ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ (1900-1910) - ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λίγο πριν τον Αποκριάτικο δημόσιο χορό (Ντιβάνι) της 19/2/2012,η πρεσβυτέρα Ευαγγελία Χρυ- σούλα ντύνει με την καλή φορεσιά που έφτιαξε,μια γυναίκα που θα συμμετέχει στο μεγάλο χορό που ακολούθησε και περιγράφει την τοπική Σαλεσιώτικη φορεσιά.Η καταγραφή γίνεται για πρώτη φορά και διαφωτίζει μια σχετικά άγνωστη φορεσιά που οι ''ειδικοί '' την αναφέρουν σαν ...Τανά- γρας...
Η ΕΝΩΣΗ ΛΙΟΣΙΩΤΩΝ ΙΛΙΟΥ διοργάνωσε την παρουσίαση της Αρβανίτικης Νυφικής φορεσιάς της Αττικής από την κ. Νίνα Σακελλαρίου & διδασκαλία τραγουδιών και χορών από τον χοροδιδά- σκαλο κ. Βασίλη Μεσσαριτάκη στις 25 Οκτωβρίου 2013 στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα Μερκούρη" του Δήμου Ιλίου.
Μια και ο λόγος για νυφιάτικα ρούχα,να και ο αρβανίτικος γάμος:
Το Σάββατο,20 Σεπτεμβρίου 2014,στο θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου ο Χορευτικός-Λαογραφικός Όμιλος Μαρκοπούλου & Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς» πραγματοποίησε μουσικοχορευτική-θεατρι- κή παράσταση με θέμα την αναβίωση του παραδοσιακού Μαρκοπουλιώτικου-Αρβανίτικου Γάμου.
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ.ΑΡΧΕΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ.
10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
Αξίζουν και μερικά θέματα για τις παραδοσιακές στολές μας:
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΒΡΑΧΑΤΙ
Η ενασχόληση του Γ. Π. με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και διατηρήθηκε σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο για περίπου μια δεκαετία.Η γνωριμία του με το λαογράφο/συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου οδήγησε αυτή τη δραστηριότητα στην έρευνα και κα- ταγραφή της Ελληνικής Παραδοσιακής φορεσιάς με τον κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τεκ- μηριωμένων σχεδίων,αντικείμενο που αποτελεί και την αποκλειστική του απασχόληση από το 2000.
Η σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ» παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού ενδύμα- τος.Μέσα από την πληθώρα των Μινωικών ευρημάτων της ΚΝΩΣΟΥ στην ΚΡΗΤΗ,του ΑΚΡΩΤΗ- ΡΙΟΥ στη ΘΗΡΑ η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ Η.Π.Α.,ΝΑΝΟ ΜΑΡΙΝΑ- ΤΟΥ παραθέτει πληροφορίες για τον Μινωικό πολιτισμό και το Μινωικό ένδυμα,τον καλλωπισμό των γυναικών,το κόσμημα και τη συμβολική σημασία του και τέλος την κόμμωση της συγκεκριμέ- νης περιόδου.Μέσα από τα ευρήματα των ΜΥΚΗΝΩΝ και της ΤΙΡΥΝΘΑΣ η Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε.Α.Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ παρουσιάζει την Μυκηναϊ- κή ενδυμασία,τα κοσμήματα,κομμώσεις και εξαρτήματα της ενδυμασίας.Οι πλούσιες τοιχογραφίες των ανακτόρων,των ιερών και των πλουσίων κατοικιών,όπως και τα ειδώλια της ΜΙΝΩΙΚΗΣ και ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ περιόδου αποτέλεσαν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για τη συγκεκριμένη θεματο- λογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.