Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Δημήτριος Αδάμης

Δημήτριος Αδάμης

Ο Δημήτριος Αδάμης υπήρξε αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,από τις Σέρ- ρες.
Όταν κηρύχθηκε η επανάσταση,ήταν εγκατε- στημένος στην Αίγυπτο.Εκεί συνέστησε μικρό ένοπλο σώμα, αποτελούμενο από 40 άνδρες.Α- νέλαβε επίσης τη συντήρηση του σώματος με ί- διους πόρους.Ήρθε στην Ελλάδα,όπου έλαβε μέρος σε πολλές μάχες υπό τον Ηπειρώτη Χα- τζημιχάλη Νταλιάνη,στη Στερεά Ελλάδα,στην Πελοπόννησο,στην Κρήτη και άλλου.Μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους,παρέμεινε στον τα- κτικό στρατό,όπου υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός.

"ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ", εκδ. "ΠΑΠΥΡΟΣ",1981, 1997, τομ. 2ος
Ευάγγελος Ν. Ασπιώτης, "Οι Σέρρες πριν, και κατά την επανάσταση του 1821"

Σημείωση: Μην παραξενεύει η Σερραίικη καταγωγή του Δ. Α.
Υπήρχε μικρή αρβανίτικη παρουσία εκεί.
Αρβανιτοχώρια στο Νομό Σερρών είναι τα: Νεοχώρι,Παραλίμνιο,Νέα Πέτρα,Θολό,Κοίμηση.Βέβαι- α,οι κάτοικοί τους δεν ήρθαν από την Ήπειρο,αλλά από τη Β. και Αν. Θράκη,όπου υποτίθεται ότι εί- χαν μεταναστεύσει Αρβανίτες.Δεν είναι της ώρας,αλλά,ποιοι μετανάστευσαν στους 16ο-18ο αι. από την Ήπειρο στη Θράκη,είναι ένα ζήτημα...

Ο σύγχρονος σκηνοθέτης

Το ίδιο όνομα (λογικά,και την ίδια καταγωγή) φέρει και γνωστός συγγραφέας-σκηνοθέτης.Ο Δη- μήτρης Αδάμης γεννήθηκε το 1968.Απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Π. Βεάκη.Παρακο- λούθησε σεμινάρια Θεατρικού παιχνιδιού και σκηνοθεσίας.Συνεργάστηκε σαν ηθοποιός με πολλούς θιάσους (Εθνικό θέατρο,ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,Θέατρο Κιβωτός κ.α.) παίζοντας σε έργα για μεγάλους,αλλά κυρίως για παιδιά.Κείμενά του παίχτηκαν στην επιθεώρηση του ΔΗΠΕ- ΘΕ Αγρινίου «Κουφέτο στην Ομίχλη».Εργάστηκε στο ραδιόφωνο σαν παραγωγός εκπομπών.Σκη- νοθέτησε το «ΑΚΡΩΡΕΙΟΝ» Μουσική Σκηνή του Πειραιά και την κωμωδία «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ»στο θέατρο Ροές.Επίσης το «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ» του Μ. Μέρφυ στο Σύγχρονο θέ- ατρο Αθήνας του Γ. Κιμούλη. 
Έχει γράψει στίχους στα CD για παιδιά «Το Πάρτυ Των Ζώων », «Νανουρίσματα », «Το Τραγούδι της Γοργόνας», «Η Φάρμα των Ζώων» με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. 
Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι  για παιδιά στο θεατρικό εργαστήρι «μαγικές σβούρες».Επίσης σε ιδιωτι- κά και δημόσια σχολεία,καθώς και  άλλους φορείς.Ακόμα διδάσκει σε σεμινάρια για εμψυχωτές.
Τα τελευταία χρόνια γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά σχεδόν αποκλειστικά με την Θεατρική Ομάδα « Μαγικές Σβούρες ».Η παράστασή του για παιδιά « Αυτός ο Μεγάλος μικρός Σίτος Σιταράκις» ανέβηκε στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ,για όλο το χειμώνα 2003-2004.Την επόμενη χρονιά στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το ίδιο έργο.Τον Μάιο του 2004 σκηνοθέτησε,για τον εκδοτικό οίκο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ,θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά. 
Έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ που παρουσιάστηκε στην ΟΛΥΜΠΙ- ΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΕΦΗΒΩΝ στα πλαίσια των Εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων στην ΑΘΗΝΑ το 2004. 
Τα Χριστούγεννα του 2005 και του 2006 έγραψε και σκηνοθέτησε τις παιδικές παραστάσεις για τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. 
To Νοέμβριο του 2008 είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια της συναυλίας της Τατιάνας Ζωγράφου με τίτ- λο «Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω»,που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τεχνών στο ΑCS. 
Στις 22 Ιουνίου 2011 σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τα SPECIAL OLYMPICS συναυλία για παιδιά στη Χαλκίδα με τη χορωδία του Δ. Τυπάλδου και τις μαγικές σβούρες.Είχε την επιμέλεια και την πα- ρουσίαση ραδιοφωνικής εκπομπής για παιδιά στο ραδιόφωνο του ΜΕΛΩΔΙΑ το 2011. 

Έγραψε και σκηνοθέτησε στο Θέατρο ΑΘΗΝΩΝ,τις παραστάσεις για παιδιά :

2004-2005 Αμέλια η Νεράιδα των Αστεριών,
2005-2006 Ανεμόμυλοι για ανεμόμυαλους ταξιδιώτες,
2006-2007 Η Φάρμα των ζώων του Τζορτζ Όργουελ,
2007-2008 Η Ξυλένια Κούκλα,
2008-2009 Σίτος Σιταράκις αυτός ο Μεγάλος μικρός,
2009-2010 Ο Αυγερινός και η Πούλια,
2010-2011 To θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον της Σ.Λαγκερλεφ,
2011-2012 Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ

στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ :

2012-2013 Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου,
2013-2014 Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.