Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ένα γιασεμί πάντα μυρωδάτο!

Ένα γιασεμί πάντα μυρωδάτο!
Και στη φωτογραφία αυτή από το Μάζι [Πολυδένδρι Αττικής.Διασώζονται πάρα πολλές στα οικο- γενειακά αρχεία των χωριών μας] αποδεικνύεται η ευπρέπεια των αρβανιτών της χτεσινής μέρας,η απόλυτη συμβάδισή τους με τα εκάστοτε κοινωνικά status και η πλήρης απουσία του παραμικρού συμβόλου εθνοτικής διάκρισης.
Μας ήθελαν [μερικοί μας βλέπουν ακόμα έτσι] αγροίκους κι άξεστους.Γιατί; Επειδή μιλάγαμε ΚΑΙ αρβανίτικα...
Έτσι,ενώ διώξαμε τον τούρκο απ΄ τ΄ άγια χώματά μας το 1828,Γυμνάσιο στην περιοχή μας (στο Κα- πανδρίτι) λειτούργησε μόλις το 1973...
Το αργοκίνητο και με αγκυλώσεις ελληνικό κράτος επί 145 χρόνια μας είχε παρακατιανούς,πετα- μένους στην αμορφωσιά και τη στέρηση.
Και τόλμησαν/τολμούν κάποιοι χωρίς μπόι να μιλήσουν για γλωσσική ετερότητα των αρβανιτών...
Ακόμα και σήμερα κάποιοι τενεκέδες ξεγάνωτοι λιβανίζουν την αρβανιτοφωνία ως έμβλημα διαφο- ρετικότητας.Η κατάληξή τους προδιαγεγραμμένη.
Βέβαια,αν και δεν είναι του παρόντος,δεν λέει κανείς ότι τα αρβανιτοχώρια βρίσκονταν από την επί- σημη Πολιτεία σε καθηλωτική συστολή μη ανάπτυξης.Αυτές τις αηδίες τις μουρμουρίζουν οι νερο- κουβαλητές της προπαγάνδας περί δήθεν μειονοτήτων.Είναι γνωστές οι αβελτηρίες,παθογένειες κι  η δομική ασυνταξία του κράτους μας απ΄ την ίδρυσή του ως,δυστυχώς,σήμερα...
Η φωτογραφία προέρχεται
                                                    από το θαυμάσιο λεύκωμα "Θύμησες Πολυδενδρίου" (2002),υπό την άψογη επιμέλεια της δραστήριας ερευνήτριας και καλής φίλης κ. Μαρίας Παρδάλη.
Για να δείτε το λεύκωμα,οπτικοποιημένο (youtube),πατήστε εδώ

Το λεύκωμα ως pdf,εδώ

Γιάννης Βασ. Πέππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.