Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

H Χιμάρα χρειάζεται ελληνικό λύκειο, ΤΩΡΑ!


Το ελληνικό σχολείο της Χιμάρας συμπληρώνει φέτος 9 χρόνια από την επαναλειτουργία του.Το σχολείο πρωτολειτούργησε γύρω στο 1775 με την έλευση εκεί και τις παραινέσεις του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.Το 1945 το καθεστώς Χότζα είχε απαγορεύσει την λειτουργία του τιμωρώντας την Χιμάρα που είχε απόσχει του δημοψηφίσματος για την έγκριση της λαϊκής δημοκρατίας.Από τότε και για πάνω από 60 χρόνια το αίτημα για ελληνικό σχολείο είχε γίνει πόθος και αγώνας για τους Χιμαριώτες.
Χάρη στην αρωγή της ελληνικής πολιτείας το σχολείο έγινε πραγματικότητα το 2007,ένα σχολείο πρότυπο που έμοιαζε με κολλέγιο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αλβανικά.
Είχε αρχίσει με μία τάξη,την Α΄ δημοτικού,δεν υπήρχαν,βλέπετε,μαθητές στην πόλη με μαθησιακό επίπεδο μεγαλύτερο.Τα παιδιά αυτά τελείωσαν φέτος την Γ΄ Γυμνασίου,σε ένα σχολείο που πλέον ασφυκτιά από έλλειψη χώρου.Τα νήπια στεγάζονται στον …γυναικωνίτη της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και άλλες τάξεις χρησιμοποιούν για αίθουσες διδασκαλίας …γειτονικά καταστήματα.
Φέτος 50 μαθητές θα συνεχίσουν στο αλβανικό σχολείο χωρίς το παραμικρό μάθημα ελληνικής γλώσσας.Ελληνικό λύκειο δεν υπάρχει στη Χιμάρα.Η ελληνική παιδεία εδώ σταμάτησε για 50 παι- διά στα οποία σε ένα χρόνο θα προστεθούν άλλα τόσα.
Υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χιμάρας με την οποία παραχωρείται παλαιό σχολικό κτήριο για την στέγαση του λυκείου.Αυτά που λείπουν είναι τα χρήματα για την ανακαί- νιση του παλαιού κτηρίου και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο,από κάθε άποψη,εκπαιδευτή- ριο.
Το κόστος των εργασιών αυτών είναι 200.000 ευρώ,συν τα λειτουργικά έξοδα των τριών τάξεων του λυκείου.Όταν για κάποιες κομματικές φιέστες δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια και για την ανακαίνιση πέντε αεροσκαφών δαπανήθηκαν 500 εκ. ευρώ,το ποσό αυτό δείχνει τόσο ελάχιστο. Και όμως το ελληνικό κράτος δείχνει αρνητικό. 
Ζητείται λύση,άμεση λύση,ώστε στην επόμενη σχολική χρονιά να είναι έτοιμο.Ζητείται άμεσα η χρηματοδότηση και αν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται,ας βρεθεί η χρηματοδότηση από ένα ίδρυμα,έναν ευεργέτη,έναν οργανισμό.Γιατί ο ελληνισμός αυτό το οφείλει,στην Χιμάρα, στην Βόρειο Ήπειρο,στους Βορειοηπειρώτες ευεργέτες,στους αγώνες της Χιμάρας για την Ελλά- δα και τον ελληνισμό.

Δημήτρης Περδίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.