Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Μπροστά στην Εκκλησία,1949

 

Μια πολύτιμη φωτογραφία για την ιστορία του Βαρνάβα Αττικής. Ο παπα-Θανάσης μπροστά στην εκκλησία του χωριού. Ο παπα-Θανάσης ήταν απ΄ το Γραμματικό Αττικής και λειτουργούσε εδώ κατά την δεκαετία του 1940 (έχουμε έτσι ένα χρονολογικό πλαίσιο της φωτογραφίας). Μάλιστα,μία Βαρναβιώτισσα,η Λουκία Πέππα,είχε δεθεί τόσο με τις κόρες του ώστε είχε γίνει σχεδόν ψυχοκόρη του.
Ο παπάς αυτός έσωσε τον Βαρνάβα από ένα ολοκαύτωμα: στις 22/9/1944,ημέρα Παρασκευή,οι Γερμανοί μάζεψαν όσους Βαρναβιώτες βρήκαν στο χωριό στο νότιο εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας για εκτέλεση,ως αντίποινα. Ανάμεσα τους η 15χρονη τότε μητέρα μου Ελένη,η 5χρονη αδερφή της Μαγδαληνή και η μάνα τους (γιαγιά μου) Τασιά. Η παρέμβαση κυρίως του παπα-Θανάση κι ενός Μαραθωνίτη διερμηνέα απέτρεψαν το μακελειό. Παραμένει δυσεξήγητο πως οι δολοφονικοί της Βέρμαχτ μεταμελήθηκαν από έναν Ορθόδοξο ρασοφόρο...
Μετά ήρθε ο παπα-Χρήστος.Ο ιερέας ήταν απ΄ την Εύβοια, υπηρέτησε στον Βαρνάβα την δεκαετία του 1950,ως το 1965 περίπου,και μετά ήρθε ο Ακάκιος,καταγόμενος απ΄ τους Παξούς.
Μία κόρη του παπα-Χρήστου,η Μαγδαληνή,παντρεύτηκε τον Τάσο Κατσίκη (ΤασΓκούμα).
Αριστερά πρέπει να ΄ναι ο Βαγγέλης Σκουβαράς,τότε που εικονογραφούσε τον ναό με φανταστικές ολοτοίχιες αγιογραφίες,αυτός ο Βαρναβιώτης Μιχαήλ Άγγελος. Δεξιά,λογικά,κάποιος φίλος του Σκουβαρά: ή ο Βαγγέλης Τσιμίνης (ΒαγγελΜαλαμούλης) ή ο Κώστας Πέτρου (ΚωτσηΠαναής) ή ο Σάββας Κούρτης.
Οι Αρβανίτες Βαρναβιώτες έκτισαν αυτόν τον εκπληκτικό ναό το 1861. Οι ίδιοι κοιμόντουσαν σ΄ ένα δωμάτιο και στο διπλανό είχαν τα ζώα τους,αλλά τον ναό τους τον έφτιαξαν,τηρουμένων των αναλογιών,υπέρλαμπρο.Αυτό το διαμάντι λαϊκής αρχιτεκτονικής κάποιοι "ξύπνιοι" το γκρέμισαν γύρω στα 1982 κι έφτιαξαν στη θέση του άλλον που είναι σήμερα ετοιμόρροπος. Έτσι,ο Βαρνάβας είναι σήμερα το μόνο χωριό στον Χριστιανικό κόσμο που δεν έχει εκκλησία...
Τα παραπέτια δίπλα στη σκάλα,τα πρόλαβα,τα θυμάμαι. Το υπέρθυρο και την περιτοίχιση όχι.

Pantelis Kakaris
Tο χωριό το έσωσε ο Αλέκος Χρυσούλας από τον Μαραθώνα αυτός ήταν γερμανοτσολιάς και πρέπει να είχε δύναμη στα τάγματα ασφαλείας της περιοχής,ήταν συγγενής του προπάππου μου Θωμά Κάκαρη. Όλοι οι γέροι στο σόι αυτό μας ελεγαν, το χωριό το έσωσε αυτός.

Maria Gosma Κύριε Πέππα καλή σας ημέρα. Σας συγχαίρω για τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που κάνετε.
Αν μου επιτρέπετε, ως βέρα Γραμματικιώτισσα, θα ήθελα να σας πω ότι ο παππά - Θανάσης είναι από τον Βαρνάβα, αλλά έμενε στο Γραμματικό και ιερουργούσε όλα τα χρόνια εκεί. Η φωτογραφία που έχετε αναρτήσει είναι ο Άγιος Αθανάσιος του Γραμματικού, πρώην Πολιούχος του χωριού μας.
Πάντα να είστε καλά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.