Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας,Ηπειρώτικη ντοπιολαλιά,2012

Πρόκειται για μια θαυμάσια έκδοση! Δείγμα του πώς πρέπει να λειτουργεί το σύγχρονο σχολείο, όχι αγκυλωμένο στην στείρα ιδεολογία του μαυροπίνακα, αλλά ανοιχτό στις μοντέρνες προκλήσεις και ενταγμένο στην πραγματικότητα των τοπικών κοινωνιών.
Η κατάστρωση του  περιεχομένου υλικού είναι τέλεια. Η παρουσίαση των σχετικών ενοτήτων της Γλωσσολογίας είναι η ενδεδειγμένη και πλήρης. Η καταγραφή των χαρακτηριστι-κών και των ιδιαιτεροτήτων της Ηπειρώτικης ντοπιολαλιάς, όσο μπορώ να κρίνω, είναι εξαιρετική. 
Με ευχάριστη έκπληξη διαπίστωσα ότι οι Αρβανίτες αναφέ-ρονται, όπως είναι και το σωστό, ως Έλληνες καταγόμενοι από το Άρβανο της Βόρειας Ηπείρου. Η αναγόρευση των αρβανί-τικων σε γλώσσα και η συσχέτισή τους με τα ανύπαρκτα αλβανικά αποτελεί το μόνο ατόπημα της προσπάθειας, συγχωρητέο όμως, μια και δεν επηρεάζει το όλο αξιέπαινο αποτέλεσμα.
Στο τέλος παρατίθεται μάλιστα κι ένας κατατοπιστικός αλφαβητικός κατάλογος λέξεων της ντο-πιολαλιάς, χρήσιμος στον κάθε ερευνητή και αποκαλυπτικός σε όποιον ενδιαφερόμενο.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους καθηγητές και τους μαθητές που δημιούργησαν αυτό το μικρό θαύμα απόλυτης ουσίας και φάρο θετικού παραδειγματισμού!
Γιάννης Βασ. Πέππας


Κάντε λήψη του βιβλίου πατώντας εδώ

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.