Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Ο νεο-οθωμανισμός με απλά λόγια...

 Ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ στο Κόσσοβο



Ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ στο Κόσσοβο θεωρείται το σύμβολο της Τουρκικής και μουσουλμανικής ύπαρξης στα Βαλκάνια. Τον τάφο επισκέπτονται αυτοί που φτάνουν στο Κόσσοβο ο οποίος στάθηκε όρθιος με τις αποκαταστάσεις για αιώνες. Ο τάφος εξυπηρετεί τον Οθωμανικό πολιτισμό και την ιστορία στα Βαλκάνια.
Οι ειδικοί που ενδιαφέρονται σε αυτά που απέμειναν από το Οθωμανικό κράτος αναφέρουν συχνά ότι τις βαλκανικές πόλεις στολίζουν τα Οθωμανικά έργα. Στον πρώτο πόλεμο στο Κόσσοβο στις 28 Ιουνίου 1389 έπεσε μάρτυρας ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ και ο ίδιος ενταφιάστηκε στην περιοχή. Ο τάφος είναι μεταξύ των παλαιότερων Οθωμανικών έργων στο Κόσσοβο και έχει γίνει το σύμβολο των Τούρκων και των μουσουλμάνων. Αναφέρεται ότι ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ πριν από μια μέρα του πρώτου πολέμου στο Κόσσοβο έχει προσευχηθεί για να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς να έχει απώλειες στρατιωτών αλλά ήταν έτοιμος να χάσει τη ζωή του ο ίδιος. Ο θεός απάντησε στην προσευχή του σουλτάνου Μουράτ Α΄ όπου ο ίδιος έπεσε μάρτυρας στον πρώτο πόλεμο στο Κόσσοβο. Για τον ίδιο ετοιμάστηκαν δύο τάφοι ο πρώτος τάφος βρίσκεται στην περιοχή Τσεκιργκέ της Προύσας όπου ενταφιάστηκε το σώμα του ίδιου και στον τάφο στο Κόσσοβο τα όργανα του σώματος του στον τάφο που ετοιμάστηκε από τον γιο του Γιλντιρίμ Βαγιαζήτ. Ο τάφος βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Πρίστινα τον οποίο μπορούν να επισκεφτούν οι άνθρωποι. Στον τάφο υπάρχει και ένα ειδικό βιβλίο το οποίο υπογράφουν όσοι φτάνουν όπως οι  γραφειοκράτες από την Τουρκία επίσης οι μουσουλμάνοι και οι Τούρκοι από διάφορα μέρη του κόσμου.
Ο τάφος δέχθηκε μεγάλη επισκευή τον 17ο αιώνα την περίοδο του Μελέκ Αχμέτ πασά. Αργότερα μια δεύτερη ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε την περίοδο του σουλτάνου Aμπντουλμετζίντ που έφτασε μέχρι τις ημέρες μας. Από την άλλη για την φιλοξενία των επισκεπτών ολοκληρώθηκε το κτίριο το 1896 με την εντολή του II. Αμπντουλχαμίτ του Β΄ το οποίο ονομάζεται ως “Selamlık Binası”.  Το σχετικό κτίριο το 1906 και το 1911 δέχθηκε επισκευή και η επόμενη επισκευή ήταν στις 16 Ιουνίου 1911 με αφορμή την επίσκεψη του σουλτάνου Ρεσάντ. Το 1912 με τη λήξη της κυριαρχίας της Οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ δέχθηκε μερικές φορές επιθέσεις και λεηλατήθηκε. Το 1960-61 και το 1968-70 ο τάφος ανακαινίστηκε μερικώς από τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.  Το 1992 ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ επισκέφτηκε τον τάφο και ανέφερε ότι χρειάζεται ανακαίνιση όπου ξεκίνησαν οι μερικώς επισκευές. Ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ τελευταία το 2005 δέχθηκε εκτενή επισκευή η οποία διήρκησε 8 μήνες και τα έξοδα της ανακαίνισης ανέλαβε η Διεύθυνση των Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα της Διεύθυνσης των Θρησκευμάτων. Η ανακαίνιση έγινε σύμφωνα με την αρχική μορφή του τάφου. Επίσης με τις αρχαιολογικές ανασκαφές αποκαλύφθηκαν τα παλιά θεμέλια του τάφους. Η Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας TİKA με το σχέδιο που συνέχισε πραγματοποίησε μια άλλη ανακαίνιση το 2009 στον ίδιο τον τάφο. Το κτίριο που ονομαζόταν ως Selamlık Binası και φιλοξενούσε τους επισκέπτες μετατράπηκε σε σπίτι πολιτισμού. Με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε με το υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Κοσσόβου, το 2010 η Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας TİKA ανέλαβε την επιχείρηση του συγκροτήματος του τάφου του σουλτάνου Μουράτ Α΄.
http://milletgazetesi.gr/view.php?id=5546
17/9/2016

Πηγήhttps://tourkikanea.gr/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7/kossova-2/?fbclid=IwAR3C-i3Zk3A6RUpQr9ziMld_I7tKS1swBiOgX1syGQjFyoEOPCmO9yfP_N4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.