Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Αλβανός βουλευτής: "Ο Σκεντέρμπεης δεν είναι εθνικός ήρωας των Αλβανών"

Αλβανός βουλευτής: Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε τη σημαία του Βυζαντίου


Πολιτικός, πρώην βουλευτής του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, ισχυρίζεται ότι ο Σκεντέρμπεης (1405 – 1468) δεν πρέπει να αποκαλείται εθνικός ήρωας των Αλβανών, διότι έχει σφάξει πολλούς Αλβανούς που πίστευαν στη μουσουλμανική θρησκεία. 

Αυτό πιστεύει ο αλβανικής καταγωγής, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο, Αμίρ Αχμέτι, ο οποίος έχει δημιουργήσει την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ισχυρίζεται ότι η ιστορία του Γεωργίου Καστριώτη- Σκεντέρμπεη, πρέπει να αναθεωρηθεί.
«Να σταματήσουν τα ιστορικά ψέματα»
Ο Αχμέτι πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν οι μύθοι, γιατί οι μελλοντικές γενιές χρειάζονται την αληθινή ιστορία και δεν πρέπει να τρέφονται με μύθους. Για τον Σκεντέρμπεη τελευταία, γίνεται πολύ λόγος στην Αλβανία – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- αλλά όλες οι συζητήσεις είναι ‘επιδέξιες’ από τους ιστορικούς και τους αναλυτές, και δεν έχει γίνει ακόμη μια ουσιαστική συζήτηση για το ποιος ήταν ο Σκεντέρμπεης.
Σύμφωνα με αυθεντικά βιβλία της ιστορίας – συνεχίζει το δημοσίευμα- από τους έγκυρους ιστορικούς και αναλυτές των Τιράνων, έχουν διευκρινισθεί πολλά πράγματα.
Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε τη σημαία του Βυζαντίου και όχι την αλβανική.
Η Συνέλευση στη Λέζα – «Kuvendi i Lezhës»- δεν είναι όπως γράφει η ιστορία μας για τη δημιουργία ενός αλβανικού Κοινοβουλίου, αλλά ήταν Συνέλευση διαφόρων εθνών που πίστευαν στον Χριστιανισμό και επεδίωκαν να πολεμήσουν κατά της μουσουλμανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έτσι, η όποια δημιουργία του Κοινοβουλίου είχε βάση θρησκευτική και δεν βασίζονταν σε εθνική βάση, επειδή την εποχή εκείνη (15ος αιώνας), η ‘θεωρία του έθνους’, δεν είχε ακόμη γεννηθεί και οι άνθρωποι δεν έδειχναν ενδιαφέρον ποια γλώσσα μιλούσε ο καθένας, αρκεί να ήταν όλοι Χριστιανοί.
Ο Σκεντέρμπεης έσφαξε Αλβανούς μουσουλμάνους, λέει ο βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου
Άλλωστε, σύμφωνα με την ιστορία- συνεχίζει το δημοσίευμα- με την επιστροφή του Σκεντέρμπεη στην Κρούγια, είπε στους Αλβανούς Μουσουλμάνους να επιλέξουν μεταξύ του Χριστιανισμού και το Θάνατο.
Οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πίστη τους στο Ισλάμ και σφαγιάστηκαν από τον Σκερντέμπεη χωρίς έλεος.
Για τη σφαγή των Αλβανών έγραψε και ο επίσκοπος Fan Noli που την καθόρισε ως ιερό πόλεμο κατά των μουσουλμάνων.
Οι πόλεμοι στη συνέχεια είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και δεν υπήρχε καθόλου το εθνικό στοιχείο.
Οι πρώτες ιδέες στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με κριτήριο την έννοια του «έθνους-κράτους», προήλθαν το δέκατο έβδομο αιώνα από τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.
Και αργότερα γεννήθηκαν τα έθνη με αυτήν την έννοια.
«Εν κατακλείδι, εφ’ όσον ο Γεώργιος Καστριώτης- Σκεντέρμπεης έχυσε αίμα αλβανικό για θρησκευτικούς λόγους εγώ δεν μπορώ να τον αποκαλώ εθνικό ήρωα των Αλβανών», λέει ο Αχμέτι όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Σέκουλι.
Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο

Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια Γ. Β. Πέππα: Ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα και Σέρβα μάνα.Καμία σχέση δεν είχε με τους Σκιπτάρ/Τουρκαλβανούς.
Ο ευρύτερος χώρος της Ηπείρου-Αρβάνου κατά τον 15ο αι.,που έζησε και έδρασε ο Γ.Κ.,αποτελούσε ένα πλατύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών.Διάφοροι ηγετίσκοι-φύλαρχοι (Έλληνες,Σκιπτάρ,Σέρβοι και Λατίνοι) επιζητούσαν να καλύψουν το διοικητικό κενό που είχε προκύψει απ΄ την κατάρρευση του Βυζαντίου και την χαλαρή επέμβαση στην περιοχή της νεόκοπης Οθωμανίας με την σύσταση (βραχύβιων εν γένει) προσωπικών Ηγεμονιών.Πολλές απ΄ αυτές έφεραν στον τίτλο τους το όνομα "Αλβανία",την καθαρά Ελληνική αυτή λέξη,που υπήρχε τότε και για αιώνες αργότερα,ως συνώνυμο της Ηπείρου.
Ένας απ΄ αυτούς ήταν κι ο Γ.Κ. Άλλαξε τρεις φορές θρησκεία,συνεργάστηκε με τους Τούρκους και τελικά τους πολέμησε για τις φιλοδοξίες του.
Από πουθενά δεν εξάγεται ότι είχε Εθνικούς Ελληνικούς στόχους.
Ομοίως,δεν απέβλεπε σε καμία απελευθέρωση κανενός Σκιπτάρικου έθνους,γιατί,απλά,τέτοιο δεν υπήρχε. 
Επομένως,συγκεφαλαιωτικά,τα όσα λέει ο παραπάνω βουλευτής δεν απέχουν απ΄ την αλήθεια.Η Παναλβανιστική προπαγάνδα,αυτό το όργιο γελοιότητας,συνέχεται από ψεύδη,κατασκευές και φαντασιοκοπίες.
Ένα,κεντρικό,στοιχείο απ΄ αυτά είναι ότι δήθεν ο Γ.Κ. αποτελεί Αλβανό εθνικό ήρωα.Καμία σχέση...
Καλό είναι,τέλος,και κάποιοι Έλληνες να σταματήσουν να εκθειάζουν τον Γ.Κ. ως ιστορικό μας σύμβολο,μόνο και μόνο για να τον "απο-αλβανοποιήσουν".Δεν χρειάζεται,ούτε αρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.