Σελίδες

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Γιάννης Βασ. Πέππας, Άγιος Ζαχαρίας Καστοριάς - ένα "παρεξηγημένο" μικροχώρι

Ένα απ΄ τα πρώιμα δημοσιεύματά μου.Επι-κεντρωμένο στην παρουσίαση κι όχι στην από-δειξη,κάτι που ως θεώρηση,τακτική και γραφή κατακτιέται ύστερο,μέσα από μελέτη,γνώση στεριωμένη κι ώριμη ζυμωμένη άποψη.
Ο λόγος,άλλη μία φορά,για τους όρους Άρβα-νον,Άλβανος,Αλβανία κ.λπ.Σαφώς,δημιουργή-ματα της ελληνικής γλώσσας με γεωγραφικό προσδιορισμό.Οι συγκυρίες το έφεραν έτσι, ώστε ένα ευρύ ελληνικό τοπωνύμιο να κατα-λήξει το 1913 ως επίσημη ονομασία ενός πλα-στού κράτους με βασικό πληθυσμιακό κορμό μια Δακική φυλή: τους Σκιπτάρ,τους Κοστοβώκους των χρόνων του Ιησού.
Πάνω σ΄ αυτή την συνθήκη στρεβλότητας έχει στήσει το προπαγανδιστικό μαγαζάκι του ο χατζια-βάτικος ανθελληνικός μηχανισμός που χτυπιέται ανοητολογώντας για τους Έλληνες Ηπειρώτες του Αρβάνου.
Ένας,κύριος,λόγος δημιουργίας και λειτουργίας τούτου του ιστότοπου είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη αυτών των αληθειών.

Κάντε λήψη - διαβάστε: 




Δείτε ακόμα,σχετικά:





Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Πέμπτη φάλαγγα...;

1. Αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει φωτογραφία, από αλβανική σελίδα στο facebook, στην οποία απεικονίζονται στρατιώτες του ελληνικού στρατού να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σύμβολο της αλβανικής σημαίας, τον αετό. Πιθανότατα πρόκειται για εφέδρους αλβανικής καταγωγής που υπηρετούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο συγκεκριμένος συμβολισμός έχει ταυτιστεί με τον αλβανικό εθνικισμό και την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Πριν από λίγο έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες καθώς σε ανακοίνωση του ΓΕΣ τονίζεται:
«1. Άμεσα κινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού και εντοπίσθηκαν οι Στρατιώτες. Πρόκειται για Νεοσύλλεκτους που παρουσιάσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου).
2. Η ενέργεια αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ θα ληφθεί υπόψη τόσο κατά την απόδοση των ειδικοτήτων, όσο και κατά τις προσεχείς τοποθετήσεις τους στις Μονάδες Εκστρατείας.
3. Συναφώς διερευνώνται διοικητικές ευθύνες».

2. Εντοπίστηκαν άμεσα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού οι στρατιώτες που απεικονίζονται σε φωτογραφία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του αλβανικού αετού.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, πρόκειται για νεοσύλλεκτους που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (κέντρο εκπαιδεύσεως).

«Η ενέργεια αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ θα ληφθεί υπόψη τόσο κατά την απόδοση των ειδικοτήτων όσο και κατά τις προσεχείς τοποθετήσεις τους στις μονάδες εκστρατείας. Συναφώς διερευνώνται διοικητικές ευθύνες», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Πηγή: Press-gr.com,22/1/2017  (http://www.press-gr.com/2017/01/blog-post_1837.html  &  http://www.press-gr.com/2017/01/blog-post_7425.html)

Μια γενικότερη πολιτική ανάλυση επί του συμβάντος διαβάστε εδώ: 

Δείτε ακόμα: 





Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Δημ. Καλλιέρης,Ποιοι πάνε να παρουσιάσουν ως αλβανούς τους Έλληνες Αρβανίτες

Ο Δημήτρης Καλλιέρης (πέθανε το 2012,ενώ χόρευε λεβέ-ντικα σε γλέντι) υπήρξε,κατά τη γνώμη μου,σπουδαία προ-σωπικότητα της Δυτικής Αττικής.Βαθιά μορφωμένος,ανήσυ-χο και ευγενικό πνεύμα,πολυπράγμων,ανιδιοτελής,πατριώ-της.
Τίμησε την αρβανίτικη φύτρα του (καλλιέρης στ΄ αρβανίτικα σημαίνει αλογάρης) με άψογες,τεκμηριωμένες και προσεκτι-κές έρευνες και εκδόσεις λαογραφικού κυρίως ενδιαφέρο-ντος.
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω το 1999 και έκτοτε είχαμε κάποια τηλεφωνική επαφή.Σκοπός μου παραμένει μια εδώ ολοκληρωμένη παρουσίασή του. 
Παρουσιάζω ένα αποκαλυπτικό κείμενό του (δεν είναι το μό-νο) για τον ρόλο,τις κινήσεις και μεθοδεύσεις ατόμων και κύ-κλων επί των Αρβανιτών.Δημοσιεύτηκε στην Λαμπηδόνα (διέκοψε την κυκλοφορία της τον Μάρτιο του 2003),περιοδι-κό του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου,στο οποίο Κέντρο προήδρευε ο Δ.Κ.
Δεν θα πω τίποτα άλλο.Τα λέει όλα το κείμενο... Κάντε λήψη και διαβάστε το (πατώντας τον ακόλουθο τίτλο/σύνδεσμο)



Γιάννης Βασ. Πέππας

Δείτε το θέμα σε βίντεο (youtube) πατώντας εδώ

Διαβάστε,ακόμα:






Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Το γλωσσικό ιδίωμα του Νέου Σουλίου Σερρών

Το γλωσσικό ιδίωμα του Νέου Σουλίου Σερρών

Το Νέο Σούλι είναι κωμόπολη η οποία απέχει 8,5 χλμ. από την πόλη των Σερρών.Οι κάτοικοί του είναι καθαρώς γηγενείς χωρίς προσμείξεις.Κατά την απογραφή του 1991 ανέρχονται στους 2.071.Η κύρια ασχολία των κατοίκων του Νέου Σουλίου είναι η γεωργία και τα κύρια προϊόντα τα οποία πα-ράγονται είναι ο καπνός και τα δημητριακά.
Οι Νεοσουλιώτες στο καθημερινό τους λεξιλόγιο χρησιμοποιούν λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας,ατόφιες ή ελαφρά παραφθαρμένες.Πρέπει να τονίσουμε ότι δέχτηκαν και τουρκικές και σλαβικές επιδράσεις.Η γλώσσα του χωριού επηρεάσθηκε από δουλεία πέντε αιώνων και από δύο βουλγαρικές κατοχές [1917-18 και 1941-44].
Η κοινωνία του Νέου Σουλίου ως τη δεκαετία του '50 παρέμεινε κλειστή αγροτική.Μικρό είναι το πο-σοστό των νέων,οι οποίοι άφηναν το χωριό για σπουδές ή για άλλους λόγους.Και γι΄ αυτό το λόγο το λεξιλόγιο του χωριού κατά ένα μεγάλο ποσοστό παρέμεινε βαρύ,δωρικό.Εξαιτίας των μετακινήσεων των νέων από το χωριό προς την πόλη και της ανάμειξης των Μ.Μ.Ε.,κυρίως της τηλεόρασης,σιγά - σιγά η παλαιά λεκτική διάλεκτος τείνει να εξαφανιστεί.
Ένα ασυνήθιστο γλωσσικό φαινόμενο στο Νέο Σούλι είναι ότι δεν τηρείται ο νόμος της τρισυλλαβίας στον τονισμό.Δηλαδή παρατηρείται τονισμός πέραν της προπαραλήγουσας,αλλά μόνο σε ρήματα π.χ. ίφιραμι [=φέραμε], ίξιριμι [=ξέραμε], πήγιναμι [=πηγαίναμε], ήθιλαμι [=θέλαμε] κ.λπ.
Επίσης,παρατηρείται ένας άλλος γλωσσικός ιδιωτισμός,η κατάληξη -τσι στο β' ενικό πρόσωπο της προστακτικής.'Ετσι συχνά ακούγονται οι λέξεις: πλύτσι [=πλύσου], κοιμήτσι [=κοιμήσου], πιρπάτσι [=περπάτησε], νίπτσι [= να νιφτείς, να πλυθείς] κ.λπ.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε την κατάληξη - ουδ' στα υποκοριστικά.Στο Νέο Σούλι σπάνια θα ακούσουμε: κοριτσάκι,παιδάκι,σπιτάκι, δρομάκι,νεράκι,ψωμάκι,κατηφοράκι.Αντί αυτών: κουρτσούδ', πιδούδ', σπιτούδ', δρουμούδ', νιρούδ, ψουμούδ', κατφουρούδ'.
Συνηθισμένο φαινόμενο είναι η μετάθεση συμφώνων: άσπηρ, μαύηρ, αντί άσπρη, μαύρη, γιό μ, αντί γιος μου κ.λπ.
Συνήθης είναι η χρήση του "γιατί" και του "αφού" π.χ. «έλα να σι πω δε βαστώ γιατί» [=γιατί δεν αντέχω].
Εντύπωση μας προκαλεί και η κατάληξη -σκα, -σκι στους ιστορικούς χρόνους των ρημάτων π.χ. κα-ταλάβηνισκα, πήγινισκι [=καταλάβαινα, πήγαινε].
Παράξενος είναι και ο σχηματισμός της προστακτικής στην περιοχή των Σερρών.Στο Νέο Σούλι, όπως πρωτύτερα αναφέραμε,κυριαρχεί η κατάληξη -τσι [=πλύτσι], [=νίφτσι], ενώ αλλού ακούγεται η κατάληξη -θους [πλυθούς] ή -θκι [πλύθκι = πλύσου, κοιμήθ' κι = κοιμήσου] π.χ. «παντρευτούς και γκαστρωθούς να δω τη λιβιντια σ» [που είναι μια παροιμία όπου αποδεικνύεται η αξιοσύνη της γυ-ναίκας μέσα από τους δύο σταθμούς της ζωής της].
Η λέξη "χρεία" έμεινε άφθαρτη ως και στις μέρες μας.Στην αρχαία ελληνική γλώσσα σήμαινε ανά-γκη,και στο χωριό σήμαινε αποχωρητήριο.Και στις μέρες μας η ερμηνεία της λέξεως "χρεία" αντι-καταστάθηκε από τη γαλλική λέξη τουαλέτα.Με αυτόν τον τρόπο η ελληνικότατη αυτή λέξη απο-σύρθηκε από τη σημερινή μας ομιλία για τους εξής δυο λόγους.Ο πρώτος λόγος είναι ότι θεωρήθηκε χωριάτικη και ο δεύτερος λόγος ότι δεν ακουγόταν τόσο "όμορφα".Υπάρχουν και άλλες ελληνικό-τατες λέξεις που όπως είναι φυσικό μιλιούνται από τους γεροντότερους,αλλά όχι από τους νεότε-ρους,γιατί δεν τις θεώρησαν και τόσο εύηχες.
Άλλη μια λέξη χαρακτηριστική είναι ο "αγός".Χρησιμοποιείται ειδικά για το αυλάκι που υπήρχε στην άκρη του δρόμου στα παλιά χρόνια και από κει κυλούσε το νερό που προερχόταν από τις κοινοτικές βρύσες [σουλνάρια].Ανά διαστήματα,ως και την δεκαετία του '50,βρισκόταν και ένα σουλνάρ ανά 50 - 100 μέτρα.Η λέξη σουλνάρ προέρχεται [από τη λέξη > σωλήν > σωλήνα > σωληνάριο]. Τα νερά που κυλούσαν στο αυλάκι ήταν ο λεγόμενος "άγος",και προέρχεται από την ελληνικότατη λέξη "αγω-γός".Και όλα αυτά τα νερά ακολουθώντας τον αγό κάθε δρόμου ενώνονταν με άλλους μεγαλύτε-ρους που διέσχιζαν το χωριό και χύνονταν στο χείμαρρο για να ποτίσουν τα χωράφια [Παλιόπκαδα, πλατανούδ'].
Άλλη μια λέξη που καταλαβαίνουμε ότι και αυτή είναι αρχαία ελληνική είναι το ρήμα "απείκασα" = κατάλαβα και χρησιμοποιείται στον αόριστο.Με την παρακάτω πρόταση θα δούμε πως η λέξη αυτή είναι ελληνικότατη: «Γύρ' σις άκιρα δεν σ΄ απείκασα καθόλου».
Κι από εδώ καταλαβαίνουμε ότι και η λέξη "άκιρα" είναι αρχαία και η ερμηνεία της προτάσεως είναι: ότι γύρισες αργά και δεν σε αντιλήφθηκα.
Από το "αράς, -άδος" [απ' όπου η αράδα] έγινε το ρήμα αραδίζω = περπατώ.
Αξιοσημείωτο είναι και το ρήμα "θέκω" -έθηκα.Αυτό το ρήμα το χρησιμοποιούν οι γεωργοί στη φυ-τεία του καπνού το Μάιο.
Αξιοσημείωτη είναι η λέξη "αγγειά".Ακόμη και σήμερα οι γέροντες χρησιμοποιούν αυτήν την λέξη, όπως π.χ. στην φράση : «Έλα να πλύνς τ' αγγειά» που η σημασία της λέξεως είναι τα πιάτα.
Μια όχι και τόσο εύηχη λέξη είναι "αρή" που σήμερα αντικαθίσταται απ' τη λέξη "καλέ"».Η λέξη "αρή" προέρχεται από το μωρή και το μωρή σε "αρή".Δύο εύχρηστες προτάσεις με το "αρή" που τις χρησιμοποιούσαν και τις χρησιμοποιούν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο είναι οι εξής: «τι κάν'ς, αρή;» και «για που το' βαλες, αρή;»

Διαβάστε ακόμα:











Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ένας πρώτος απολογισμός

Ένας πρώτος απολογισμός

Φτάνοντας τούτος ο ιστότοπος τις 250.000 προβολές σε λίγο παραπάνω από δύο χρόνια (η πρώτη δη-μοσίευση έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2014),θεωρώ σκόπιμο να αξιολογηθεί η  μέχρι τώρα πορεία του.
Πρόθεσή μου ήταν και παραμένει να φωτιστεί πολύπλευρα το τμήμα του αρβανιτόφωνου Ελληνι-σμού.Εγχείρημα δύσκολο και απαιτητικό,καθώς πρέπει να καλυφθεί μια τεράστια χρονική περίοδος και να ειδωθεί το θέμα διεπιστημονικά.Ακόμα,έντονη πρόβαλε η ανάγκη όχι μόνο να αντιμετωπι-στούν,αλλά και να καταρριφθούν όλες οι ανθελληνικές κραυγές και αθλιότητες που αποπειρώνται να παρουσιάσουν τους Αρβανίτες ως αλλογενή μειονότητα.
Σε αυτόν τον άξονα εκτιμώ ότι κινήθηκα και κινούμαι ικανοποιητικά,παραθέτοντας,κατά το δυνα-τόν,αδιαμφισβήτητα τεκμήρια.Στην πορεία,ανέπτυξα και έναν παράλληλο θεματικό πυρήνα,εστια-σμένο στην ελληνική ιστορία και γενική πραγματικότητα.
Η ως τώρα ανταπόκριση πιστεύω ότι επιβραβεύει προθέσεις και πρακτικές.Στόχος είναι να διαμορ-φωθεί ένας συγκροτημένος διαδικτυακός τόπος ως βάση δεδομένων και πηγή πληροφόρησης για την ελληνική Αρβανιτιά (και όχι μόνο).
Καθοριστικό χαρακτηριστικό του παρόντος μπλογκ αποτελεί ο σαφής πατριωτικός πολιτικός χαρα-κτήρας του.Σε ένα υστερικό κομφούζιο/περίγυρο εθνοφοβίας,αναθεωρητισμού,στρέβλωσης και πα-ραπληροφόρησης ορθώνεται μία ελληνοκεντρική παρουσία με μεθοδολογία,δεοντολογία και επι-στημοσύνη για να μιλήσει και να αντικρούσει.
Πλαισιωμένη από συνοδευτικό ιστότοπο (Έρευνα και Λόγος) και υποστηρικτικά κανάλια στο You-tube,συνθέτει ένα δυναμικό μέτωπο λόγου και τεκμηρίωσης.
Ο εθνομηδενισμός,ο γιουσουφακισμός,η συγκαλυμμένη η ευθεία μειοδοτική αντίληψη δεν μπορεί να μας αντιμετωπίσει.Γι΄ αυτό και σε διάφορα σημεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που το μπλογκ εκτίθεται,προσπαθούν με παρέλκυση και ευτελή μέσα (που τόσο τους αρμόζουν) να το υ-ποβιβάσουν και να αποπροσανατολίσουν.
Ούτε κατάφεραν τίποτα,ούτε θα επιτύχουν το παραμικρό από τις δόλιες επιδιώξεις τους.Το μπλογκ καλπάζει δυναμικά,προχωρά αδιαφορώντας για τις μικρότητες και προσπερνά τις κάλπικες παρε-μποδίσεις ασήμαντων,αγράμματων,μικρονόων και δοσίλογων τύπων.Με συναίσθηση ευθύνης και αδυναμιών,ταγμένο στην προσφορά στέρεας γνώσης και ουσιαστικού πολιτικού λόγου.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Η (...) περίπτωση του Οδ. Τσενάι

Τσενάι: "Δεν αισθάνομαι Έλληνας.Με έβαλαν να πω τα αντίθετα όταν ήμουν μικρός"!

 Έρχεται ως αρχηγός στο  "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανοφώνων" για να διεκδικήσει τη μισή Ελλάδα!

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΕΙΠΕ... ΤΟΤΕ ΠΑΛΙΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕ, ΟΥΤΕ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.ΤΟΝ ΒΑΛΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ...

O Οδυσσέας Τσενάι σπούδασε με χρήματα των Ελλήνων στα καλύτερα κολλέγια της Αμερικής. Φρόντισαν γι αυτό ο ΓΑΠ και ο Πάγκαλος, με τις συμβουλές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που έγινε και νονός του.
Για όσους ξεχνούν εύκολα,είναι ο Οδυσσέας Τσενάι,οπού το 2003 τα ΜΜΕ τον έκαναν διάσημο για τον εάν τελικά θα έπρεπε,ο τότε νεαρός Αλβανός να κρατήσει την Ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Θυμίζουμε πως τότε ο Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο για ρατσιστές και ξενόφοβους Έλληνες και ζήτησε να δοθεί Ελληνική υπηκοότητα εντός 24ωρου στο νεαρό Αλβανό.
Τι κάνει όμως σήμερα ο τότε "τηλεοπτικός αστήρ" της Ελληνικής τηλεόρασης ;
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές,το ισχυρό Aλβανικό λόμπι "επέλεξε" τον "αδικημένο" και προβεβλη-μένο Αλβανό μετανάστη ως ιδανικό πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να επενδύσουν για το μέλλον.
Συγκεκριμένα,η American Bank of Albania ανήκει κατά 100% στο Αλβανοαμερικανικό λόμπι και ιδρύθηκε στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ,το 1989,με πράξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υπο-στήριξη της δημοκρατίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επίσης,η ίδια τράπεζα είναι ο κύριος χρηματοδότης των μεγαλύτερων εκδόσεων (εφημερίδες,πε-ριοδικά,βιβλία κ.λ.π.) στην αλβανική γλώσσα για τα Βαλκάνια.
Έτσι,πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό του αλβανόφωνου στοιχείου παντού στον κόσμο –ειδικότερα όμως,όσον αφορά στα Βαλκάνια-- με την επίσημη γενική πολιτική του κράτους της Αλβα-νίας,έχει αναλάβει η Αλβανο-Αμερικανική Τράπεζα –η οποία λειτουργεί με τρία καταστήματα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα,ο επικεφαλής του αλβανο-αμερικανικού λόμπι είναι πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ. Επίσης,το λόμπι των Αλβανών στις ΗΠΑ έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση Τσενάι μετά την τηλεοπτική του προβολή.
Επέλεξαν λοιπόν,το δημοφιλή προφίλ του Οδυσσέα Τσενάι ως "επένδυση" για το μέλλον των Αλβα-νικών συμφερόντων στέλνοντάς τον να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στη Βοστώνη.
Έτσι,προετοιμάζουν το νέο δημοφιλή ηγέτη που θα εκπροσωπήσει τη μεγάλη παράταξη του "Δημο-κρατικού Κόμματος Αλβανοφώνων",η οποία σχεδιάζεται εδώ και χρόνια με στόχο το νέο κόμμα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Αλβανίας στα Βαλκάνια.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσενάι φοιτά στη Σχολή Ηγετών του Harvard,αφού έκανε ένα "πέρασμα" –για τα μάτια του κόσμου– από το τμήμα Φυσικής του Boston College.
Γιατί όμως επέλεξαν ένα "φτωχό μετανάστη",όπως ο Τσενάι ;
Ο πατέρας Τσενάι δεν είναι καθόλου τυχαίος,αφού,εκτός από Λοχαγός των Αλβανικών Μυστικών Υπηρεσιών εκείνη την εποχή,ήταν και ένας από τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου που γνώρισε ποτέ η Αλβανία,εκείνου με τις Πυραμίδες.
Στην Ελλάδα ήρθε όχι ως φτωχός πλην τίμιος λαθρομετανάστης,αλλά για να αποφύγει τις απειλές για τη ζωή του και τη φυλακή από τις απάτες,σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο,που είχε διαπράξει εκεί.Και για τη διακίνηση των χρημάτων προς την Ελλάδα έκανε χρήση των Ελληνικών τραπεζικών υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Τσενάι είναι γνωστή οικογένεια Τσάμηδων από το Φίερε,περι-οχή στην οποία κατέφυγαν υπό διωγμό πολλοί Τσάμηδες για τη συνεργασία που προσέφεραν κατά την διάρκεια της Κατοχής στους Γερμανούς.
O διάσημος Τσενάι
O διάσημος στην Ελλάδα Οδυσσέας Τσενάι επηρέασε μέσω της τηλεοπτικής προβολής ένα μεγάλο ποσοστό Αλβανοφώνων στην Ελλάδα που τον έκαναν σύμβολο των "καταπιεσμένων" Αλβανών.
Ιδανικό επικοινωνιακό προφίλ του πλέον δημοφιλoùs "κατατρεγμένου φτωχόπαιδου" που θα επι-στρέψει ως ηγέτης για να απονείμει δικαιοσύνη στους συμπατριώτες του.
Στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος χώρας όλα τα πολιτικά κόμματα,μηδενός εξαιρουμένου,συμφω-νούν απόλυτα με τη δημιουργία κόμματος Αλβανοφώνων στην Ελλάδα.
Όλα τα Αλβανικά κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τους είναι τα τραπεζικά εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών προς την πατρίδα τους,αφού η Αλβανία δεν έχει τα περιθώρια να στηριχτεί στην παραγωγή ή στις υπηρεσίες.
Γι αυτό,άλλωστε,τα ίδια τα Αλβανικά κόμματα χρηματοδοτούν ολόκληρες οικογένειες Αλβανών πο-λιτών με τα πρώτα έξοδα εγκατάστασής τους σε ξένες χώρες,ενθαρρύνοντας έτσι τη μετανάστευ-ση.
Είναι γεγονός πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα μετά το "προσκλητήριο" του τότε υ-πουργού εξωτερικών Α. Σαμαρά) έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο αριθμό Αλβανών με αποτέλεσμα ήδη στη χώρα μας να κυκλοφορούν –και μάλιστα με πολύ καλές πωλήσεις- Αλβανικές εφημερίδες και περιοδικά,ενώ όλες οι Ελληνικές τράπεζες έχουν προβεί στην προσθήκη Αλβανικής γλώσσας στα περισσότερα ΑΤΜ,αφού οι Αλβανοί αποτελούν πια ένα επίλεκτο ποσοστό πελατών σε τραπε-ζικές καταθέσεις.
Τελευταία μάλιστα,έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους ιστοσελίδες επωνύμων δη-μοσιογράφων που περιέχουν έκδοση στα Αλβανικά για περισσότερη επισκεψιμότητα.
Υποστηρικτές στην Ελλάδα
Τη δημιουργία κόμματος Αλβανοφώνων στην Ελλάδα ενθαρρύνουν επίσης εγχώριοι πολιτικοί,αλλά και οικονομικοί κύκλοι.Δημοσιογραφικά συγκροτήματα,εκδοτικοί οίκοι,μεγαλομέτοχοι Ελληνικών ιδιωτικών καναλιών,κατασκευαστές δημόσιων έργων,εμπορικά επιμελητήρια,πολιτικές οργανώσεις, μη-κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά.
Το "Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανοφώνων" υποστηρίζεται επίσης από εξωκοινοβουλευτικές συ-σπειρώσεις της Αριστεράς στην Ελλάδα,από ορισμένους Έλληνες Αλβανικής καταγωγής που έχουν διακριθεί μέσα από τα Ελληνικά media,αλλά και Αλβανούς επιχειρηματίες που ζουν και δραστηρι-οποιούνται στη χώρα μας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο,επίσης, στη δημιουργία του Κόμματος των Αλβανοφώνων στην Ελλάδα θα έχει φυσικά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Μεταναστών Ταχίρ Μήτσι.
Ποιός είναι αυτός;
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Μεταναστών Ταχίρ Μήτσι, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος μέσα α-πό τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλουαλλά και του Νίκου Ευαγγελάτου,αλλά και πολύ γνωστός για τις κατά καιρούς εμπρηστικές του δηλώσεις σε βάρος των Ελλήνων,ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και η αρνητική διαφήμιση,αποτελεί κι αυτή διαφημιστική προβολή.
Θυμίζουμε κάποιες δηλώσεις του,όταν ανέφερε ότι το μαρτύριο των μεταναστών στην Ελλάδα συ-νεχίζεται και ότι "οι Αλβανοί στην Ελλάδα είναι σκλάβοι".
Ο άνθρωπος,βέβαια,στον οποίο θα στηριχτεί η πολιτική αυτή επιχείρηση για λογαριασμό των Αλ-βανοφώνων στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από τον Οδυσσέα Τσενάι,ο οποίος θα εμφανιστεί στην Ελ-ληνική πολιτική σκηνή την κατάλληλη ψυχολογική στιγμή,όντας και προικισμένος με όλα τα μυ-στικά της Πολιτικής Τέχνης από τα μεγαλύτερα σχολεία των ΗΠΑ.
Προς το παρόν,όπως όλα δείχνουν,το "έδαφος" προετοιμάζεται,η αλλοίωση του εκλογικού σώματος έχει σκοπό την προσέλκυση αλλοδαπών ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ,η Νέα Δημοκρατία προσφάτως συμφώνησε προκειμένου να μην ρισκάρει πολιτικά και να επωφεληθεί και αυτή από έστω από ένα μέρος των νέων ψηφοφόρων.
Ποιο απ' τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί όμως να εγγυηθεί πως το νέο εκλογικό σώμα ψηφοφό-ρων,μετά το αναφαίρετο δικαίωμα που θα αποκτήσουν,δεν θα στρέψει μαζικά την εκλογική του δύναμη σε απαιτήσεις που πολύ σύντομα θα δημιουργήσουν τις τέλειες συνθήκες για νέους "ηγέ-τες"!

Πηγή: http://planet-greece.blogspot.com/

Σημείωση Γ.Β. Πέππα: Το κείμενο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2009,θαρρώ.Αν εδράζεται σε πραγματικότητες ή αποτελεί σενάριο συνωμοσιολογίας,θα φανεί.Σε κάθε περίπτωση,να ξεκαθα-ριστεί ότι το θέμα δεν είναι ο (όποιος) τσενάι [οι ντόπιοι εθνοφοβικοί υποστηρικτές του (sic) αντι-παραβάλουν στο παραπάνω μιαν ανούσια και τόσο προβλέψιμη συνέντευξή του (2008) στον Γ. Παπαδόπουλο],αλλά ο ανθελληνικός μεγαλοαλβανισμός,που μπορεί,βέβαια,να ΄ναι γραφικός και συμπλεγματικός,αλλά,ωστόσο,υπαρκτός και εξελισσόμενος. 


Διαβάστε ακόμα:





Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

"Εθνικές" και "εθνοτικές" μειονότητες στην Ελλάδα,κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ



Ένας απ΄ τους λόγους που δημιουργήθηκε τούτος ο ιστότοπος είναι η αποκάλυψη  και εξαέρωση των ανθελληνικών θεωριών και τακτικών περί δήθεν μειονοτήτων στην Ελλάδα,πέραν της υφιστάμενης τριμερούς μουσουλμανικής στην Θράκη.
Περιηγούμενος κανείς στο διαδίκτυο εύκολα και γρήγορα εντοπίζει τις δύο βασικές πηγές αυτής της ρυπαρής προπαγάνδας: άτομα και οργανώσεις απ΄ τις δύο βόρειες γειτονικές χώρες.Εκτός απ΄ την έ-ξωθεν όμως,υπάρχει και η ντόπια συνοδοιπορία της: μία χούφτα ιδεοληπτικοί και διαταραγμένοι α-ναπαράγουν ιστορικές στρεβλώσεις,παρα-ανάγνωση βιβλιογραφίας,σενάρια ετερότητας και ανοη-σίες περί (αυτο)προσδιορισμών.Έχω ξαναγράψει ότι η κοινή μεθοδολογία,πρακτική,ακόμα και φρα-σεολογία αυτού του φάσματος αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενιαίο κατευθυντήριο κέντρο.
Ψάχνοντας πρόσφατα το αρχείο δημοσιεύσεων μου βρήκα άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (28.2. 2014) με τίτλο:  Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι λέει για Χρυσή Αυγή, «μακεδονική» μειονότητα και μετανάστες.Στην παρατιθέμενη έκθεση υπήρχε και η παρακάτω παράγραφος [που μας ενδια-φέρει εδώ]:


Στο κεφάλαιο για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται,όπως και στην περσινή έκθεση,οι αναφορές σε Έλληνες πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως Τούρκοι,Πομάκοι,Βλάχοι,Ρο-μά,Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες»,αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική.Επίσης,γίνονται αναφορές και στο ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως «μακεδονική»,ότι αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλα-βικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και ότι έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώ-μονα του ΟΗΕ,τον Μάρτιο 2009,έχει καλέσει την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται ή όχι «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτο-προσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης,επιτρέποντας την χρήση των όρων «μακεδονικός» ή «τουρκικός» σε σωματεία και οργανώσεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο ΤΩΝ ΝΕΩΝ εδώ

Δεν έχουμε πια να κάνουμε με κολλημένα μυαλά,βαρεμένους,νεομπολσεβίκους προδευτικούς και όργανα ξέ-νων μικρο-υπηρεσιών.Αλλά με την μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη,για όσους αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό.Και δεν λέει καλά πράγματα...
Μειονότητες στην χώρα μας δεν υπάρχουν.Το κόμμα των ψευτο-μακεδόνων (Ουράνιο Τόξο) δεν ξεπερνά στις εκλογές τις 1.500 ψήφους ...πανελλαδικά! Σημειώστε,πως το ίδιο κόμμα εκπροσωπεί και τους ομοφυλόφιλους...
Για τους Βλάχους δεν υφίσταται θέμα.Όσο κι αν χτυπιούνται οι ...καλοθελητές,οι Βλάχοι είναι και αισθάνονται Έλληνες! Κάποιοι νενέκοι αποπειράθηκαν να ανοίξουν στη Βέροια Φροντιστήριο βλάχικης γλώσσας (το 2013,θαρρώ),αλλά έφαγαν τα μούτρα τους.Ο γλωσσικός κώδικας,βλέπεις,είναι πάντα κύριος κριός προπαγαν-διστικής διείσδυσης.
Για τους Αρβανίτες τώρα.Υπήρχαν και υπάρχουν τα τελευταία τριάντα χρόνια κάποιοι κουφιοκέφαλοι που εξυ-πηρετούν την αθλιότητα της δήθεν αλβανικής μειονότητας.Άβυσσος... Όταν τους παίρνει χαμπάρι ο κόσμος, βέβαια,τους ξεμπροστιάζει.Έναν,το ίδιο το χωριό του,τον κήρυξε ανεπιθύμητο κι αποσυνάγωγο.Αν εξαιρέσεις αυτές τις θλιβερές περιπτώσεις,το σώμα των αρβανιτών είναι περήφανο για την ελληνική συνείδησή του.
Τότε,θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς,γιατί λένε οι ΗΠΑ αυτά που λένε; Με τον πλέον επίσημο τρόπο,μάλιστα.
Για δύο λόγους: ο πρώτος γίνεται αντιληπτός αν θυμηθούμε την επίθεση στη Σερβία και την ανάδυση του "κράτους" του Κοσόβου.Οι παγκόσμιοι χασάπηδες πάντα λιγουρεύονται μειονότητες,πραγματικές ή μη.Εξυπη-ρετούν τα σχέδια τους γεωγραφικού τεμαχισμού και οικονομικής επιβολής.Ο λαός μας πρέπει να ΄ναι ιδιαίτερα προσεκτικός...
Κατά δεύτερον,όλος αυτός ο εσμός των "οργανισμών",ενώσεων,παρατηρητηρίων κ.λπ. (που στην ουσία είναι βραχίονες διεθνών συμφερόντων) για δικαιώματα,προστασίες,διασώσεις κ.ά. διαθέτουν απευθείας πρόσβαση στους σχετικούς μηχανισμούς.Ως συγκοινωνούντα δοχεία...

Δίνω παρακάτω,για να καταλάβει και ο πιο αδαής,τεκμήρια των όσων παίζονται επί των Ελλήνων Αρβανιτών:

Αλβανοί διανοούμενοι ζητούν δικαιώματα για τους Αρβανίτες

15 Δεκεμβρίου 2008: Αλβανοί διανοούμενοι,με τρίγλωσση επιστολή τους (αλβανικά,ελληνικά και αγγλικά) προς τη Βουλή των Ελλήνων,το Ευρωκοινοβούλιο,τον ΟΗΕ,το ΝΑΤΟ και προς την αλβα-νική Βουλή,αναφέρει η εφημερίδα Shqip,ζητούν δικαιώματα για τους Αρβανίτες στην Ελλάδα, θεσμοθέτηση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας,νεκροταφεία και περιουσίες για τους τσάμη-δες.Συγκεκριμένα,η επιστολή ζητά από την Ελλάδα να θεσμοθετήσει την αλβανική ως πρώτη επί-σημη γλώσσα σε περιοχές όπου κατοικούν «αυτόχθονες Έλληνες πολίτες αλβανικής εθνικότητας» (Αρβανίτες) σε όλη την ελληνική επικράτεια και ειδικά στις περιοχές: Καστοριάς,Φλώρινας,Κόνι-τσας,Ιωαννίνων,Φιλιατών,Μαργαρίτη,Ηγουμενίτσας,Πάργας,Πρέβεζας,Σουλίου κ.ά.,όπου ζουν πο-λίτες αλβανικής εθνικότητας.Ένα δεύτερο αίτημα είναι η απογραφή του πληθυσμού για το σωστό προσδιορισμό του «αυτόχθονος αλβανικού πληθυσμού στην Ελλάδα» στις προαναφερόμενες περι-οχές καθώς και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.Ζητούν επίσης από τη Βουλή να προβεί σε συνταγματικές τροποποιήσεις για παροχή δικαιωμάτων στον αλβανικό πληθυσμό εντός ελληνικής επικράτειας (τόσο των αυτοχθόνων Αλβανών όσο και των μεταναστών).Ζητούν χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση για άνοιγμα νηπιαγωγείων,δημοτικών σχολείων,λυκείων,πανεπιστημίου, ακαδημίας κ.α. στην αλβανική γλώσσα και υποστηρίζουν ότι η στρατηγική αυτή θα βοηθούσε στην πρόοδο της πολυεθνικής ελληνικής κοινωνίας με τις εθνότητες που ζουν στη χώρα όπως Τούρκοι, Ρωσοπόντιοι,Βλάχοι,Μακεδόνες,Ρομ και Ισραηλινοί.Εξάλλου,οι «αλβανοί διανοούμενοι» ζητούν την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία,ζητούν νεκροταφείο στην Ελλάδα για «τους Αλβανούς πεσό-ντες στην Τσαμουριά» και μνημείο προς τιμήν τους,την επιστροφή των περιουσιών των τσάμηδων, ζητούν περισσότερα δικαιώματα για τους μετανάστες και,τέλος,ζητούν να σταματήσει η αστυνομική βία εις βάρος τους.

Εφημ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,Αθήνα,φ. 54-55/1-31.12.2008,σελ. 14

Διαβάστε ακόμα:







Γιάννης Βασ. Πέππας



Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Μεσογείτικα έθιμα των Χριστουγέννων

Μεσογείτικα έθιμα των Χριστουγέννων

Παραμονές της γιορτής.Οι καλικάντζαροι που χτυπούσαν τις γριές με τις ρόκες τους.Το α-γκάθι στο πόμολο της πόρτας
Αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές και οι κοπέλες του σπιτιού άρχιζαν να καθαρί-ζουν και να συγυρίζουν το σπίτι και την αυλή τους.Οι γυναίκες και οι γιαγιάδες,που έγνεθαν μαλλί στις ρόκες τους,βιάζονταν να τελειώσουν ολόκληρη τη δουλειά και να μην αφήσουν καμιά εκκρε-μότητα.Γιατί αν τους είχε απομείνει μαλλί,που δεν το είχαν γνέσει,οι καλικάντζαροι θα έπαιρναν τις νύχτες των εορτών τις ρόκες και μ’ αυτές θα χτυπούσαν τις γριές που δεν είχαν τελειώσει το γνέσιμο. Κι όταν η ποσότητα του μαλλιού ήταν μεγάλη,επιστρατεύονταν και οι νεότερες κοπέλες για να βο-ηθήσουν.
Την παραμονή των Χριστουγέννων στερέωναν στο εξωτερικό πόμολο της πόρτας του σπιτιού ένα ά-γριο σπαράγγι ή ένα ξελαφτό (=αγκαθωτό θάμνο),για να αγκυλώνονταν οι καλικάντζαροι που θα επιχειρούσαν να μπουν μέσα στο δωμάτιο.
Η προετοιμασία των ψωμιών και των γλυκισμάτων
Τα διάφορα γλυκίσματα τα έφτιαχναν μόνο σε εύπορα σπίτια,γιατί στα φτωχά δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.Οι φτωχοί έφτιαχναν μόνο το χριστόψωμο.Αλλά και οι κουραμπιέδες,τα μελομακάρονα και οι δίπλες ήσαν άγνωστα γλυκίσματα πριν από τα τέλη του 19ου αι.Παλαιότερα τα εδέσματα και γλυκίσματα που προετοιμάζονταν ήσαν μόνο τρία:
1) Η τυρόπιτα (αρβανίτικα λεγόταν «προβάτσεζα»).Οι νοικοκυρές άνοιγαν φύλλο ζυμαριού με τον πλάστη (αρβ. χτόλλιεζα).Έστρωναν επάνω του μια στρώση τυριού,μέσα στο οποίο έριχναν κανέλα και γαρύφαλλο.Σκέπαζαν κατόπιν τη στρώση με άλλο φύλλο και τηγάνισαν την πίτα με λάδι.
2) Τα σύκα (αρβ. φίκτε).Άνοιγαν φύλλο,το έκοβαν σε λωρίδες,πάνω στις οποίες τοποθετούσαν στη σειρά ξερά σύκα.Τύλιγαν κατόπιν τις λωρίδες και σχημάτιζαν κυλίνδρους,που τηγάνιζαν στο λάδι. Όταν αυτά ψήνονταν,έριχναν επάνω τους μέλι.
3) Το χριστόψωμο.Ήταν ένα απλό συνηθισμένο καρβέλι ψωμιού,που στην επιφάνεια σχημάτιζαν σταυρό με λωρίδες από ζυμάρι.Στις άκρες των κεραιών του σταυρού τοποθετούσαν μισό σύκο ή λί-γες σταφίδες.Στην περιφέρεια του ψωμιού σχημάτιζαν γιρλάντα από το ίδιο ζυμάρι.Το έψηναν στο φούρνο μέσα σε μικρό ταψί «ταβά».Γενικά,το χριστόψωμο ήταν απλούστερο και λιγότερο στολισμέ-νο από τη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.
Το καλημέρι (κάλαντα)
Το καλημέρι παλαιότερα το έλεγαν όχι μόνο τα μικρά παιδιά,αλλά και μεγάλοι άντρες,που ήσαν φτωχοί.Τα παιδιά το έλεγαν το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων,της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων,ενώ οι μεγάλοι τις βραδινές ώρες,κυρίως στα μαγαζιά.
Το καλημέρι των Χριστουγέννων λεγόταν,τουλάχιστον από το 1850 και μετά,πάντοτε στην ελληνική γλώσσα,αντίθετα με αυτό της Πρωτοχρονιάς,των Θεοφανείων και του Λαζάρου,που λεγόταν στα αρβανίτικα.Το χριστουγεννιάτικο ήταν το ίδιο με αυτό που λεγόταν και στην παλιά Αθήνα,δηλ.:
Χριστούγεννα, πρωτούγεννα
πρώτη γιορτή του χρόνου
για βγείτε, δέτε, μάθετε
όπου Χριστός γεννάται.
Γεννάται για να τρέφεται
με μέλι και με γάλα.
Το μέλι τρώνε οι άρχοντες
το γάλα οι αφεντάδες κ.λπ.
Τα κάλαντα «Καλήν ημέραν άρχοντες,αν είναι ορισμός σας» κ.λπ,επικράτησαν οριστικά μετά την Κατοχή,γύρω στο 1950.Κάποιος απόηχος αρβανίτικου καλημεριού σωζόταν αποσπασματικά μέχρι τις αρχές του 20ού αι.,χωρίς όμως ομοιοκαταληξίες (Διήγηση της Ελένης,σ. Χρήστου Ν. Κιούση,1980). Αυτό σε μετάφραση έχει ως εξής:
Αύριο στο σπήλαιο γεννάται ο Χριστός
κι είναι κι οι άγγελοι τριγύρω
που χαιρετιούνται με τους βοσκούς.
Κι οι αγελάδες γλείφουν και ζεσταίνουν τον Χριστό.
Στο Λιόπεσι το καλημέρι που έλεγαν οι μεγάλοι,ήταν αυτό που είχαν μάθει από τη Δανάη (αρβ. Δα-νάγια),που είχε καταγωγή τη Τζια.Αυτή ζούσε στο Λιόπεσι μαζί με το γιο της.Μάλιστα το τραγου-δούσαν με τη νησιώτικη προφορά,όπως το έλεγε η ίδια:
Χριστούγεννα,πρωτούγεννα
Χριστός γεννάτι απόψε
γεννάτι τσαι βαφτίστητσε
με μέλι τσαι με γάλα.
Ανήμερα Χριστούγεννα σε σκηνικό Παπαδιαμάντη
Στην λειτουργία της εκκλησιάς.Την ημέρα των Χριστουγέννων όλος ο κόσμος ξυπνούσε λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα,αφού η καμπάνα,που καλούσε τους πιστούς στη λειτουργία,χτυπούσε γύρω στις τρεις και μισή,πριν τα χαράματα.Στην εκκλησία πήγαιναν όλοι,εκτός από τους πολύ γέρους και ανή-μπορους.Ωστόσο έμενε πάντοτε πίσω και κάποιο άτομο,για να φυλάει το σπίτι από πιθανή επιδρο-μή κλεφτών.
Όταν ετοιμάζονταν,ξεκινούσαν όλοι μαζί και προχωρούσαν μέσα στους σκοτεινούς δρόμους του χωριού,αφού κανένα φως δεν τους φώτιζε.Η κίνηση ήταν μεγάλη και ακούγονταν οι συνομιλίες και οι χαιρετισμοί μεταξύ των συγχωριανών που συναντιούνταν.Όταν είχε παγωνιά κι έξω έπεφτε ψιλόβροχο ή νερόχιονο,οι γυναίκες και τα παιδιά,που δε διέθεταν βαριά και ζεστά ρούχα,τυλίγονταν με χράμια ή άλλα χοντρά σκεπάσματα του σπιτιού,για να προφυλαχτούν από τη βροχή και το κρύο.Η ομπρέλα ήταν είδος υπερπολυτέλειας εκείνη την εποχή.Πάντως μέσα στην εκκλησία υπήρχε πάντοτε μια γλυκιά ζεστασιά από την πολυκοσμία και τα χνώτα.
Η χριστουγεννιάτικη πρωινή… μαγειρίτσα.Όταν η λειτουργία τέλειωνε κι ο κόσμος γύριζε στα σπίτια,ήταν ακόμα πολύ πρωί,και δεν είχε καλά–καλά ξημερώσει.Κι επειδή μέχρι το μεσημέρι μεσο-λαβούσαν πολλές ώρες και δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τότε νηστικοί,κάθονταν όλοι γύρω από το σοφρά κι έτρωγαν φαγητό μαγειρεμένο με τα εντόσθια του αρνιού και ξερό άνηθο (δηλ. χρι-στουγεννιάτικη μαγειρίτσα).Το πρόγευμα όμως,μπορεί να ήταν σούπα με την αρνίσια πατσά και τα ποδαράκια.Τα φαγητά αυτά τα είχαν ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ και τα ξαναζέσταιναν το πρωί.
Το παραπάνω έθιμο είναι εντελώς ξεχασμένο σήμερα,αφού από τις αρχές του 20ού αι. ήταν ήδη ε-γκαταλειμμένο.Το ενδιαφέρον είναι,ότι η μαγειρίτσα δεν ήταν αποκλειστικά πασχαλιάτικο έθιμο,ό-πως νομίζουμε σήμερα,αλλά και χριστουγεννιάτικο.
Η προετοιμασία του μεσημεριανού τραπεζιού.Μετά τη μαγειρίτσα,οι γυναίκες άναβαν το φούρνο, που υπήρχε στην αυλή πολλών σπιτιών,για να ψήσουν το αρνί με τις πατάτες που είχαν στο μεγάλο ταψί.Αυτό ήταν το επίσημο φαγητό της ημέρας.Το ψήσιμο της γαλοπούλας την ημέρα αυτή είναι πολύ μεταγενέστερο έθιμο,που άρχισε από τη δεκαετία του 1960.Αντίθετα τη γαλοπούλα («το γαλί», όπως την έλεγαν) τη συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά,αλλά πολλοί ήσαν αυτοί που στο πρωτοχρονιάτι-κο τραπέζι είχαν και πάλι αρνί.
Το χριστουγεννιάτικο αρνί του φούρνου πολλοί το έκαναν γεμιστό.Γέμιζαν το εσωτερικό του με ψι-λοκομμένα εντόσθια,ρύζι,που προηγουμένως είχαν μισοβράσει,και άνηθο.Οι πατάτες άρχισαν να χρησιμοποιούνται από το τέλος του 19ου αι.,ώσπου να τις συνηθίσει ο κόσμος,αφού,όπως είναι γνω-στό,είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα πριν λίγες δεκαετίες.Προηγουμένως,το αρνί ψηνόταν στο ταψί σκέ-το.Πάντως οι πλούσιες οικογένειες,εκτός από το ταψί με το αρνί και τις πατάτες,έψηναν σε άλλο τα-ψί ένα αρνί,χωρίς τίποτε άλλο.
Ασχολίες πριν το μεσημέρι.Την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού,οι άντρες φρόντιζαν τα ζώα και τα πουλερικά που είχαν στην αυλή και στο στάβλο,ενώ τα παιδιά,αλλά και πολλοί μεγάλοι,έ-βγαιναν έξω στο δρόμο,να χαιρετίσουν τους γείτονες και για να παίξουν.Στους δρόμους παιζόταν πριν το μεσημέρι το τυχερό παιχνίδι που ονομαζόταν «μπούτσι».Τοποθετούσαν ένα νόμισμα πάνω σε πέτρα μετρίου μεγέθους και το χτυπούσαν από μικρή απόσταση με μια άλλη πέτρα.Τότε το νόμι-σμα εκτινασσόταν κι έπεφτε στο χώμα.Ανάλογα με την όψη που εμφανιζόταν επάνω («κορώνα ή γράμματα») ο παίχτης κέρδιζε ή έχανε μικρό χρηματικό ποσό.Το παιχνίδι ήταν πολύ διασκεδαστικό και θεαματικό και προκαλούσε το ενδιαφέρον πολλών,κυρίως παιδιών.Όλοι αυτοί περικύκλωναν τους παίχτες και παρακολουθούσαν το θέαμα επευφημώντας τους κερδισμένους.
Το χριστουγεννιάτικο γεύμα.Η οικογένεια καθόταν,όπως πάντοτε,γύρω από το σοφρά και το σερ-βίρισμα του φαγητού γινόταν σε πιάτο ανά δύο ή τρία άτομα,όπου έβαζαν μια μερίδα κρέας,πατάτες και δυο κουταλιές από τη γέμιση του αρνιού.Στα φτωχότερα σπίτια το ταψί το τοποθετούσαν επάνω στον σοφρά και όλοι έτρωγαν από κει.Στο τραπέζι δεν υπήρχε σαλατικό,λόγω εποχής,παρά μόνο κρασί για τους άντρες.Υπήρχε όμως,γιαούρτι ή τυρί και για επιδόρπιο,πορτοκάλια και μανταρίνια, από τα οπωροφόρα δέντρα της αυλής,ακόμα και ξηροί καρποί,αλλά μόνο στα «πλούσια» σπίτια.
Ο νοικοκύρης σχημάτιζε πάνω στο χριστόψωμο το σημείο του σταυρού,λέγοντας: «Μότε σούμε» (αρβ. = χρόνια πολλά),ενώ η γιαγιά έψαλλε,όσο ήξερε,το τροπάριο των Χριστουγέννων: «Η γέννησή σου,Χριστέ,ο Θεός ημών…».Ανταλλάσσονταν ευχές και όλοι έκαναν το σταυρό τους.Ο πατέρας μοί-ραζε κατόπιν τις φέτες του ψωμιού και έτρωγαν όλοι με όρεξη.Προηγουμένως όμως,είχαν στείλει με τα παιδιά ένα πιάτο με φαγητό σε κάποιο φτωχό σπίτι.
Μετά το φαγητό ξάπλωναν για ύπνο,γιατί είχαν ξυπνήσει πριν τα χαράματα και νύσταζαν.Το από-γευμα κάθονταν στο τζάκι κι έλεγαν ιστορίες.Ανήμερα Χριστούγεννα δεν γίνονταν επισκέψεις σε σπίτια.Οι επισκέψεις στους εορταζόμενους Χρήστους,Χριστίνες,Χρυσούλες κ.λπ. γίνονταν,όπως και σήμερα,την επόμενη μέρα.Στους επισκέπτες προσφέρονταν στραγάλια,σύκα ή σταφίδες.Για ποτό προσφερόταν κρασί ρετσίνα στους άντρες.Τα ηδύποτα έκαναν την εμφάνισή τους αργότερα,αρχικά το ροσόλι και κατόπιν το τριαντάφυλλο.
Έτσι απλά,αλλά μέσα σε ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα περνούσαν παλαιότερα οι γιορτές των Χριστουγέννων.


Ανάρτηση της κ. Γεωργίας Καλαβρέτζου στην (ανενεργό πια) fb ομάδα μου Αρβανίτες στις 13 Δε-κεμβρίου 2013,χωρίς αναφορά πηγής.