Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Γιώργος Οικονόμου

Γιώργος Οικονόμου

Ο γνωστός ηθοποιός από το Καπανδρίτι

Ο Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στο Καπανδρίτι Αττικής από αγρότες γονείς.Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο του χωριού του μέσα στην θύελλα του Ελληνογερμανικού πολέμου και τον εμφύλιο.Το οκτατάξιο Γυμνάσιο το τελείωσε στην Κηφισιά.Μελέτησε πολύ Γεωγραφία και Ιστορία,δύο μαθήματα που του χρειάστηκαν για να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.Εγκατέλειψε την Σχολή Δοκίμων και φοίτησε στις Σχολές Κινημ/γράφου και Θεάτρου, όπου αποφοίτησε για να ντεμπουτάρει στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολο Κουν. 
Έχοντας δασκάλους τους Κάρολο Κουν,Πέλο Κατσέλη,Μαίρη Αρώνη,Μάνο Κατράκη και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε αργότερα.
Σαν ηθοποιός έλαβε μέρος σε διακόσιες περίπου ταινίες με σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Θεάτρου και Κινημ/φου,με σκηνοθέτες όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης,ο Νίκος Κούνδουρος,ο Γιάννης Δαλιανίδης,ο Νίκος Φώσκολος,ο Γρηγόρης Γρηγορίου κ.ά.
Επίσης πήρε μέρος σε δέκα ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.Αμερικανικές,γαλλικές,ιταλικές, γερμανικές και μία γιαπωνέζικη.Με διάσημους σκηνοθέτες,όπως ο Όλτντριτς,ο Ελία Καζάν,ο Νικ Κασαβέτης,ο Ερλ Μπελαμή και άλλοι.
Στις ταινίες αυτές συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα και διάσημα ονόματα ηθοποιών,όπως ο Όρσον Γουέλλες,Ρόμπερτ Μίτσαμ,Κλάους Κίνσκι,Σοφία Λόρεν,Μαρία Σελ,Μπεν Κίνσλεη (Βραβείο Όσκαρ στο Γκάντι) Λίλη Πάλμερ,Κούρτ Γιούνγκερς και πολλούς άλλους.Έγραψε τριάντα κινηματογραφικά σενάρια,όπου τα πιο πολλά γυρίστηκαν σε ταινίες,είκοσι θεατρικά έργα τα οποία ανέβηκαν στη σκηνή,παιδικό θέατρο και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.
Να προσθέσω,τέλος,ότι το 2009 ο πολιτιστικός φορέας "Ηνίοχος" εξέδωσε βιβλίο του Γ.Ο. για τους Έλληνες αρβανίτες ("Εμείς οι αρβανίτες",δες εδώ: 
http://www.biblionet.gr/main.asp…).

Φιλμογραφία 

Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά (1999) 
Ζωή χαρισάμενη (1993) 
Ο αυτάκιας (1988) 
Η Αγία κόρη Μαρία (1987) 
Αγία Θεοδώρα της Βάκτας (1985) 
Ο άσωτος υιός (1985) 
Τα χρόνια της θύελλας (1984) 
Οι δυο φυγάδες (1984) 
Φυλακές ανηλίκων Νο2 (1984) 
Η παρεξήγηση (1983) 
Σιδηρά κυρία (1983) 
Υπόγεια διαδρομή (1983) 
Χούλιγκανς (κάτω τα χέρια απ' τα νιάτα!) (1983) 
Πανικός στα σχολεία (1982) 
Σατανάδες στα σχολεία (1982) 
Φυλακές ανηλίκων (1982) 
Η στροφή (1982) 
Καμικάζι τσαντάκιας (1982) 
Και ο πρώτος ματάκιας (1982) 
Το κόκκινο τρένο (1982) Φυλακές ανηλίκων (1982) 
Γκαρσονιέρα για δέκα (1981) 
Κατάσκοπος Νέλλη (1981) 
Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ (1981) 
Τα καμάκια (1981) 
Έξοδος κινδύνου (1980) 
Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι (1980) 
Ένα γελαστό απόγευμα (1979) 
1922 (1978) 
Ιφιγένεια (1977) 
Ισιδώρα (1975) 
Τα είδωλα (1975) 
Παύλος Μελάς (1974) 
Σεξομανία (1974) 
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελλός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [(έμπορος ρούχων)] 
Ο φαντασμένος (1973) 
Πως καταντήσαμε Σωτήρη (1972) 
Η κόρη του ήλιου (1971) 
Φλογισμένη σάρκα (1971) 
Ο αρχιψεύταρος (1971) 
Αδέλφια μου,αλήτες,πουλιά (1971) 
Οι μαυρόλυκοι του βουνού και του κάμπου (1971) 
Γράμμος (1971) 
Οι άντρες ξέρουν να αγαπούν (1971) 
Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του '21 (1971) 
Ο Αστραπόγιαννος (1970) 
Σταυραετοί στα Μετέωρα (1970) 
Η σκλάβα (1970) 
Ο δοσίλογος (1970) 
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) 
Η γενιά των ηρώων (1969) 
Αδούλωτη ράτσα (1969) 
Η σφραγίδα του Θεού (1969) 
Ο αντάρτης του βάλτου (1969) 
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969) 
Γοργοπόταμος (1968) 
Πολύ αργά για δάκρυα (1968) 
Η ώρα της οργής (1968) 
Αγάπη και αίμα (1968) 
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1968) 
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) 
Η ώρα της οργής (1968) 
Ο τυχεράκιας (1968) 
Βυζαντινή ραψωδία (1968) 
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) 
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968) 
Τρούμπα 67 (1967) 
Χάιδω (1967) 
Οι κολασμένοι (1966) 
Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965) 
Ο όρκος του νεκρού αδελφού (1965) 
Η ζωή μου ανήκει σε σένα (1995) 
Διωγμός (1964) 
Ο κράχτης (1964) 
Μια εβδομάδα στον παράδεισο (1964) 
Προδοσία (1964) 
Τα 201 καναρίνια (1964) 
Τα δίδυμα (1964) 
Ο αδελφός Άννα (1963) 
Γαμπρός για κλάματα (1962) 
Ο Γεροδήμος (1962) 
Έγκλημα στην Ομόνοια (1962) 
Οι υπερήφανοι (1962) 
Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961) 
Οι παράνομοι (1958) 
Ο πειρασμός (1957) 
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.