάχθηκε στη χιλιαρχία του Κώστα Χορμόβα ξαφνιάζει αρχικά, δεδομένου ότι πρόκειται για Βορειοηπειρώτη. Όμως ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης αναφέρει στην Κυβέρνηση (1-11-1826) ότι συμφώνησαν και αυτοί για την εκστρατεία της Στερεάς Ελλάδος. Στα αρχεία του Κουντουριώτη διαβάζουμε: «Ημείς θέλομεν εκστρατεύσει, όπου διορισθώμεν από τον Αρχηγόν Καραϊσκάκην. Ο στρατηγός όμως Κώστας Χορμόβας δεν ευρέθη εις αυτήν την μάχην, επειδή διορίσθη από τον Αρχηγόν να καθήση με τους ειδικούς του εις Δίστομον δια να το φυλάξη».

Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η θέση του Διστόμου ήταν αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη. Αλλά επικίνδυνη ήταν σύμφωνα με τον Βλαχογιάννη και η θέση αργότερα στο Κερατσίνι. Τα παραπάνω αποτελούν δείγματα εμπιστοσύνης προς τον Βορειοηπειρώτη, ο οποίος μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη έγινε μέλος της επιτροπής των σωμάτων του, σύμφωνα με τον Κασομούλη.
Με δεδομένα τα παραπάνω μπορούμε να εικάσουμε ότι ο Σπύρος Αθανασίου συμμετείχε στη φύλαξη του Διστόμου, ίσως ακολούθησε τον Χορμόβα και σε άλλες περιοχές όπου συμμετείχε με τον Δήμο Λιούλια.

#Άγιος_Θωμάς #Ελληνική_Επανάσταση #Λιάτανη #Δήμος_Τανάγρας #Τανάγρα #Λιάτανη1821 #Greece1821 #GreekRevolution #agiosthomas #liataniinrevolution #sories1821 #Greece2021 #GreekHistory #Σπύρος_Αθανσίου #στρατιώτης


Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Κωνσταντίνος Κόλλιας (1901 – 1998)

Κωνσταντίνος Κόλλιας (1901 – 1998)

Ανώτατος δικαστικός που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός της Χούντας των Συνταγμα-ταρχών.

 Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας γεννήθηκε το 1901 στα Στύλια Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στα-διοδρόμησε στον εισαγγελικό κλάδο. Διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (1946-1962) και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (1962-1967). Με απόφασή του, ο Χρήστος Σαρτζετάκης ορίστηκε ανακριτής στην πολύ-κροτη υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Όμως, αναμίχτηκε παράτυ-πα στην ανάκριση, με στόχο να συσκοτίσει την υπόθεση.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου δια-τάχθηκε έρευνα για τις ενέργειές του και του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της εξά-μηνης αργίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Κόλλιας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την 2942/64 απόφασή του ακύρωσε την υπουργική από-φαση και ανέπεμψε την υπόθεση στον Υπουργό.
Ο Υπουργός επέβαλλε εκ νέου ποινή τρίμηνης αργίας στον Κόλλια και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης του Εισαγγελέα. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όμως, έκρινε ότι ο Υπουργός δεν είχε εξουσία να επιβάλει μόνος του πειθαρχική ποινή σε ανώτατους δικαστές, παρά μόνο το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, και έκρινε την υπουργική απόφαση άκυρη. Έτσι, ο Κόλλιας επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία.

Η κυβέρνηση Κόλλια

Αργά το απόγευμα της 21ης Απριλίου 1967, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β'. Η επιλογή του υπήρξε προϊόν συμβιβασμού μεταξύ του άνακτα και των πρωταιτίων του πραξικοπήματος. Στην κυβέρ-νησή του, υπουργικά πόστα ανέλαβαν αρκετοί ανώτατοι δικαστικοί, καθώς και η τριανδρία των πραξικοπηματιών (Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος), που ασκούσε την πραγματική εξου-σία στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Κόλλια απομακρύνθηκε η ελλη-νική μεραρχία από την Κύπρο και συγκροτήθηκε η επιτροπή Μητρέλια για την εκπό-νηση νέου Συντάγματος.
Μετά το αποτυχημένο βασιλικό κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, ο Κόλλιας ακολού-θησε τον Κωνσταντίνο κατά τη φυγή του στη Ρώμη (14 Δεκεμβρίου). Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο υπουργός Προεδρίας και ιθύνων νους του πραξικοπήματος Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο Κόλλιας καθαιρέθηκε από το δικαστικό αξίωμα με συντα-κτική πράξη, που συνοδεύτηκε από σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (23 Ιανουαρίου 1968). Στην Ελλάδα επέστρεψε μετά την πτώση της δικτατορίας. Το 1984 εξέδωσε το βιβλίο «Βασιλεύς και Επανάστασις 1967», όπου παρουσιάζει τη δική του εκ-δοχή για τα γεγονότα που οδήγησαν στη χούντα και το βασιλικό κίνημα.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας πέθανε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου 1998.

 Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/674?fbclid=IwAR0qeT3q0TUNEfsbQ2W606LIPFKn7OZp7nccPz_2hmP3yA0M574gaMl4wy4#.YAhGeAmBbsU.facebook