Σελίδες

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Λάμπρος Κουτσονίκας, Γενική ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως,τόμοι 2,1863 pdf


Γενική ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως

Ο Λάμπρος Κουτσονίκας ήταν σπουδαίος Σουλιώτης οπλαρχη-γός, αγωνιστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στην Επανά-σταση του 1821, καθώς και ιστοριογράφος του Σουλίου (υπό μία έννοια και της Ηπείρου), των Τουρκαλβανών (δηλαδή, των κο-ντινών στους Σουλιώτες μουσουλμάνων Σκιπετάρ) και της Ελ-ληνικής Επανάστασης.
Ο Λάμπρος κατά την επανάσταση του 1821 πήρε μέρος ως μπουλουκτσής και διακρίθηκε σε πολλές μάχες στην Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα. Ήταν γιος Σουλιώτη αγωνιστή της ένδο-ξης φάρας (οικογένειας) Κουτσονίκα, που προσέφερε το αίμα της για την ελευθερία του Σουλίου και της Ελλάδας, μικρότερος αδελφός του Αθανασίου Κουτσονίκα. Ο παππούς του Νικόλαος, ο πατέρας του Γιάν-νος και ο θείος του Θανάσης έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά στη Μονή του Σέλτζου στο Σούλι, όταν περικυκλώθηκαν από τα στρατεύματα του Αλή Πασά το 1804. Κατά τη μά-χη αυτή αιχμαλωτίσθηκε η σύζυγος του φονευθέντος Γιάννου, μαζί με τα μικρά παιδιά της, ένα από τα οποία ήταν και ο Λάμπρος Κουτσονίκας.
Επί Αυγουστίνου Καποδίστρια, το 1831, εντάχθηκε στον τακτικό στρατό, ονομάσθηκε πεντακοσίαρχος και με την έλευση του Βασιλέα Όθωνα κατατάχτηκε στη Βασιλική φάλαγγα από την οποία αποστρατεύθηκε επί Βασιλέως Γεωργίου Α΄. Εξ αυτής της φά-ρας προέρχονταν και οι αγωνιστές Καραΐσκος Κουτσονίκας, Ιωάννης, Γεώργιος και Χρήστος Κουτσονίκας που συμμετείχαν όλοι ως αξιωματικοί της φάλαγγας.
Πέθανε στις 2 Ιουνίου του 1879 σε βαθιά γεράματα, έχοντας πάρει το βαθμό του Συ-νταγματάρχη της Φάλαγγας.
Θέλοντας να εξυψώσει τον ηρωικό αγώνα των Σουλιωτών κατά την επανάσταση του 1821 και προ αυτής, αλλά και να ξεπλύνει τις κατηγορίες του Περραιβού για τον παπ-πού του Νικόλαο και να αποκαταστήσει τη μνήμη του, συνέγραψε και δημοσίευσε το 1863-64 τη Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, η οποία έχει ξεχωριστή σημα-σία, όχι μόνο επειδή ο συγγραφέας της συμμετείχε στα εξιστορούμενα, αλλά και γιατί σημαντικό μέρος των πληροφοριών της στηρίχθηκε στις διηγήσεις και μνήμες γηραιών –τότε- Σουλιωτών, αποκτώντας έτσι την αυθεντικότητα της ατόφιας καταγραφής.

Σημείωση: Το  δίτομο έργο διατίθεται απ΄ τις ψηφιακές βιβλιοθήκες τόσο του Α.Π.Θ., όσο και του Παν/μίου Κρήτης. Παρουσιάζουμε εδώ τη δεύτερη περίπτωση, καθώς διέ-θετε μια σειρά από τεχνικά πλεονεκτήματα.

Κάντε λήψη:

Γιάννης Βασ. Πέππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.