Σελίδες

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Αχιλλέας Γ. Λαζάρου, ένας σπουδαίος Έλληνας!

Αχιλλέας Γ. Λαζάρου
Ρωμανιστής – Βαλκανολόγος
Ξεχώρισε στον τομέα της εξειδίκευσής του
Έχει βαθιά γνώση στα  εθνικά θέματα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής παιδείας διεισδύοντας παράλληλα στον πυρήνα των προβλημάτων. Τιμήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη προσφορά του και το έργο του. Με πλούσιο συγγραφικό έργο και πλήθος δημοσιεύσεων, συνεδρίων και ημερίδων ξεχώρισε στον τομέα της εξειδίκευσής του. Τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του είναι πολλά! Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ακαδημία Αθηνών.
GR0600781_LAZAROU_ACHILLEAS_TRUEΓεννήθηκε  το 1930. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού – Φιλοσοφικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε για δύο έτη στο διδασκαλείο μέσης εκπαίδευσης όπου έλαβε πτυχίο με το μοναδικό άριστα της τότε σειράς μετεκπαιδευθέντων καθηγητών και για δύο έτη στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου εκπόνησε την πρώτη σε είδος διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα με αντικείμενο τη ρωμανική γλώσσα σε σχέση της με τα ελληνικά. Επίσης, σπούδασε επί τρία χρόνια στη Σορβόννη ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), όπου αναγορεύτηκε σε Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV). Παρακολούθησε σεμινάρια βαλκανικής ιστορίας στην Σορβόννη και Σλαβολογίας στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών και σπούδασε Βαλκανική Εθνολογία στην Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών της Σορβόννης .
imagesΌσο ξεχωριστές και πρωτότυπες είναι οι σπουδές του άλλο τόσο είναι και η καριέρα του. Ως Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV) δίδαξε μαθήματα του τομέα R05 (Ρουμανική Διαλεκτολογία, Βαλκανική Ρωμανολογία). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αποσπάστηκε για δύο έτη στην Ακαδημία Αθηνών για την Tabula Imperii Romani. Κατόπιν δίδαξε στα Γυμνάσια Ελασσόνας, Δεσκάτης και στο Β’ Παγκύπριο Αρρένων Βόλου. Από το Βόλο μετατέθηκε στο Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιώς, όπου πρωτοστάτησε στη μετονομασία του σε Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς ως φόρου τιμής στον μέγα ευεργέτη Κ. Ιωνίδη. Ακολούθως μετατέθηκε στο Πειραματικό Σχολείο του ΕΚΠΑ. Κατόπιν, ως λυκειάρχης, υπηρέτησε στο Εσπερινό Λύκειο Περιστερίου. Έπειτα μετατέθηκε ως γενικός επιθεωρητής στο Νομό Ημαθίας και κατόπιν ως γενικός επιθεωρητής φιλολόγων Θεσσαλίας στη Λάρισα. Κατόπιν υπηρέτησε ως διευθυντής – γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Αργότερα υπηρέτησε ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών για ένα χρόνο. Κατόπιν δίδαξε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Μοιράρχων, στη Σχολή Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων, στη ΧΕΝ και στη Ναυτική Σχολή Πολέμου.
Πρωτοστάτησε στην ανέγερση του γυμνασιακού διδακτηρίου Δεσκάτης και στην ίδρυση της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας και της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Δεσκάτης. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Παιδείας στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ελληνοσοβιετικών Εκπαιδευτικών και Μορφωτικών Σχέσεων.
Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και αναρίθμητες ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά: το τετράτομο με τίτλο “ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”, “Βλάχοι και κρατικές παραλείψεις”, “Εθνικά θέματα και κρατική ακηδία”, “Εθνικά και μειονοτικά θέματα” κ.ά.
Τιμήθηκε με το βραβείο φιλίας Τρικάλων, με το μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων και με το μετάλλιο της Πόλης του Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη). Του έχουν απονεμηθεί επίσης Χρυσός Σταυρός του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρυσός Σταυρός Αποστόλου Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος, βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών κ.ά.
Είναι μέλος στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των εν Αθήναις Θεσσαλών, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων. Γλώσσες: Ρουμάνικα, Ιταλικά, Γαλλικά.

Πηγή: Who is who

Από το έργο του Αχ. Γ. Λαζάρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.