Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ανδρέας Κριεζής,ένας αρβανίτης ζωγράφος (Ύδρα 1816-1880).

Ανδρέας Κριεζής,ένας αρβανίτης ζωγράφος (Ύδρα 1816-1880). 

Ανήκει στην οικογένεια των γνωστών ναυμάχων τής Ύδρας.O πατέρας του Δημήτριος έφερε το προσωνύμιο Χατζημι- σίρης λόγω των τολμηρών ταξιδιών του στην Αίγυπτο (Μισίρι).Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι χωρίς να είναι γνω- στά περισσότερα στοιχεία.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα,διορίστηκε καθηγητής της ιχνογραφίας στο Γυμνάσιο τής Σύ- ρου (Ερμούπολη),στο οποίο και υπήρξε δάσκαλος του πατέρα της Ελληνικής θαλασσογραφίας Κωνσταντίνου Βολα- νάκη.
Υδραία αρχόντισσα
Φιλοτέχνησε πίνακες εμπνευσμένους από τις ναυμαχίες τού Αγώνα ("Ναυμαχία τού Αργολικού", "Ναυμαχία της Με- θώνης κ.ά.).Επίσης φιλοτέχνησε προσωπογραφίες τού Αθ. Χριστόπουλου (1844),τού Θ. Καίρη, τού πυρπολητή Γ. Θεοχά- ρη (1846) κ.ά.Έργα του φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη,στο Ιστορικό αρχείο Ύδρας,στην Εθνική Πινακοθήκη και στις συλλογές Ευρ. Κουτλίδη και Καλκάνη καθώς και στους απογόνους των Κριεζήδων.Τα κυριότερα είναι οι προσωπο- γραφίες του Χριστοπούλου (1846) και ενός μέλους της οικογένεια Κριεζή.Είναι επίσης γνωστό ότι ο ζωγράφος αγιογρά- φησε την Αγία Ειρήνη στον Πάρο και ότι κάποια λιθογραφήματά του τυπώθηκαν στη Μασσαλία.H σημαντικότερη ε- λαιογραφία του βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη και επιγράφεται Η Άφιξις του βασιλέως Γεωργίου του Α' (1869) [φωτογραφία].
Άφιξη του βασιλέως Γεωργίου Α΄
O Κριεζής ακολουθεί στις προσωπογραφίες το μετωπικό δισδιάστατο ύφος του Φρ. Πίτζε αναμιγνύοντας λαϊκά και λό- για στοιχεία.Ήταν παντρεμένος με την Αρχόντω Ραφαλιά.
Ψαριανός καπετάνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.