Σε άλλη ανάρτηση του ιστολογίου (Η Μάνη στο Βυζάντιο) αποδείξαμε ότι το όνομα Μάνη καμία σχέση δεν έχει με αρβανίτικα ή τους κατσαπλιάδες τουρκαλβανούς.Οι προπαγανδιστές μειονο- τήτων και οι εθνομηδενιστές ντόπιοι μειοδότες,στο ανθελληνικό παραλήρημά τους,τσαμπουνάνε ότι το τοπωνύμιο είναι αλβανικό,κι ακόμα χειρότερα,ότι οι μουσουλμάνοι τουρκαλβανοί που ήρ- θαν στην περιοχή λεγόντουσαν μπαρδουναίοι κι από αυτούς πήρε το όνομά της η Μανιάτικη Μπαρδούνια.
Μέγα ψεύδος! Η περιοχή λεγόταν ήδη έτσι,λόγω των κατακτητών Ενετών.
Η περιοχή έδωσε το όνομα στους κατσαπλιάδες,όχι το αντίθετο.
Δείτε το παρακάτω εύγλωττο κείμενο,απ΄ το καλό πατριωτικό ιστολόγιο Μάνη (http://www. mani.org.gr/mani/):
Περιοχή Βαρδούνιας
Η Μπαρδούνια1 ή Βαρδούνια ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η νότια περιοχή της επαρχίας Λακεδαίμονος που συνορεύει: Β. με το λεκανοπέδιο του Ευρώτα,Δ. με την Έξω Μάνη2,Ν. με τη Κάτω Μάνη (σημερινός Δήμος Γυ- θείου),Α. με τα Τρίνησα και το Βασιλοπόταμο.
Το όνομα κατά τον Γ. Βλαχογιάννη προέρχεται από παρα- φθορά του ονόματος του πρίγκιπα του Μοριά,Βιλλαρδουίνου, ενώ κατά τον Γεράσιμο Καψάλη από την Ενετική λέξη Bardia (από το ιταλικό guardia),που σημαίνει φρουρά και που μετα- φέρθηκε στα Ελληνικά σαν βάρδια και Βαρδούνια ή Μπαρ- δούνια.Ονομάζεται Μπαρδούνια από τους μεσαιωνικούς χρό- νους και στους χρόνους της τουρκοκρατίας έπαιξε πρωτεύ- οντα ρόλο στην ιστορία της Μάνης,της Λακωνίας,αλλά και του Μοριά,εξαιτίας της ιδιόμορφης σύνθεσης των κατοίκων της σε συνδυασμό πάντοτε με τη φυσική οχυρωματική της3.
Με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699) παραχωρήθηκε στους Βενετούς από τους Τούρκους ολόκληρη η Πελοπόννησος και αποτέλεσε το Regno della Morea,του οποίου μια από τις 4 επαρχίες (στην αρχή ήταν 7),ήταν η Λα- κωνία με πρωτεύουσα τη Μονεμβασία.Η επαρχία χωριζόταν σε θέματα,ένα από τα οποία ήταν η Βαρδούνια,τα οποία χωριζόταν σε καπετανίες που η κάθε μια είχε τον αιρετό καπετάνιο της.Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν υπηρεσιακές εκθέσεις στον Γενικό Προνοητή,που είχε έδρα το Ναύπλιο,ο οποίος με τη σειρά του υπέβαλλε εκθέσεις στη Γερουσία της Βενετίας.Οι εκθέσεις αυτές παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε κάθε μελετητή της Ιστορίας εκείνων των χρόνων.
Η ανατολική ράχη του Ταΰγετου είναι τραχιά και δύσβατη,ενώ διαρρέεται από πολλά ρέματα και ποτάμια,με μεγαλύτερό τους τον Σμήνο.Είναι ο αρχαίος Σμήνος (Παυσανίας «Λακωνικά» 111,24, 9)·γνωστός και σαν ποτάμι της Άρνας ή ποτάμι της Αγια-Μαρίνας ή και ποτάμι της Μπαρδού- νιας.Οι πηγές του,που βρίσκονται κοντά στην Άρνα,αναβλύζουν μέσα από την ομώνυμη σπηλιά της λαγκάδας και υδρεύεται το Γύθειο,όπως και στην αρχαιότητα.
Η εδαφολογική διαμόρφωση της περιοχής είναι γοητευτική,πανέμορφη και μεγαλόπρεπη,ενώ εί- ναι σχεδόν απρόσιτη.Έχει αμέτρητα απόκρημνα κορφοβούνια,σπηλιές,χαράδρες,δάση,λαγκαδιές κατασκότεινες και κλεισούρες μπλεγμένες και διακλαδούμενες.Σ’ αυτή την άγονη και κυρίως ο- ρεινή ζώνη απλώνονται τα χωριά της περιοχής.
Παραπομπές
1. Από το βιβλίο της Μαρίας Δρογκάρη «Παναγιώταρος Βενετσανάκης,ο απροσκύνητος κλέφτης του Ταΰγετου»,εκδόσεις «γράμματα»,Αθήνα 1982. 2. Με τον Αναγκαστικό Νόμο 1026/24.12.1937 (Ε.τ.Κ. έτος 1938,τ.Α’, αρ.8, 12 Ιαν., σελ.27),το μεγαλύτερο τμήμα της Έξω Μάνης,αποσπάστηκε από την Επαρχία Οιτύλου,Ν. Λακωνίας και ε- ντάχθηκε διοικητικά στο Ν. Μεσσηνίας. 3. Γεράσιμος Καψάλης «Η Βαρδούνια και οι Τουρκοβαρδουνιώτες»,«Πελοποννησιακά»,Τόμος Β', Αθήνα 1957.
Σημείωση Γ. Β. Πέππα: σε κατοπινό κείμενό μου θα αποδείξω ότι τα αρβανίτικα επώνυμα Μπάρδης,Μπαρδόσας προέρχονται απ΄ τα αρχαία ελληνικά.
|
Θέματα Ιστορίας,Λαογραφίας,Γλωσσολογίας [βάση δεδομένων] κ.ά. για τους από το Άρβανο της Ηπείρου Έλληνες.
Ετικέτες
- Αλβανική προπαγάνδα (32)
- Αρβανίτες-αυτοί οι παλιοί Έλληνες! (36)
- Άρβανον-Χαονία (28)
- Βαρνάβας (58)
- Βιβλία (40)
- Βιβλιοθήκη (168)
- Βιντεοθήκη (64)
- Βόρεια Ήπειρος (67)
- Ελληνικού ενδιαφέροντος (170)
- Θράκη (64)
- Ιστορία (223)
- Καυκάσια Αλβανία (4)
- Κείμενα (111)
- Λαογραφικά των Αρβανιτών (127)
- Λεύκωμα Αρβανιτών (78)
- Μνήμες (85)
- Παροιμίες (5)
- Περιπτώσεις... (24)
- Σελίδες αρβανίτικης ιστορίας (και όχι μόνο) (71)
- Σκιπιρία (24)
- Συνταγές της μαμίτσας (16)
- Τα αρβανίτικα είναι Ελληνικά (65)
- Τουρκικά-Λατινικά-Σλαβικά γλωσσικά δάνεια (7)
- Τσάμηδες Ανθέλληνες (16)
- Φωτογραφίες (85)
- FUEN (6)
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015
Καμία σχέση η Μπαρδούνια της Μάνης με τουρκαλβανούς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.