Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Αχιλλέας Λαζάρου,Θεσπιείς κατά Κοστοβώκων

Πρόκειται για θαυμάσια εργασία του μεγάλου μας Έλληνα επιστήμονα.Απετέλεσε εισήγησή του στο Α΄Διεθνές Συνέδριο Βοιωτικών Μελετών (Θήβα,10-14 Σεπτεμβρίου 1986).Βρίσκε-ται δημοσιευμένη στην Επετηρίδα της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών,Τόμος Α΄,Τεύχος α΄,Αθήνα 1988,σελ. 291-306.Την εντοπίσαμε στην φιλόξενη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Λεβαδείας.
Ο Αχιλλέας Λαζάρου με απλό ουσιώδη λόγο παρουσιάζει μία απ΄ τις περιπτώσεις στρατολόγησης Ελλήνων κατά την Ρω-μαιοκρατία.Άψογα τεκμηριωμένη,όπως πάντα,η γραφή του εκτείνεται με τις παρατιθέμενες σημειώσεις του και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
Προυσιάζω εδώ την συγκεκριμένη μελέτη,καθώς οι Κοστο-βώκοι,ως πρόγονοι των Σκιπτάρ/Αλβανών,"γελοιοποιούν" την αλβανική προπαγάνδα περί αυτοχθονίας των Σκιπτάρ. Παρ΄ όλο που το θέμα είχε άλλη εστίαση,στη σημείωση 17 (σελ. 294) αναφέρεται ο επιστήμονας B. P. Hasdeu και η θεώρησή του ότι οι Κοστοβώκοι υπήρξαν πρόγονοι των Αλ-βανών.Στο τέλος της εργασίας (σελ. 306) γράφεται ότι μετά την ήττα τους απ΄ τους Ρωμαίους, εξασθένησαν και δεν επανεμφανίστηκαν οι Κοστοβώκοι ως στρατιωτική ή πολιτική δύναμη.
Ο ίδιος ο Αχ. Λαζάρου,εδώ,δεν παίρνει θέση για την σχέση Κοστοβώκων - Σκιπτάρ/Αλβανών. Αργότερα όμως,όχι μόνο συμφώνησε με τον Hasdeu,αλλά και υπερθεμάτισε (δες εδώ).

Γιάννης Βασ. Πέππας

Κάντε λήψη - διαβάστε: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.