Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Αμφιάρειο Ωρωπού: Από την Ιστορία στην σύγχρονη ένταξη

Αμφιάρειο Ωρωπού: Από την Ιστορία,το ιερό,μαντείο και θεραπευτήριο,στην σύγχρονη ένταξη

Το Αμφιάρειο του Ωρωπού αποτελούσε το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους,Αμφιαράου.
Το ιερό βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού,το Μαυρο-δήλεσι,που τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι,το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα.Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού,μιας από τις παλαι-ότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.Το Αμφιάρειο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., όταν ο Ωρωπός ήταν στα χέρια των Αθηναίων,με την καλύτερη ίσως περίοδο της ι-στορίας του ιερού να είναι ο 3ος αιώνας π.Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. (ως το 146 π.Χ.),οπότε ο Ωρωπός ήταν μέλος του Κοινού των Βοιωτών.
Την περίοδο αυτή,η φήμη του απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.Κτίζονται σε αυτό κτήρια και στήνονται αγάλματα.Επίσης,σύμφωνα με κατάλογο με ονόματα νικητών ε-κείνης της εποχής,κάθε χρόνο διοργανώνονταν αγώνες,τα «Μικρά Αμφιάρεια»,και κάθε πέμπτο χρόνο τα «Μεγάλα Αμφιάρεια»,που περιλάμβαναν μουσικούς,αθλητι-κούς και ιππικούς αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος αθλητές,λόγιοι και ηθοποιοί από όλη την Ελλάδα,την Ιταλία και τη Μικρά Ασία.
Το Αμφιάρειο έχει συμπεριληφθεί στις εξορμήσεις της ομάδας «Αρχαία Μονοπάτια».
Τα «Αρχαία Μονοπάτια» είναι μία εναλλακτική ομάδα δράσης με κοινωνικό χαρα-κτήρα και με τη φιλοδοξία,στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό,να μάθουμε να ζούμε καλύτερα,παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ά-θληση,ώστε ο νους και το σώμα να συμπορεύονται,όπως ακριβώς πρέσβευαν και οι αρ-χαίοι Έλληνες.Όταν κάποιος νοιώθει καλά με το σώμα του,είναι περισσότερο απελευ-θερωμένος να συντονίσει το μυαλό του και να σκεφθεί.
Στόχος της ομάδας είναι η σύνδεση με τον πολιτισμό,η γνωριμία του τρόπου σκέψης των Αρχαίων και η διαφορετική θέαση ενός τόπου,έτσι ώστε να μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει,να προβληματίσει.Ζητούμενο είναι ένας τρόπος ζωής που θα επηρε-άσει τον πολίτη της σημερινής κοινωνίας και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες,ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο.
Με οδηγό λοιπόν τη βελτίωση του τρόπου σκέψης και την άθληση,οργανώνονται περι-ηγήσεις και στο ιερό του Αμφιαράου στον Ωρωπό για μια καλύτερη γνωριμία μ’ αυτή την άγνωστη θεότητα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε σε μία αμφίδρομη σχέ-ση με τους ασθενείς και τους επισκέπτες αυτού του τόσο ενεργειακού τόπου.


Πληροφορίες: Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος,μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 6979.566474.

Δείτε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.