Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ηπειρώτικο γλέντι

Από την Δερόπολη Αργυροκάστρου
1.Το Αλάτι της Γης: Ηπειρώτικο γλέντι (Κώστας Βέρδης και Ηλίας Πλαστήρας)
   21 Ιουν 2014
Δύο κορυφαίοι δεξιοτέχνες του κλαρίνου,ο Κώστας Βέρδης και ο Ηλίας Πλαστήρας με τις κομπα- νίες τους,μας ξεναγούν στα διαφορετικά ιδιώματα της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης.


2.Το Αλάτι της Γης - Γρηγόρης Καψάλης & Χρήστος Ζώτος
    22 Μαΐ 2012
H εκπομπή είναι αφιερωμένη σε δυο κορυφαίους λαϊκούς οργανοπαίκτες,στον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γρηγόρη Καψάλη και στον δεξιοτέχνη του λαγούτου Χρήστο Ζώτο.


3.Το Αλάτι Της Γης - Πέτρος Λούκας Χαλκιάς (Ήπειρος)
    29 Ιανουαρίου, 2012
Αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση με τον ΠετροΛούκα Χαλκιά.


4.Το Αλάτι της Γης - Κονιτσιώτικο Γλέντι - Ν. Φιλιππίδης
    1 Απρ 2012
Η εκπομπή υποδέχεται τον Νίκο Φιλιππίδη,κορυφαίο δεξιοτέχνη στο λαϊκό κλαρίνο και μας προ- σκαλεί σ' ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι με σκοπούς,τραγούδια και χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα του,την Κόνιτσα.
Γόνος μεγάλης οικογένειας της περιοχής,ο Νίκος Φιλιππίδης ανακαλεί μνήμες και αισθήσεις από την παιδική του ηλικία όταν ξεκίνησε να παίζει στα πανηγύρια και στα γλέντια δίπλα στον πατέρα του.Μαζί και ο αδελφός του,ο Κώστας Φιλιππίδης,εξαιρετικός τραγουδιστής με το τοπικό ύφος και δεξιοτέχνης στο λαγούτο.
Στην παρέα συμμετέχει και ο 84χρονος Μιχάλης Πανουσάκος,κορυφαίος θεματοφύλακας της Κονιτσιώτικης παράδοσης στο κλαρίνο,μαζί με τον Παύλο Χαλκιά στο λαγούτο,εκπρόσωπο της άλλης μεγάλης μουσικής οικογένειας της Κόνιτσας.
Επίσης συμμετέχουν: ο Θανάσης Χριστόπουλος στο ακορντεόν,ο Λάμπρος Τζόκας στο βιολί,ο Γιώργος Μαρινάκης στο βιολί και ο Παύλος Νάκος στο ντέφι.
Μια μεγάλη ομάδα γλεντιστάδων από τα χωριά της Κόνιτσας δίνει το στίγμα και το ήθος του τοπι- κού ρεπερτορίου: μοιρολόγια,τραγούδια της ξενιτιάς,σκοποί του γάμου και ιδιαίτεροι χοροί όπως το καραπατάκι,το μπεράτι,τσάμικα,συρτά,συγκαθιστά και γκάιντες.


5.Ελλήνων Δρώμενα - Πωγωνίσιος
    10 Μαρ 2012 ΕΤ3
«ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΣ»
Το ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ,αυτή τη φορά ξεκινάει από την Ήπειρο και συγκε- κριμένα από την περιοχή του Πωγωνίου,στα Ελληνοαλβανικά σύνορα,εκεί όπου βρέθηκε ο φακός της εκπομπής και κατέγραψε τις τοπικές εσωτερικές δονήσεις και τις αφηγήσεις των κατοίκων,για ένα χορό που καθρεφτίζει τον πολιτισμό τους σε όλες του τις διαστάσεις.Τον Πωγωνίσιο.
Ο Πωγωνίσιος,είναι ο χορός που συμπυκνώνει για τους Ηπειρώτες την διαχρονική τραγουδιστική και μουσικοχορευτική έκφρασή τους,αφού συμπεριλαμβάνει και αγκαλιάζει την αρχαία Ελληνική παράδοση με την ανημίτονη πεντατονική κλίμακα,αλλά και τη σύγχρονη μουσική ταυτότητα της περιοχής του Πωγωνίου,που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την «δωρικότητα»,την λιτότητα και την ομαδικότητα.
Ο Πωγωνίσιος σκοπός ήταν αρχικά μία «σύνθεση» από πολλές φωνές και με την εμφάνιση των οργάνων,στην πορεία των χρόνων,εξελίχθηκε σε μία «σύνθεση» από πολλά μουσικά όργανα.
Το ιδιόμορφο ύφος του πωγωνίσιου τραγουδιού προέκυψε από τη πολυφωνική αρμονική μελωδί- α,που συνδυάζεται με την εύθυμη,μελωδική επανάληψη.Είναι μάλιστα ο πιο διαδεδομένος χορός σε όλη την Ήπειρο,αφού οι περισσότεροι χοροί καταλήγουν σ' αυτόν.
Ο θεματικός άξονας του Πωγωνίσιου τραγουδιού ερμηνεύει χαρές,λύπες,αγωνίες,τον πόνο της ξενιτιάς,την ευγνωμοσύνη στη γενναιότητα,την αγάπη για τη φύση και την προσήλωση σε αγαπη- τά και ποθητά πρόσωπα.
Είναι χορός με έντονη σούστα (ανεβοκατέβασμα του κορμού) σε όλα τα βήματα και χορεύεται και από γυναίκες και από άντρες,αποτυπώνοντας με απαράμιλλη ομορφιά την ισορροπία και τα όρια της έκφρασης ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα.Η πανέμορφη γυναικεία πωγωνίσια στολή μάλιστα είναι εκείνη που επιβεβαιώνει την σεμνή και λυγερή γυναικεία έκφραση,αλλά και την αισθητική ποιότητα της περιοχής.
Η κάμερα της εκπομπής αναζήτησε σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου και κατέγραψε εικόνες εξαι- ρετικής χορευτικής έκφρασης από παλιότερους και νέους χορευτές,όπως επίσης και μοναδικά μουσικά και τραγουδιστικά «μοτίβα» του Πωγωνίσου σκοπού,ο οποίος ξεσηκώνει και παρασύρει με την μελωδικότητα του τα πλήθη του κόσμου που συρρέουν στα πανηγύρια για να εκδηλώσουν την αληθινή χορευτική έκφρασή τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής,μιλούν επίσης στο φακό στην εκπομπής, για την συνολική κοινωνική διάσταση που απεικονίζεται στον Πωγωνίσιο χορό,αφού η περιοχή του Πωγωνίου είναι γεμάτη από ανθρώπινες εντάσεις και δονήσεις που καταγράφηκαν στο πέρασμα του χρόνου,βιωμένες βαθιά και υπαρξιακά από όλους εκείνους που έζησαν αυτή την περιοχή στην μεγάλη ακμή της όσο και στην μετέπειτα εποχή της μετανάστευσης.


6.ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - ΘΑ ΦΥΓΩ ΜΑΝΑ ΜΑΚΡΙΑ
    25 Νοε 2012
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - ΕΜΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΤ3 ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΑΒΑΛΟΥ 
Οι Ηπειρώτες μετανάστες με χαραγμένη βαθιά στην ψυχή τους την απουσία της «αγκαλιάς» και της «στοργής» της μάνας,δημιούργησαν δεκάδες τραγούδια,όπου η μάνα,σύμβολο πλέον,τραγου- διέται και χορεύεται σε κάθε γλέντι στην Ήπειρο.Εκεί όπου τα καλοκαίρια οι πλατείες γεμίζουν από μετανάστες που θέλουν να ξαναβιώσουν τη χαρά που τους προσέφερε η οικογένειά τους και ο γενέθλιος τόπος τους,η αγκαλιά της μάνας τους,την οποία είχαν απολέσει για ένα μεγάλο μήκος της ζωή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.