Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Η (ταλαιπωρημένη) Ορθοδοξία στην Αλβανία

 
Η Χριστιανορθοδοξία στην γείτονα Αλβανία διέτρεξε περι-πετειώδες και τρικυμιώδες διάστημα πριν φτάσει στην ση-μερινή εύτακτη και κατά τα φαινόμενα αναπτυξιακή φάση της.Το βιβλίο που παρουσιάζω στη συνέχεια αποτυπώνει σε ικανοποιητικό βαθμό αυτήν την διαδρομή,όχι όμως με τους κανόνες της αμεροληψίας και επιστημονικής δεοντολογίας που απαιτεί το εγχείρημα.
Αναγκαστικά μια τέτοια έρευνα θα κινηθεί και σε μονοπά-τια Ιστορίας κι εκεί η συγγραφέας τα κάνει θάλασσα.Εκτός απ΄ το εκτόπισμα του καταρτισμένου μελετητή που είναι φανερό ότι δεν διαθέτει (κραυγαλέα η υστέρησή της στα περί τον Φαν Νόλι),καταλήγει προκλητική η διαχείριση του υλικού της (παρά την εκτενή βιβλιογραφία που παραθέτει) με όρους και στερεότυπα εθνομηδενισμού και αριστερής αναχρονιστικής ιδεοληψίας.
Ο εθνικισμός είναι ένας προσδιορισμός που πάει κι έρχεται στις σελίδες της,η λεγόμενη «Βόρειος Ήπειρος» (σελ. 15) είναι μια κατασκευή (φυσικά,εθνικιστική), στηριζόμενη [η Ελλάδα] σε μια συγκεκριμένη ανάγνωση της ιστορίας δημιουργεί τον όρο της «βορείου ηπείρου»  (σελ. 14), η κατασκευή της ταυτότητας του «βορειοηπειρώτη» από την ελληνική πλευρά (σελ. 16), αλυτρωτισμός της «βορείου ηπείρου» (σελ. 19).

Για τους Βλάχους της Αλβανίας δε,δεν τίθεται θέμα: Οι Βλάχοι παρουσιάζονται να αυ-τοπροσδιορίζονται ως πλήρως ενταγμένοι στο αλβανικό έθνος (σελ. 20-21).

Το υβριδικό κράτος των Σκοπίων αποκαλείται Μακεδονία (σελ. 97) και οι κάτοικοί του Μακεδόνες (σελ. 75).

Ο μακαρίτης Σεβαστιανός σχεδόν κατακρίνεται σε πολλές αράδες και,αναμενόμενα,η κακιά και στριφνή ελληνική δεξιά (βλ. ενδεικτικά σελ. 101).Αντιθέτως,σχεδόν υμνείται η συνεργασία Χότζα-ΚΚΕ και της παρέχεται πλήρης άφεση αμαρτιών (!).

Για τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο η θέση είναι μετέωρη. μια στο καρφί και μια στο πέταλο.Στο τέλος (σελ. 109) η απόφαση είναι δριμεία: πρέπει να εκ-διωχθεί άμεσα και να αντικατασταθεί από Αλβανό.Προεξοφλείται,μάλιστα,ότι η εκ-παραθύρωση του Αναστασίου βρίσκεται επί θύραις.Το εν λόγω βιβλίο κυκλοφόρησε το 2008 και την στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές είναι 2 Σεπτεμβρίου 2021! Έχουν παρέλθει δηλαδή,13 ολόκληρα χρόνια απ΄ την κοφτή κι αναντίρρητη βεβαιότητα της προφητικής συγγραφέως κι ο Αναστάσιος παραμένει ακλόνητος στη θέση του!
Ο λόγος που προκρίνω τούτο το βιβλίο (αλιευμένο απ΄ το διαδίκτυο),παρά τις ανεπάρ-κειες,τις αδυναμίες και τις αποδομητικές στρεβλώσεις του,είναι το ότι σε χοντρικές γραμμές καταδείχνει την πορεία και εξέλιξη τη Ορθοδοξίας στη διπλανή χώρα,όπου το ανορθόδοξο,γενικώς,την χαρακτηρίζει,καθώς και το ότι δεν έχω στα χέρια μου κάτι καλύτερο,ούτε καν κάτι άλλο.

Κάντε λήψη του βιβλίου:

Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, Αλβανοί ορθόδοξοι και Έλληνες της Αλβανίας και ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας  (2008)

 Γιάννης Βασ. Πέππας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.