ΓΙΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ
Χριστούγεννα,Πρωτούγεννα,Πρώτη γιορτή του χρόνου…
Η κυρία Ντίνα
Λέπουρη ζει στο Βαρνάβα από τότε
που γεννήθηκε.Την επισκεφτήκαμε στο μαγαζί της και της ζητήσαμε να μοιραστεί
μαζί μας θύμησες από την παιδική της ηλικία, σχετικά με τα έθιμα του χωριού μας
την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σωστός χείμαρρος η κυρία Ντίνα μας γύρισε πολλά χρόνια
πίσω,μας μίλησε για τις συνθήκες της ζωής των περισσότερων ανθρώπων εκείνην
την εποχή,τη φτώχια και τις κακουχίες που ζούσε η κάθε οικογένεια αλλά και τις
πολλές ευθύνες που είχαν τότε τα παιδιά.«Νομίζω ότι γεννήθηκα κατευθείαν
μεγάλη» μας είπε.
Προπαραμονές των
Χριστουγέννων η οικογένεια στόλιζε το σπίτι και έσφαζε το χοιρινό που τάιζε
από το καλοκαίρι.Αφού λοιπόν τότε δεν υπήρχαν ψυγεία,όλο το κρέας του χοιρινού
μαγειρευόταν για να φαγωθεί τις γιορτινές μέρες.Για το στόλισμα του σπιτιού
οι άντρες έκοβαν ένα άγριο κυπαρίσσι,το βένιο,και το στόλιζαν με στολιδάκια
που έφτιαχναν τα παιδιά χρησιμοποιώντας ασημόχαρτα από πακέτα τσιγάρων που τα
μάζευαν όλο το χρόνο.
Παραμονή των
Χριστουγέννων πήγαιναν στην εκκλησία και
κοινωνούσαν και αμέσως μετά άρχιζε η προετοιμασία για τη γιορτή.Τα παιδιά
λέγανε τα κάλαντα και μάζευαν πορτοκάλια,αμύγδαλα,στραγάλια και ίσως και καμιά
δεκαρούλα.Οι νοικοκυρές άρχιζαν το μαγείρεμα.Έφτιαχναν κρεατόπιτα,λουκάνικα,πηχτή,χοιρινό
με σέλινο ή κοκκινιστό μαγειρεμένο με πατάτες,τραχανόπιτα.Αν υπήρχε και καμιά
κολοκύθα έφτιαχναν «μουσούντα» (κολσκυθόπιτα χωρίς φύλλο).Η κυρία Ντίνα θυμάται
ότι,μόλις έβραζε η πηχτή,σκέπαζαν τον τέντζερη με χιόνι για να πήξει το φαΐ και
να πετύχει η συνταγή.Ζύμωναν και Χριστόψωμα και,επειδή δεν είχαν φούρνο όλοι
στα σπίτια τους, οι γειτόνισσες μαζεύονταν στα σπίτια των φιλενάδων τους που
είχαν φούρνο για να ψήσουν όλες μαζί τα ψωμιά τους.Ονομαστός μάστορας στην κατασκευή φούρνων εκείνην
την εποχή ήταν ο Χρήστος Μήλιος.
Ανήμερα
τα Χριστούγεννα όλη η οικογένεια μαζευόταν στο τραπέζι για να φάνε και να γιορτάσουν
όλοι μαζίΓια γλυκό δεν έφτιαχναν μελομακάρονα και κουραμπιέδες,αλλά λουκουμάδες
και δίπλες,οι οποίες φτιάχνονταν από ζύμη του ψωμιού που ανοιγόταν σε φύλλο και τηγανιζόταν.Όταν
δεν υπήρχε μέλι για να της μελώσουν,τις γλύκαιναν με ζαχαρόνερο ή πετιμέζι.
Το
ίδιο σκηνικό επαναλαμβανόταν και την Πρωτοχρονιά.Οι νοικοκυρές έφτιαχναν
βασιλόπιτα με ζύμη ψωμιού και προσθέτανε καρύδια,αμύγδαλα και σύκα.Από πάνω
τη διακοσμούσαν με στολίδια από ζυμάρι και στη μέση τοποθετούσαν ένα μεγάλο
ασημένιο νόμισμα.Το βράδυ της παραμονής οι άντρες μαζεύονταν στα καφενεία και
έπαιζαν χαρτιά.Ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά ένα κορίτσι της οικογένειας έπαιρνε
μια κανάτα στην οποία είχε βάλει στάρι και λίγες δεκάρες και πήγαινε στην πηγή
του χωριού.Στη διαδρομή για τη βρύση
δεν μιλούσε σε κανέναν κι εκεί γέμιζε την κανάτα με νερό κι έλεγε «Όπως τρέχει
το νερό στη βρύση,έτσι να τρέχουν τα καλά
στο σπίτι μας και να έχουμε υγεία.»
Το νερό αυτό το έφερνε στο σπίτι και όλοι πλενόντουσαν.Το
ίδιο κορίτσι ευχόταν σε όλους Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος
και τους χτύπαγε στο κεφάλι με μια μπόσκα (κρεμμύδα) και ένα κλαρί ελιάς.
Όλη η οικογένεια καθόταν στο γιορτινό τραπέζι.Ο πατέρας
έπαιρνε τη βασιλόπιτα και την τσούλαγε σα ρόδα από την άκρη του σπιτιού προς
την πόρτα 3 φορές.Αν η βασιλόπιτα έπεφτε από την καλή μεριά τότε όλη η χρονιά
αλλά και η σοδειά θα πήγαιναν καλά,αν όχι,τα πράγματα θα ήταν δύσκολα....
Όλες τις μέρες των γιορτών οι οικογένειες αντάλλασσαν
επισκέψεις και για δώρα πήγαιναν τηγανίτες και κρασί.Οι οικοδεσπότες
κερνούσαν ψημένα κυδώνια,στραγάλια και σταφίδες.
«Όποιος είχε στραγάλια και σταφίδες εκείνην την εποχή ήτανε
νοικοκύρης » λέει η κυρία Ντίνα. «Η ζωή ήταν δύσκολη τότε αλλά οι άνθρωποι
γλεντούσαν με το τίποτα και διασκέδαζαν με την ψυχή τους μέχρι το πρωί.Μερικές
φορές σκέφτομαι ότι ίσως και να ήταν καλύτερα τότε».
Ευχαριστούμε
πολύ κυρία Ντίνα! Να σ΄ έχει ο θεός καλά να διηγείσαι τα περασμένα στους νεότερους
για να εκτιμούν τα τωρινά.
ΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ,τ.2,10-12/07,σελ. 19
Πραγματικά όλα ήταν καλύτερα τότε, γιατί ήταν πιο απλά. Καλές γιορτές να έχουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή