Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Νύφες απ΄ τη Δερβιτσάνη

Πρόσφατη φωτογραφία από πολιτιστική εκδήλωση στην Ελληνική Βόρεια Ήπειρο.
"Νύφες" από τη Δερβιτσάνη.


Αρβανίτισσα νύφη.Μάνδρα Αττικής,1902.

Αρβανίτισσα νύφη.Ψαχνά Ευβοίας,1919.

Αρβανίτισσα νύφη από την Σαλαμίνα.

Δεν χρειάζεται να έχει διαπρέψει κανείς στην ενδυματολογία για να διαπιστώσει ότι διατηρήθηκαν στη νυφιάτικη φορεσιά της Αρβανίτισσας (κάποιων περιοχών) στοιχεία από τις (Βορειο)Ηπειρώτικες ρίζες.Στο αρχείο μου υπάρχει και μια φωτογραφία (ακολουθεί) απ΄ την περιοχή των Μεγάρων που κινείται στην ίδια γραμμή.Πέρα απ΄ τις καταγωγές και επιρροές αναπτύσσονταν κεντρικές συγκλίσεις ντυσίματος σε γειτονικές περιοχές.

Μέγαρα,1932.

Στη Βόρεια Αττική και στα Μεσόγεια αναπτύχθηκαν βαρύτερες,πιο χρωματιστές νυφιάτικες στολές.Απ΄την μέχρι τώρα [γενική] μελέτη μου,εκτιμώ ότι η διαφορά δεν είχε να κάνει με κοινωνικές ή ταξικές διαστρωματώσεις,αλλά μόνο με καταβολές.



Αρβανίτισσα από το Καπανδρίτι Αττικής.Η στολή δεν είναι νυφιάτικη,αλλά είναι φανερό ότι διαφέρει η γραμμή,το ενδυματολογικό ύφος.

Αρβανίτισσα νύφη απ΄ τα Μεσόγεια.Η φορεσιά φοριόταν ως την γέννηση του πρώτου παιδιού.


Η νυφιάτικη φορεσιά καλύπτει ιδιαίτερο και σημαντικά πλούσιο τμήμα της Ελληνικής Λαογραφίας.Εδώ αρκεστήκαμε στην επισήμανση της συνάφειας κάποιας ΒορειοΗπειρώτικης νυφιάτικης στολής με αντίστοιχες αρβανίτικες.

Τέλος,κάντε λήψη ενός εκπαιδευτικού εγχειριδίου απ΄ το Μουσείο Μπενάκη,περιήγηση στη Νεοελληνική Συλλογή του: Χαρίζοντας μια φορεσιά στο Μουσείο

Γιάννης Βασ. Πέππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.