Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

1912-1913: Η απελευθέρωση της Ηπείρου

Πρόκειται για δυο μεστά,αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ της αξιόλογης προσεγμένης τηλεοπτικής εκπομπής ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Προβλήθηκαν στην περίοδο 2012-2013 από την δημόσια τηλεόραση,με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της Ηπείρου και την ένταξή της στον εθνικό κορμό.
Η επικέντρωσή τους δεν είναι τόσο στα καθαρά πολεμικά γεγονότα,αλλά προσφέρουν μια διευρυ-μένη παρουσίαση τόσο της αγωνιστικής ψυχολογίας του Ελληνισμού τότε (στο πρώτο μέρος),όσο και του διπλωματικού παρασκηνίου και της φρενήρους κατασκοπίας που ξετυλίχτηκαν (στο δεύτερο μέρος).

Μεταξύ άλλων πληροφορούμαστε ότι η ιαχή Αέρα πρωτακούστηκε τότε,την ηρωική περίπτωση του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα και την ανθελληνική πολιτική και στρατιωτική στάση της Αυστρίας (αυτό πια είναι τόσο γνωστό...).
Δεν ξεχνάμε,καθόλου,το βόρειο τμήμα της Ηπείρου (όπου ανήκει και η εστία των αρβανιτοφώνων Ελλήνων) που,αν κι ελευθερώθηκε,οι γεωπολιτικές ευρωπαϊκές αλχημείες το σκλάβωσαν σ΄ ένα υβριδικό κρατικό κατασκεύασμα.

Για το τέλος,μια αναπάντεχη μουσική [στούντιο] σύζευξη: Ηπειρώτικο μοιρολόι από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά δεμένο με τις ονειρικές φόρμες των κορυφαίων του σύγχρονου ήχου:

Δείτε/ακούστε το βίντεο (youtube) πατώντας εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.