Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ (1935-12/8/2019)


O Αχιλλέας Τουρκαντώνης γεννήθηκε στον Βαρνάβα Αττικής το 1935. Oλοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κηφισιά και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του το 1961 εργάστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία τελούσε υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Β. Μαλάμου. Τον Oκτώβριο του 1963, λαμβάνοντας υποτροφία από την Επιτροπή Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών της Γερμανικής Κυβέρνησης, μετέβη στην Α' Παθολογική Κλινική του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δ. Βερολίνου, όπου εργάστηκε μέχρι το 1965 ως υπεύθυνος πανεπιστημιακός βοηθός αρχικά στο Γαστρεντερολογικό και στη συνέχεια στο Νεφρολογικό Τμήμα της Κλινικής. Τον Δεκέμβριο του 1965 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1966 μετέβη στην Παθολογική Πολυκλινική του Πανεπιστημίου του Freiburg της Γερμανίας, η οποία τελούσε υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή H. Sarre και εργάστηκε αρχικά ως πανεπιστημιακός βοηθός και στη συνέχεια ως επιμελητής στο Τμήμα των Μεταβολικών Νοσημάτων, στο Καρδιοαναπνευστικό Τμήμα της Κλινικής και τέλος ως Προϊστάμενος του Τμήματος Αιμοκάθαρσης και Νεφρικών Μεταμοσχεύσεων. Το 1968 με την προοπτική της επανόδου του στην Ελλάδα, έλαβε την ειδικότητα του Ειδικού Παθολόγου και αργότερα του Νεφρολόγου. Το 1970 αναγορεύτηκε Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Freiburg και αμέσως μετά του ανατέθηκε η ευθύνη διδασκαλίας μαθημάτων εσωτερικής παθολογίας, την οποία διατήρησε μέχρι τον Μάρτιο του 1973. Την ίδια περίοδο μετεκπαιδεύτηκε επί ένα μήνα στο Νεφρολογικό Τμήμα του Guy's Hospital του Λονδίνου σε θέματα νεφρικής μεταμόσχευσης, επί δύο μήνες στη Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Washington στο Seattle των Η.Π.Α. στις νέες μεθόδους αιμοκάθαρσης και επί δέκα μήνες στη Νεφρολογική Κλινική του Georgetown University Hospital στην Washington D.C., όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ερευνητικό της πρόγραμμα. Τέλος, επί δύο μήνες εργάστηκε στο Καρδιονεφρολογικό Κέντρο και στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Peter Bent Brigham Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard στη Βοστώνη. Μετά την ολοκλήρωση της μετεκπαίδευσής του στις Η.Π.Α. και την επιστροφή του στη Γερμανία τον Ιανουάριο, ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντα του Υφηγητού της Παθολογικής Πολυκλινικής του Πανεπιστημίου του Freiburg και του Προϊσταμένου του Τμήματος Αιμοκάθαρσης και Νεφρικής Μεταμόσχευσης. Παράλληλα ανέλαβε και υλοποίησε, την πλήρη αναδιοργάνωση και τη διεύρυνση της μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Κλινικής. 
Το 1973, ύστερα από σχετική εκλογική διαδικασία, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως μόνιμος Επικουρικός Καθηγητής στην Τακτική Έδρα της Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας, η οποία τελούσε υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Τσουρουτσόγλου. Στην Κλινική αυτή του ανατέθηκε η εποπτεία ενός από τα τρία Τμήματα Γενικής Παθολογίας και του Νεφρολογικού Τμήματος. Τον Ιούνιο του 1975 εκλέχθηκε Καθηγητής και Διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., την οποία διηύθυνε επί 28 συναπτά έτη, επιτελώντας σημαντικό οργανωτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Ενδεικτικά αναφέρονται η οργάνωση νέας και σύγχρονης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Μονάδας Νεφρικών Μεταμοσχεύσεων, Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Μονάδας Άσηπτης Νοσηλείας (για ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις και AIDS), η οργάνωση του Τμήματος Γαστρεντερολογίας με το συνοδό Εργαστήριο Ενδοσκοπήσεων, η ανάπτυξη του Ενδοκρινολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Κέντρου, η ίδρυση Μονάδας Παθολογικής Oγκολογίας, καθώς και του Τμήματος Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας με το ομώνυμο Εργαστήριο. 
O Α. Τουρκαντώνης είναι μέλος πολλών Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών στις οποίες συγκαταλέγονται η "Deutsche Gesellschaft fuer Innere Medizin", η "European Dialysis and Transplant Association", η "Gesellschaft fuer Nefrologie", η "International Society of Nephrology", η "Gesellschaft fuer Neclearmedizin", η "European Society of Hypertension", η "American Society of Nephrology" και άλλες. Είναι μέλος, επίσης, πολλών ελληνικών Επιστημονικών Εταιρειών, στις οποίες συγκαταλέγονται η "Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης" (Πρόεδρος την περίοδο 2001-2003), η "Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία" (Πρόεδρος τις περιόδους 1987-89, 1991-93 και 2002-04), η "Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων (Πρόεδρος τις περιόδους 1985-87 και 1987-89), η "Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ιατρικής Εκπαίδευσης" (Πρόεδρος τις περιόδους 1987-89 και 1989-91), "Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία" (Πρόεδρος την περίοδο 1980-82), η "Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος" (Πρόεδρος τις περιόδους από το 1989-2003) και πολλές άλλες. 
O Α. Τουρκαντώνης έχει διατελέσει Πρόεδρος του "Ελληνογερμανικού Ιατρικού Συνδέσμου Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας", Πρόεδρος των εξεταστικών Επιτροπών Ειδικοτήτων για τη χορήγηση της ειδικότητας Ειδικού Παθολόγου και Νεφρολόγου αντιστοίχως, μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ", αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του "Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου", Πρόεδρος της "Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αντιυπερτασικού Αγώνα" του Υπουργείου Υγείας, μέλος του "Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων", αναπληρωματικό μέλος του "Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου" (Α.Ε.ΣΥ.) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, μέλος του "Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη", Πρόεδρος της "Επιτροπής Νεφρικών Παθήσεων" και πολλών άλλων Επιτροπών και Ιατροκοινωνικών Oργανώσεων. Κατά την περίοδο 1989-1996, επί επτά συναπτά έτη, εκλέγετο Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Το 1996 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., επανεξελέγη το 1999 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2001. Διετέλεσε επίσης Συγκλητικός και μέλος της "Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ.". 
Για τη γενικότερη και μακρόχρονη προσφορά του στην ιατρική εκπαίδευση και στην υγεία έχει τιμηθεί από διάφορους Oργανισμούς, Ιδρύματα και Επιστημονικές Εταιρείες. Ενδεικτικά αναφέρονται, η αναγόρευσή του ως Επιτίμου Διδάκτορα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βάρνας της Βουλγαρίας και το "Αριστείο" της Τάξεως των Θετικών Επιστημών του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού. Τέλος, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για το θεάρεστο, εθνοφελές και ποικίλο κοινωφελές έργο του, του απενεμήθη από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το "Ανώτατο Παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου" και η "Υπέρτατη Διάκριση του Αστέρα της Γεννήσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού".
Είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Με ιδιαίτερη τιμή θα σημειώσω ότι ο Αχ. Τουρκαντώνης ήταν θείος μου (πρώτος εξάδελφος της μητέρας μου,Ελένης Τουρκαντώνη).


Γιάννης Βασ. Πέππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.