Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ο Λιαταναίος αγωνιστής του ΄21 Σπύρος Αθανασίου


 Ο κ. Γιώργος Ζωίτσης προσφέρει σοβαρό έργο στην ανάδειξη της ιστορίας (και όχι μόνο) της γενέτειράς του,του Αγίου Θωμά (Λιάτανι) Βοιωτίας.Αναδημοσιεύω ένα τμήμα ευρύ-τερης σημασίας της προσπάθειάς του,όπως την ανάρτησε στις 31.1.2021 στην ομάδα του facebook  ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ (ΛΙΑΤΑΝΙ) ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

 

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ 1821 - 2021

Η ΛΙΑΤΑΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Στρατιώτης Σπύρος Αθανασίου

Αγωνιστής του 1821. (Αριθμός Μητρώου: 9256).

Ο Σπύρος Αθανασίου συμμετείχε από την αρχή του αγώνα στη Χιλιαρχία του Κώστα Χορμόβα, Πεντακοσιαρχία Δήμου Λιούλια και σε πολλές μάχες υπό τον Αθανάσιο Σκουρτανιώτη.


Η αίτηση για αριστείο υποβάλλεται στις 18 Σεπτεμβρίου 1835 και η εξεταστική επιτροπή του χορηγεί "σιδηρούν παράσημο" στις 25 Απριλίου 1839, το οποίο συνοδεύεται από αντίστοιχο δίπλωμα και τον κατατάσσει στις τάξεις των στρατιωτών.


Με το θάνατό του άφησε πίσω τη γυναίκα του Παναγιώτα και έναν γιο, τον Γιώργο, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την επανεξέταση των αποζημιώσεων υποβάλλουν αίτηση στις 19 Ιουνίου 1865 προς τον έπαρχο Θηβών, συνοδευόμενη από Πιστοποιητικό το οποίο υπογράφεται από τον Δήμαρχο Τανάγρας Παπαϊωάννου στις 18 Ιουνίου 1865.


Σε έγγραφο του Γιώργη Σκουρτανιώτη προς τον Κωλέτη το 1832 το όνομά του περιλαμβάνεται στις ονομαστικές μερίδες φαγητού που ζητάει από την κυβέρνηση.


Ο Σπύρος Αθανασίου περιλαμβάνεται στις λίστες των Βοιωτών που αναμένουν τις τιμητικές τους διακρίσεις, όπως προκύπτει από έγγραφο των αρχών της Βοιωτίας στις 26 Απριλίου 1839.

Η αναφορά στο πιστοποιητικό της συζύγου και του γιου ότι εντάχθηκε στη χιλιαρχία του Κώστα Χορμόβα ξαφνιάζει αρχικά, δεδομένου ότι πρόκειται για Βορειοηπειρώτη. Όμως ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης αναφέρει στην Κυβέρνηση (1-11-1826) ότι συμφώνησαν και αυτοί για την εκστρατεία της Στερεάς Ελλάδος. Στα αρχεία του Κουντουριώτη διαβάζουμε: «Ημείς θέλομεν εκστρατεύσει, όπου διορισθώμεν από τον Αρχηγόν Καραϊσκάκην. Ο στρατηγός όμως Κώστας Χορμόβας δεν ευρέθη εις αυτήν την μάχην, επειδή διορίσθη από τον Αρχηγόν να καθήση με τους ειδικούς του εις Δίστομον δια να το φυλάξη».

Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η θέση του Διστόμου ήταν αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη. Αλλά επικίνδυνη ήταν σύμφωνα με τον Βλαχογιάννη και η θέση αργότερα στο Κερατσίνι. Τα παραπάνω αποτελούν δείγματα εμπιστοσύνης προς τον Βορειοηπειρώτη, ο οποίος μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη έγινε μέλος της επιτροπής των σωμάτων του, σύμφωνα με τον Κασομούλη.
Με δεδομένα τα παραπάνω μπορούμε να εικάσουμε ότι ο Σπύρος Αθανασίου συμμετείχε στη φύλαξη του Διστόμου, ίσως ακολούθησε τον Χορμόβα και σε άλλες περιοχές όπου συμμετείχε με τον Δήμο Λιούλια.

#Άγιος_Θωμάς #Ελληνική_Επανάσταση #Λιάτανη #Δήμος_Τανάγρας #Τανάγρα #Λιάτανη1821 #Greece1821 #GreekRevolution #agiosthomas #liataniinrevolution #sories1821 #Greece2021 #GreekHistory #Σπύρος_Αθανσίου #στρατιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.