Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μια επιστολή μεταξύ Αρβανιτών, Λιάτανη 1824

 


George Zoitsis

Διαχειριστής
Ειδικός ομάδας
 22 Απριλίου στις 10:51 π.μ. 
Σαν σήμερα 22 Απριλίου 1843
Ο παπα Ζήσης στέλνει επιστολή στον Βάσο Μαυροβουνιώτη και παραπονείται γιατί δεν του γράφει. Στέλνει χαιρετισμούς προσκυνητούς από τον κουμπάρο του Βασίλη Πέπα και τον Αριστείδη.Τον ενημερώνει ότι του στέλνει με τον Γιώργη Κολοκύθα 210 αρνιά και του ζητάει να τον βοηθήσει να τα περάσει από κάποιο σημείο χωρίς ενόχληση. Η επιστολή υπογράφεται από τον παπα Ζήση και τον Βασίλη Πέπα.
Αν και το αναγραφόμενο έτος της επιστολής είναι το 1824, στο αρχείο του Μαυροβουνιώτη έχει ενταχθεί το 1843, καθώς συνάδει χρονολογικά και με άλλες επιστολές. Το δε όνομα του χωριού, πιθανόν εκ παραδρομής αναγράφεται Λιατάκι.
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθον για τη σχέση που δημιούργησε ο στρατηγός Βάσος Μαυροβουνιώτης με τη Λιάτανη και τους ανθρώπους της, η οποία άρχισε να χτίζεται μετά τη μάχη που έδωσε στον τόπο μας τον Ιανουάριο του 1827 και εξελίχθηκε σε πολιτική υποστήριξη και συνδιαλλαγή.
Μικρή αναφορά της μάχης στον ακόλουθο σύνεδεσμο ( https://www.facebook.com/groups/71816715080/posts/10157918981495081/ )
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Όλες οι αντιδράσεις:
,Σωτηρία Σύρμα, Stephanos Peppas και 9 ακόμη



Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η απαγωγή του Ιπποκράτη

 


Ἡ ἀπαγωγή τοῦ Ἱπποκράτη

Στήν τουρκική πόλη Μούγλα,στίς ἀκτές τοῦ Αἰγαίου,ἔγιναν τά ἀποκαλυπτήρια ἀγάλματος τοῦ ἱδρυτοῦ τῆς Ἰατρικῆς ἐπιστήμης Ἱπποκράτη,στίς 14 Μαρτίου 2012.
Στήν τελετή τῶν ἀποκαλυπτηρίων ὁ δήμαρχος Ὀσμάν Γκιουρούν τόνισε τή σημασία
τοῦ ἱπποκράτειου ἔργου στήν ἱστορία τῆς Ἰατρικῆς ἀπό τό 460 π.Χ. καί τό συνέδεσε μέ ἕνα ἄλλο ἄγαλμα τῆς πόλης του.Αὐτό τοῦ Ἡροδότου,πού τοποθετήθηκε σέ ἄλλο θεματικό πάρκο τῆς Μούγλας,γιά ποιόν λόγο λέτε;
«Γιά νά ἀναδειχθοῦν οἱ ἄνθρωποι τοῦ Αἰγαίου πού ἀπό τήν ἀρχαιότητα ἔδειξαν στόν κόσμο τίς οἰκουμενικές ἀξίες»! Τί ἐθνικότητας ἦταν αὐτοί οἱ ἄνθρωποι,τί πολιτισμό εἶχαν,τί γλῶσσα ἔστω μιλοῦσαν,δέν ἀναφέρεται.Ἤταν «Αἰγαιάτες» ἐκείνων τῶν χρόνων,ὅπως καί σήμερα μιλᾶμε γιά «τά νησιά τοῦ Αἰγαίου» ἤ γιά «τίς δυό πλευρές τοῦ Αἰγαίου»...
Πρόβλημα δέν ἔχουν οἱ Τοῦρκοι νά οἰκειοποιηθοῦν καί ὅλον τόν ἑλληνικό πολιτισμό τῆς Μικρασίας.Ἐδῶ δέν ἔχουν πρόβλημα νά ἁρπάζουν τίς ἐκκλησίες καί νά τίς κάνουν τζαμιά ἤ νά μαζεύουν παιδιά καί νά τά κάνουν γενίτσαρους,στούς ἀρχαίους θά κολλήσουν;
Ὅποιος δέν ἔχει (καί δέν μπορεῖ νά ἔχει...),ἁρπάζει γιά νά ἀποκτήσει.Τό θέμα εἶναι ἄν οἱ ἀληθινοί δικαιοῦχοι κάνουν κάτι ἀπό ὅσα ἐπιβάλλονται...





Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Οικογένεια ΧρηστοΛάμτα,Βαρνάβας 1944.

 



Καλησπέρα σας ! Εύχομαι να είστε καλά! Στέλνω και εγώ μια φωτογραφία για να αναρτηθεί στην ομάδα με μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Είναι συναρπαστικό το ταξίδι στο παρελθόν! Ο παππούς μου ο Χρήστος Τουρκαντώνης (Λάμτας), που κρατάει στην αγκαλιά του την θεία μου την Φανή, πίσω είναι η θεία μου η Παναγιώτα η μεγαλύτερη από τις αδελφές, και μπροστά από αυτήν είναι η θεία μου η Άννα. Η γιαγιά μου η Σύρμω (το γένος Σκουβαρά) έχει στην αγκαλιά της την μητέρα μου την Ευαγγελία. Η θεία μου η Μαγδαληνή (Μήλιου) δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Η φωτογραφία αυτή χρονολογείται περίπου μετά τα μέσα του 1944.
Όλες οι αντιδράσεις:
Vicky Petrou, Ελενη Πεππα και 44 ακόμη
1
1
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση
Όλα τα σχόλια


Σχόλια

Λίτσα Τουρκαντώνη
Καλημέρα στην ομάδα. Τους δύο γονείς τους ήξερα πάρα πολύ καλά. Ο μπάρμπα Χρήστος ήταν ο γιατρός μας, έφτιαχνε τα χέρια και τα πόδια του αδερφού μου,και όλου του χωριού. Η θεία Σύρμω μιλούσε τόσο όμορφα και τόσο σοφά. Θεός σχωρέσ΄ τους !!!!