Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Γιώργος Μαυροφρύδης, Μελισσοκομία με αντίγραφα αρχαίων κυψελών pdf


Γιώργος Μαυροφρύδης, Μελισσοκομία με αντίγραφα αρχαίων κυψελών

Την Πειραματική Αρχαιολογία,όπως λέγεται,την γνω-ρίζουμε κυρίως απ΄ την κατασκευή πλοίων της αρχαιό-τητας διά των πληροφοριών που μας παρέχουν αρχαία κείμενα και με τα τότε μέσα (Δείτε,ενδεικτικά: Το "ζω-ντάνεμα" ενός αρχαίου Ελληνικού καραβιού).
Πρωτοπόροι,θα τους χαρακτήριζα,αρχαιολόγοι κι ένας ανοιχτόμυαλος μελισσοκόμος προχώρησαν και σε κάτι άλλο,ιδιαίτερα ενδιαφέρον: την κατασκευή κυψελών,όπως αυτές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας!
Τα αποτελέσματα,φυσικά,δεν μπορώ να τα αξιολογήσω.Διαβάστε την παρουσίαση του θέματος και κρίνετε.Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «μελίαμα»,τ. 12,Άνοιξη-Καλοκαίρι 2010,σσ. 14-15.

Κάντε λήψη-Διαβάστε (σε pdf) :


Εδώ,οι σελίδες του κειμένου ως εικόνες: 




Γιάννης Βασ. Πέππας, Φιλόλογος


Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Στην Μικρασία από παντού αναβλύζει ΕΛΛΑΔΑ…


Βρέθηκε στην Μαγνησία ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα!
Αποκαλύφθηκε πως τα τμήματα σαρκοφάγου που βρέθηκαν στην διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη των Αιγών στην Μαγνησία, ανήκουν σε διευθυντή γυμνασίου.
Ο Δρ. Γιουσούφ Σεζκίν-καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογία του πανεπιστημίου Τζελάλ Μπαγιάρ και επικεφαλής των ανασκαφών στις Αιγές, δήλωσε πως ο τάφος είναι ηλικίας περίπου 2.200 ετών και ότι θα ρίξει φως στην ιστορία, διότι μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί άλλος τάφος που να ανήκε σε διευθυντή γυμνασίου.
Στην πόλη Αιγές που έχει μια ιστορία 2.800 ετών και είναι μια από τις 12 πόλεις που ίδρυσαν οι Αιολείς, έγιναν ανασκαφές στις οποίες βρέθηκαν τμήματα σαρκοφάγου.  Τα τμήματα αυτά από το 2004 και μετά συνενώθηκαν με άλλα τμήματα. Ο τάφος ολοκληρώθηκε κατά το 80% και έγινε αντιληπτό πως ανήκε σε έναν διευθυντή (Γυμνασίαρχο) που είχε τιμηθεί τρεις φορές. Οι επιγραφές πάνω στον τάφο φωτίζουν την ιστορία της πόλεως.  Ο τάφος του οποίου τα κομμάτια ενώθηκαν από το 2004 έως σήμερα, διαπιστώθηκε πως έχει ηλικία 2.200 ετών.
……………….
Ενημερώνοντας σχετικά με την σαρκοφάγο ο καθηγητής Σεζγκίν είπε: Τα ευρήματα μας περιγράφουν κάποια πράματα. Πάνω στον τάφο υπάρχουν τρία στεφάνια τα οποία έχουν ξεχωριστή σημασία. Τα στεφάνια δείχνουν πως το εντός της σαρκοφάγου άτομο τιμήθηκε τρεις φορές. Πάνω στα στεφάνια αναγράφεται το όνομα αυτών που τον τίμησαν. Σε ένα από αυτά αναφέρεται ¨ΝΕΟΙ¨, δηλαδή τον τίμησαν κάποιοι νέοι, στο άλλο ¨ΑΙΟΛΙΔΑ¨ που δείχνει πως τιμήθηκε από τον λαό της πόλης. Κάτι επίσης σημαντικό για εμάς.
………….
Στις πόλεις της αρχαίας εποχής τα σχολεία στα οποία πήγαιναν οι νέοι λεγόταν Γυμνάσιον Νέων. Από αυτό καταλαβαίνουμε πως ο κείμενος εντός του τάφου είναι ο αρχιδάσκαλος του Γυμνασίου. Στην αρχαία εποχή αυτός λεγόταν ¨Γυμνασίαρχος¨. Ο Γυμνασίαρχος ήταν ένα σημαντικό καθήκον. Από την μια λειτουργεί το Γυμνάσιο με δημόσιους πόρους, αλλά εκεί όπου δεν επαρκεί το δημόσιο, οι Γυμνασιάρχες βάζουν χρήματα από την ιδιωτική τους περιουσία και κάνουν έτσι τις αναγκαίες για το σχολείο δαπάνες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τιμώνταν¨.
………………



  
http://www.dha.com.tr/manisada-bulundu-arkeoloji-acisindan-cok-onemli-bir-buluntu_1438815.html   19/1/2017
Σχόλιο: ΑΙΟΛΙΔΑ, ΝΕΟΙ, ΑΙΓΑΙ.
Άραγε τι γλώσσα να είναι αυτά;…
Και γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στο δημοσίευμα αλλά και στις δηλώσεις πως ΟΛΑ αυτά είναι ελληνικός πολιτισμός ; 

Πηγή: https://tourkikanea.gr/anaskafes-mnimeia/eges/?fbclid=IwAR1MfS1pnsMahqHhprZ82cSPAlJEmF7zl-akf7Efzf5ItJkIljY6k7nJ6CI  22 Ιανουαρίου 2017

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Κων. Καρμιράντζος, Ο μυστηριώδης δίσκος της Φαιστού pdf

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Δαυλός (τ. 223, Ιούλιος 2000,σσ. 17-26).Σε αυτήν ο συγγραφέας δεν επι-χειρεί ανάγνωση των γραφομένων επί του δίσκου,αλλά αποκωδικοποίηση της χρήσης του δίσκου και της λειτουρ-γίας/φυσιογνωμίας του επ΄ αυτού κειμένου.
Μια,σίγουρα,πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση! 

Κάντε λήψη - Διαβάστε: 

Γιάννης Βασ. Πέππας, Φιλόλογος