Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ἡ σφυριχτὴ γλῶσσα στο αρβανιτοχώρι τῆς Ἀντιᾶς

Η Σφυριχτή Γλώσσα της Αντιάς (χωριό στην Καρυστία) αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο.Στον αρχικό σύνδεσμο [από τη βικιπαίδεια] θα βρείτε πλούσιο πληροφοριακό υλικό.Παραθέτω ένα κατατοπιστικό σχετικό βίντεο: Ἡ σφυριχτὴ γλῶσσα τῆς Ἀντιᾶς
(Ἡ σφυριχτὴ γλῶσσα τῆς Ἀντιᾶς,γνωστὴ καὶ ὡς σφυριά,εἶναι μία σφυριχτὴ γλῶσσα πού ὁμιλεῖται ἀπὸ τοὺς κατοίκους τοῦ ὀρεινοῦ χωριοῦ Ἀντιᾶ Εὔβοιας.)

Για τη σφυριά υπάρχουν καλά νέα: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η Παράδοση Μαθημάτων της Σφυριχτής Γλώσσας του Χωριού Αντιά
Από την ιστοσελίδα "Νότιος Ευβοϊκός [15-9-2015].

Για το χωριό με την απίστευτη συνήθεια,περισσότερα εδώ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΝΤΙΑ



Το φαινόμενο,απομεινάρι αρχέγονων περιόδων,απαντάται και σε άλλα σημεία του πλανήτη.Δείτε δύο θέματα που ενημερώνουν με μεγάλη επάρκεια ως προς αυτό: 

1.Η «σφυριχτή» γλώσσα των Καναρίων Νήσων

2.ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΩΝ - ΜΙΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Και μια που ασχοληθήκαμε πάλι με την αγα- πημένη (και τόσο παραμελημένη) Καρυστία, αξίζει να συμπεριλάβουμε και δύο καλά αφι- ερώματα σ΄ αυτήν: 1.ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ "ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ"
Ο δημοσιογράφος Ιωσήφ Παπαδόπουλος,στα πλαί- σια της τηλεοπτικής εκπομπής του "Σε φόντο γα- λάζιο",περιπλανήθηκε με το camper του στα ορει- νά χωριά της νότιας Εύβοιας και ξαπόστασε για λί- γο στα χωριά Βαρελαίοι,Ποτάμι και Αντιά,όπου συ- νομίλησε με τους λιγοστούς κατοίκους για τη ζωή τους,τα ήθη,τα έθιμα και τα προβλήματα που αντι- μετωπίζουν.


2.ΚΑΒΟΝΤΟΡΙΤΗΣ
Ντοκιμαντέρ. Παραγωγή 2005. Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Φραγκουλάκης.

Απομόνωση,σκληρή δουλειά και φτώχεια,αλλά και μια ιδιότυπη αξιοπρέπεια (κάτι σαν πειθαρχημένη περηφάνια) είναι τα χαρακτηριστικά της ζωής και των ανθρώπων που επιμένουνε να ζουν στα λη- σμονημένα χωριά του Καφηρέα (Καβοντόρο).

Ο Καβοντορίτης ή Καβοντορίτικος είναι ένα παρα- δοσιακό μουσικό κομμάτι της περιοχής.Ένας χορός που κυριαρχεί στις γιορτές και τα πανηγύρια τους. Ακολουθώντας τα βήματα αυτού του χορού,η ται- νία επιχειρεί να πλησιάσει τους Καβοντορίτες και την καθημερινότητα τους.


Γιάννης Β. Πέππας


Το 20ό Φεστιβάλ της Γλώσσας των Πουλιών στην Κερασούντα (φωτό, βίντεο)

Σε μερικά χωριά της επαρχίας Τσανακτσί,του νομού Κερασούντας, όπου τα σπίτια των χωρικών είναι χτισμένα σε πλαγιές και κορυφές, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, οι κάτοικοι, από τότε που δεν είχε ανακαλυφθεί το τηλέφωνο, δημιούργησαν μια  γλώσσα με σφυρίγματα, για να συνεν-νοούνται μεταξύ τους.
Τη γλώσσα αυτή την ονόμασαν «γλώσσα των πουλιών», η οποία μάλιστα έχει μελετηθεί και κωδικοποιηθεί από γλωσσολόγους διεθνούς φήμης.
Φέτος έγινε το 20ό Φεστιβάλ της Γλώσσας των πουλιών, στο χωριό Κούσκιοϊ, που σημαίνει «χωριό των πουλιών». Στο σχετικό διαγωνισμό συνεννόησης με σφυρίγματα, που έγινε στα πλαίσια του φεστιβάλ, στους άνδρες πρώτευσε το ζευγάρι Μεχμέτ Κιοτσέκ - Μαχμούτ Τσιβελέκ και στις γυναίκες το ζευγάρι Εσμά Κοζαλάκ - Γκιουλλέρ Κοζαλάκ. Οι νικητές έλαβαν ως βραβείο από μια χρυσή λίρα.
Στις γιορτές συμμετείχε πλήθος κόσμου, καλλιτέχνες καθώς και χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.
pontosnews,24 Ιουλίου 2017 
(http://www.pontos-news.gr/article/167246/20o-festival-tis-glossas-ton-poylion-stin-kerasoynta-foto-vinteo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.