Σχέδιο 1 |
William Haygarth |
Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ιωάννη Haygarth και εκπαιδεύτηκε στο Trinity College, Cambridge,όπου εγγράφηκε το 1801.Αποφοίτησε BA το 1804 και MA το 1808.Ταξίδεψε στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 1810 έως τον Ιανουάριο του 1811 υποστηριζόμενος από μια υποτροφία του Trinity College,αρχίζοντας από τα βορειο-δυτικά και ταξιδεύοντας ως την Αθήνα.Εκεί γνώρισε και εντάχθηκε στον κύκλο του Λόρδου Βύ-ρωνα.
Γιος γιατρού,συμφοιτητής του Βύρωνα στο Trinity College,o λογοτέ-χνης και ζωγράφος W. Haygarth ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1810 την περιήγησή του προς τις ελληνικές γαίες και έφυγε πλημμυρισμένος εντυπώσεις τον Ιανουάριο του 1811.Φορτισμένος με το αρχαιόφιλο πνεύμα της εποχής του,από το αγγλικό περιβάλλον των γραμμάτων και των Τεχνών και πιο πλούσιος με το φιλελληνικό συναί-σθημα,που αποκόμισε μετά τη δυσκολοτάξιδη εμπειρία του στον ελλαδικό χώρο,συνέθεσε ένα μο-ναδικό έργο,ποιητικό και εικαστικό,Greece a poem in three parts; with notes,classical illustrations and sketches of the scenery,London,1814,όπου καταφέρνει να περιγράψει το ελληνικό τοπίο και περίλαμπρες αρχαιότητες σε πολύ πετυχημένες συνθέσεις,μη παραλείποντας και τα ηθογραφικά στοιχεία.
Τα Ιόνια νησιά,η Ήπειρος,η Πίνδος,η Στερεά Ελλάδα,η Αττική και ο Σαρωνικός,καθώς και η Πε-λοπόννησος είναι οι τόποι της περιοδείας του.Οι δύο χιλιάδες τετρακόσιοι περίπου στίχοι του ποι-ήματός του,που γράφηκαν κυρίως στην Αθήνα,με λεπτομερή σχόλια και παραπομπές,το ημερολό-γιό του,αλλά και οι εκατόν είκοσι ακουαρέλες καθώς και τα σχέδιά του τον καθιστούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιηγητικές μορφές.
Περισσότερα έργα του William Haygarth δείτε εδώ.
Σχέδιο 2 |
Menidi gros village de 100 maison...Varibobi hameau...Monomati hameau...Cephichian village de 50 maison... από τις σημειώσεις του Felix Beaujour το 1798.. |
Ο Λουί Ωγκύστ Φελίξ ντε Μπωζούρ (Louis-Auguste Felix de Beaujour,1765-1836) υπήρξε Γάλλος διπλωμάτης του 19ου αιώνα.Υπηρέτησε εκτός των άλλων ως πρέσβης του Ναπολέοντα στις ΗΠΑ.
Γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1765 στην Καλάς (Callas) της Βαρ (Var).Σπούδασε στο Πανεπιστή-μιο της Προβηγκίας Aix-Marseille και στο Παρίσι και μπήκε στην διπλωματική υπηρεσία.Υπηρέ-τησε το 1790 ως γραμματέας της αποστολής του Δούκα Καρλ Τέοντορ στο Μόναχο και το 1791 του Φρειδερίκου Α' στη Δρέσδη.Από το 1787 ως το 1797 ήταν Γενικός Πρόξενος στην τότε τουρκοκρα-τούμενη Θεσσαλονίκη.Το 1799 διορίστηκε εκπρόσωπος του Γουστάβου Δ' της Σουηδίας στην Στοκχόλμη.Το 1800 συνδέθηκε με τον Emmanuel Joseph Sieyès στο Παρίσι και διορίστηκε Γραμ-ματέας αργότερα Πρόεδρος του Tribunat.Τα επόμενα διορίστηκε από τον Ναπολέοντα ως γενικός πληρεξούσιος στην Αμερική με αποστολή την είσπραξη των χρεών του Μεξικού προς την Γαλλία. Επέστρεψε στη Γαλλία το 1814 και τιμήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής. Ο Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ (Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord) τον απέστειλε το 1816 ως γενικό πρόξενο στη Σμύρνη.Τιμήθηκε και με το μετάλλιο του Τάγματος του Ιερού Τάφου του Ιησού.Μετά από την Σύνοδο της Βιέννης το 1815 διορίστηκε το 1817 Γενικός διευθυντής της Γαλλί-ας στην Ανατολή.Συνέχισε σε διάφορα υψηλά αξιώματα.Έγινε μέλος της Ακαδημίας ηθικών και πολιτικών επιστημών,ενώ ένα βραβείο οικονομίας ονομάστηκε προς τιμή του.Απεβίωσε στις 1 Ιου-λίου 1836 στο Παρίσι.
Πατώντας εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο του Beaujour Tableau du commerce de la Grèce, I-II, Παρίσι 1800.Απ΄ αυτό,υποθέτω,προερχόταν και η παρουσιαζόμενη στην εν λόγω έκθεση σελίδα.Σε αυτήν λοιπόν,σύμφωνα με την λεζάντα,αναφερόταν ότι τότε (1798) το κεφαλο-χώρι Μενίδι συγκροτούνταν από 100 σπίτια,το χωριό Κηφισιά (Cephichian) από 50 και σημειώ-νονται οι κωμοπόλεις (hameau) Βαριμπόμπη και Μονομάτη (;).
Εν κατακλείδι,η διείσδυση στις πηγές μπορεί να μας προσφέρει τεκμηριωμένη πληροφόρηση και για τους αρβανιτόφωνους Έλληνες σε πλείστους τομείς,από την ενδυματολογία,την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τόσους άλλους.
Γιάννης Βασ. Πέππας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.