Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Οι αλβανοί κατεδάφισαν ναό στην Χειμάρρα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  ΚΟΣΜΟΣ 

Εντονότατη αντίδραση Αθήνας για την κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με την επίδοση έντονου διαβήματος στον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα και με επιστολές διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην ολοκληρωτική κατεδάφιση τελικά, χθες το πρωί, του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας.
Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών χθες ήταν οξύτατη κατά της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς συγκρίνει τη στάση των Τιράνων με τη δράση των τζιχαντιστών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».
Αφήνει επίσης σκληρά υπονοούμενα εις βάρος του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, σημειώνοντας ότι «ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος», παραπέμποντας προφανώς στη συνεχή στήριξη που έχει επί σειράν ετών η Αλβανία από την Ελλάδα, αλλά και προσωπικά ο κ. Ράμα, ο οποίος ωστόσο προχθές μίλησε απαξιωτικά για τη στάση της Αθήνας στο εν λόγω ζήτημα. Ο κ. Ράμα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κατεδάφιση ενός ναού αποτελεί εσωτερικό ζήτημα, δηλώνοντας ότι «το έκαναν συχνότερα στο παρελθόν, τώρα πιο σπάνια. Απ’ ό,τι φαίνεται χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν ότι η Αλβανία δεν δέχεται κηδεμόνα».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επηρεάσει την κοινή δήλωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη συνάντηση που φιλοξενεί η Αυστρία στις 27 Αυγούστου. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια έντονων διαβημάτων και ανακοινώσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που πάντως δεν απέτρεψαν την κατεδάφιση αλλά και τη σκλήρυνση της στάσης του αλβανικού κράτους όσον αφορά τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Οπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, η καταπιεστική πολιτική των Τιράνων άρχισε να γίνεται πιο έντονη μετά τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., με την ελληνική συναίνεση, χωρίς να υπάρξουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις για τη μειονότητα. Στη συνέχεια τα πράγματα δεν άλλαξαν, αντίθετα ο κ. Ράμα έγινε ακόμη πιο προκλητικός, θέτοντας ανοιχτά θέμα θαλάσσιων συνόρων αμφισβητώντας τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και ζητώντας επίσημα ακύρωση των ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο, ενώ επιδιώκει την παραπομπή του θέματος σε διαιτησία. Παράλληλα, ο κ. Ράμα συνεχίζει την εθνικιστική του ρητορική παρά τις αντιδράσεις τόσο άλλων βαλκανικών χωρών όσο και της Ε.Ε.
Παρέμβαση από Ν.Δ.
Εντονη παρέμβαση για το πρόβλημα που ανέκυψε έκανε και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι η καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι μείζον ζήτημα, δεν είναι διμερές ελληνοαλβανικό, είναι πολύ ευρύτερο, αφορά τις σχέσεις Αλβανίας – Ευρώπης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
ΕΛΛΑΔΑ 

Προκλήσεις Ράμα, ενώ ο Αναστάσιος είναι στην Αθήνα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εξαρση της προκλητικότητας του πρωθυπουργού της Αλβανίας, συνιστούν οι νέες δηλώσεις του Εντι Ράμα κατά της Ελλάδας που συντηρούν την ένταση των τελευταίων εικοσιτετραώρων με επίκεντρο την απόπειρα κατεδάφισης ναού στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.
Οι δηλώσεις έγιναν ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος γινόταν δεκτός στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι απέφυγαν να απαντήσουν στις δηλώσεις Ράμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να μη δοθεί πολιτικό χρώμα στις συναντήσεις του, πράγμα που έγινε σεβαστό από τους κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος οφείλει να απαντά σε δηλώσεις ξένων ηγετών που αφορούν ελληνικά εθνικά συμφέροντα, πράγμα που κατά συνθήκη αποφεύγει η κυβέρνηση και εκλαμβάνεται ως αδυναμία από τα Τίρανα.

Απαντώντας χθες σε ερώτημα Αλβανού πολίτη μέσω Twitter, αν οι προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα επεισόδια στον ιερό ναό του Αγ. Αθανασίου, με τις οποίες καλούσε τα Τίρανα να σεβαστούν τις θρησκευτικές ελευθερίες, αποτελούν επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο κ. Ράμα είπε: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν». Σημειώνεται ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες, όπως και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, είναι κορυφαία κεφάλαια των κριτηρίων για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και όχι εσωτερικά θέματα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ράμα. Ως προς τα επεισόδια, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, σε ανακοίνωση, καλεί το αλβανικό κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από τον Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το απαραβίαστο των χώρων λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.
Επαινοι Παυλόπουλου προς Αναστάσιο
Την πλήρη στήριξή του στο έργο του κ. Αναστασίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας και το ενδιαφέρον του στην πρωτοβουλία της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant’ Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

Εξαίροντας το έργο του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για έργο που «πέραν της προσπάθειας ανοικοδομήσεως των ναών στην Αλβανία μετά το 1991, περιλαμβάνει και ουσιώδεις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της αγροτικής ανάπτυξης, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της οικολογικής προστασίας». Ενδιαφέρουσες ήταν και οι παραινέσεις του κ. Αναστασίου προς τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την ευχή, «ο Θεός να σας χαρίζει διορατική σοφία για να προχωρείτε σε σωστές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, σε σωστές αποφάσεις και ορθές ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.