Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Άγνωστοι Αρβανίτες (Μπουκουραίοι) αγωνιστές του 1821

Ελένη Μπούκουρα, Η απελπισία.
Η Αρβανίτισσα,Σπετσιώτισσα Ελ. Μπούκουρα θεωρείται η μεγαλύτερη Ελληνίδα ζωγράφος.
Δυστυχώς,διασώθηκαν μόνον επτά έργα της.
Άγνωστοι Αρβανίτες (Μπουκουραίοι) αγωνιστές του 1821

Ο πολύς κόσμος γνωρίζει μόνον τα μεγάλα ονόματα που πρωταγωνίστησαν στο 1821 κι αυτά μάλλον επιδερμικά.Όμως,όλο το Έθνος μας συνεισέφερε,ο καθένας όσο κι ό-πως μπορούσε.
Θα παρουσιάσω κάποιους Αρβανίτες αγωνιστές του 1821 που έφεραν το επώνυμο ΜπούκουραςΜπούκουρης):
 1) Απόστολος Μπούκουρας από τα Μαγούλιανα Γορτυνίας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη.Κατά την εκστρατεία του Δράμα-λη (1822) πιάστηκε αιχμάλωτος, αλλά λίγο αργότερα δραπέτευσε.
2) Νικόλαος Μπούκουρας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες υπό τον Κολοκοτρώνη,ο ο-ποίος τον διέσωσε από την αιχμαλωσία κατά την διάλυση του στρατοπέδου της Πιά-νας (6.4.1821). Διακρίθηκε κατά την πολιορκία της Πάτρας τον Μάρτιο του 1822, καθώς και στην απόκρουση της στρατιάς του Δράμαλη τον ίδιο χρόνο.Τον Ιούνιο του 1825 διο-ρίστηκε στην επιτροπή τροφοδοσίας του στρατού που είχε τεθεί στην διάθεση του Κο-λοκοτρώνη για την απόκρουση του Ιμπραήμ.
3) Γεώργιος Μπούκουρης, πρόκριτος του νησιού των Σπετσών.Αντιπρόσωπος στις Ε-θνικές Συνελεύσεις.Το 1826 διορίστηκε μέλος της Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέ-σεις.
4) Ιωάννης Μπούκουρης, πλοίαρχος από τις Σπέτσες.Αφού προσέφερε σημαντικές υ-πηρεσίες στον Αγώνα,εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου το 1844 ίδρυσε το πρώτο Θέα-τρο που αργότερα έγινε γνωστό ως «Θέατρο Αθηνών». Ήταν πατέρας της ζωγράφου Ελένης Μπούκουρη – Αλταμούρα (γι΄ αυτήν δες εδώ).
γ.β. πέππας

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.