Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Σκαρίμπας, Το 1821 και η αλήθεια


Για να μιλήσεις για το 1821,έχει πει ο Σαράντος Καργάκος,πρέπει να έχεις μελετήσει τουλάχιστον 20.000 σελίδες γι΄ αυτό.Βέβαια,ο ίδιος τα έχει κάνει θάλασσα με τους αρβανιτόφωνους Έλληνες,αλ-βανογενείς και αλβανόφωνους τους ανεβοκατεβάζει.Στο δίτομο δοκίμιο (παρουσιάζεται εδώ ενιαίο) του Γιάννη Σκαρίμπα για το ΄21 από τις πρώτες σελίδες καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι ο συγγρα-φέας του λειτουργεί με υποκειμενισμό και προκατάληψη.Οι ιδέες του για τον κοινωνισμό,όπως ο ίδιος αναφέρει αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως μαρξιστική θεώρηση,κυριαρχούν στην εξέταση πηγών και δεδομένων και διαθλούν την δεοντολογία και μεθοδολογία.
Ο Γ.Σ. εμπλέκει την κλασσική περίοδο,τον ΜέγΑλέξανδρο,το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα,το 1821 και την Γαλλική επανάσταση,τον συμμοριτο-εμφύλιο και την Σοβιετική Ένωση.Όλα αυτά με μία γλώσ-σα άκρως ιδιότυπη και κουραστική.Ο σκοπός του είναι ένας και συγκεκριμένος: ο εθνικός ξεσηκωμός δεν μπορεί να είναι τελικά δικαιωμένος αν δεν επικρατήσει κοινωνική δικαιοσύνη.Για τον Γ.Σ. το πρώτο σκέλος στο ΄21 επιτεύχθηκε.Ο Τούρκος δυνάστης διώχτηκε.Αλλά η κοινωνική αποκατάσταση παρέμεινε ζητούμενο.Ο Τούρκος αποτελούσε την μία πλευρά του νομίσματος,στην σκλαβιά και κα-τακτητική αιχμαλωσία της Ελλάδας.Η άλλη πλευρά συνετίθετο από τους Κοτζαμπάσηδες,τους Φα-ναριώτες,το Πατριαρχείο και τον ανώτερο κλήρο.Αυτό το μείγμα εξουσιαστών όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά με την σύσταση του ελληνικού κράτους ανέλαβε τα ηνία.Για τον Γ.Σ. η επανάσταση του ΄21 απέτυχε.
Βέβαια,τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά και ο Γ.Σ. τα στηρίζει αρκούντως.Αξίζει ακόμα να το-νιστεί ότι είναι γνήσιος πατριώτης.Διαβάζοντάς τον διαπιστώνει κανείς την αγάπη του για την πα-τρίδα.Ήταν γόνος αγωνιστών του ΄21,εξάλλου,και δεν μπορούσε να ντροπιάσει τη φύτρα του.Σημει-ώστε δε,ότι για τον Γ.Σ. το ελληνικό έθνος συνεχιζόταν κανονικά από την αρχαιότητα ως το ΄21.Πόση αντίθεση,αλήθεια,με τους σημερινούς θολωμένους αριστερούς που αδιάντροπα τσαμπουνάνε ότι το έθνος μας προέκυψε μετά την απελευθέρωση.
Από το ανάθεμα του Γ.Σ. δεν γλιτώνουν ούτε οι λόγιοι με τις ελληνικούρες τους,ούτε ο Κοραής,ο Κα-ποδίστριας,ο Παπαρρηγόπουλος και τόσοι άλλοι.Για τον συγγραφέα καθαγιασμένο και υψηλό μένει μόνο το λαϊκό τσαρούχι,αδικαίωτο στο τέλος,και ο Ρήγας Φεραίος.
Είπαμε,για να σχηματίσεις στέρεα και ευκρινή εικόνα για το ΄21 πρέπει να έχεις αφιερώσει πολύ χρό-νο πάνω σε χιλιάδες σελίδες.Σε αυτές εντάσσω,οπωσδήποτε,τα γραμμένα από τον Γ.Σ. που,αν και αγγίζουν την μονομέρεια και το αιρετικό,προσφέρουν υλικό και πρίσμα στον μελετητή και τον ανι-χνευτικό κριτικό πολίτη.

Δείτε ακόμα,σχετικά:

Όταν η προκατάληψη ακροβατεί πάνω στην Ιστορία - Γιάννης Σκαρίμπας, Το ΄21 και η αλήθεια

Γιάννης Βασ. Πέππας

Κάντε λήψη - διαβάστε: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.