Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Γιώργος Παπαμελετίου

 Ο Έλληνας Αξιωματικός που βλέπετε στην φωτογραφία δεν είναι ο μέσος καθημερινός άνθρωπος, παρ' ότι μιλώντας μαζί του,άθελα του,θα σας ξεγελάσει. Είναι άλλο ένα από τα σπάνια αγέρωχα λιοντάρια της Πατρίδας.
Ο Γιώργος Παπαμελετίου είναι τέκνο του μεγάλου στρατοπέδου του Έθνους,της Αρβανιτιάς,με καταγωγή από τα Δερβενοχώρια.
Γεννήθηκε το 1931 και από το 1955,ως Ανθυπολοχαγός της ΣΣΕ,ως το 1983 που αποστρατεύτηκε ως Ταξίαρχος,μια ζωή,Καταδρομέας.
Ήταν ο Διοικητής της Α' Μοίρας Καταδρομών το 1974,ο επικεφαλής της αερομεταφερόμενης Επι-χείρησης "Νίκη",μοναδικής στα παγκόσμια χρονικά. Περιίφημη η απάντηση του,όταν ο Μανουράς του διαβίβασε την εκτίμηση του πιλότου πως δεν μπορούν να προσγειωθούν στο Αεροδρόμιο Λευ-κωσίας,διότι δέχονταν σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά από παντού.Ο Παπαμελετίου ρώτησε "Έχει προσγειωθεί άλλο αεροπλάνο;".Όταν πήρε θετική απάντηση,είπε "τότε πες του πως θα προσγει-ωθούμε κι εμείς,αφού οι άλλοι τα κατάφεραν,δεν μπορεί ο Διοικητής να κόβει βόλτες στον αέρα". Για δε την απώλεια των κομμάντος,η Διμοιρία του ΔΕΑ (ΠΖ) Τσαμκιράνη,που σκοτώθηκαν στην κατάρ-ριψη ενός εκ των Νοράτλας από φίλια πυρά,είπε με πίκρα "Εγώ για να χάσω τόσα παιδιά θα έπρεπε να κάνω τρία χρόνια πόλεμο".
Κι είχε δίκιο.Η επιμονή κι ο υποδειγματικός επαγγελματισμός με τον οποίο είχε εκπαιδεύσει τους άνδρες του,μαζί με το παράδειγμα ηγεσίας του και τα εξαίρετα στελέχη του,ήταν η κύρια αιτία των μικρών απωλειών στην μάχη και των νικών που κατήγαγε η Μοίρα σε βάρος του προαιώνιου εχ-θρού.Ο Μπικάκης,που με Διμοιρίτη των Ανθγο Κοϊμτσόγλου διέλυσαν ολόκληρη μονάδα αρμάτων και πεζικού και σταμάτησαν την προέλαση των Τούρκων μέσα στην υπόλοιπη Λευκωσία στον δεύτερο Αττίλα,ήταν προϊόν αυτής της εκπαίδευσης.Ο Παπαμελετίου κράτησε την Λευκωσία και το αεροδρόμιο,αφού το τμήμα της Μοίρας εξευτέλισε τους Τούρκους,παρά την ιταμή στάση της Ει-ρηνευτικής Δύναμης,με Διοικητή του τμήματος τον Ανωγειανό Βασίλη Μανουρά,αυτόν που όταν ο Λαγάκος τον πήρε τηλέφωνο "Εδώ πρέσβυς Λαγάκος..." απαιτώντας,λόγω της εκεχειρίας,να παρα-δώσει το αεροδρόμιο στους ειρηνευτές,που ήταν στην περίμετρο του διάσπαρτο από τα μεμέτια που σκότωσαν οι Λοκατζήδες του Μανουρά,του απάντησε "εδώ Ταγματάρχης Μανουράς των ΛΟΚ,το αεροδρόμιο δεν το δίνω",μαζί με κάτι "γαλλικά".
Πέρασα ώρες πριν λίγα χρόνια στην παραλία του Ασπροπύργου μιλώντας μαζί του για τότε,για να γράψω ένα μεγάλο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιστορικό ένθετο της "Δημοκρατίας",για τον νικητή της μάχης στην Σχολή Γρηγορίου,τότε Ανθυπολοχαγό κ. Κοϊμτσόγλου,λαμπρό παράδειγμα ανδρεί-ας και στρατιωτικού ηγήτορα,και τον αδικοχαμένο ήρωα Μανώλη Μπικάκη.
Λίγους ανθρώπους σέβομαι τόσο όσο αυτόν τον άνδρα που έκανε για το Έθνος σε μια ζωή όσα δεν θα μπορούσαν να κάνουν χίλιοι άλλοι σε δέκα ζωές.
Αυτός ο αρειμάνιος πολεμιστής,γεμάτος αξιοπρέπεια και σεμνότητα,είναι άλλος ένας από τους α-ληθινούς Ήρωες,που θα έπρεπε η Πολιτεία να στέλνει τα παιδιά να τους μιλήσουν,να τους δουν,να μάθουν πως είναι οι Έλληνες που έχουν φτιαχτεί από αυτό το σπάνιο μέταλλο της αλύγιστης αν-δρείας.Πάντα λίγοι και πάντα αυτοί που οδηγούν τους πολλούς και σώζουν την τιμή μας γράφοντας την αληθινή Ιστορία.

Φαήλος Κρανιδιώτης 
(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1286631261349554&set=a.599524890060198.1073741825.100000080762087&type=3&theater)

Δείτε ακόμα,σχετικά: 

1.Γεώργιος Παπαμελετίου,Κύπρος 1974.


2.Ο Δήμος Ασπροπύργου τιμά τον Διοικητή της Α' Μοίρας Καταδρομών 1974,Ταξίαρχο εν αποστρατεία,κ. Παπαμελετίου Γεώργιο.


3.Το ντοκιμαντέρ «Ήρωες χωρίς παράσημα...» επιχειρεί να ρίξει φως σε άγνωστους δρόμους και διαδρόμους της νεότερης εθνικής καταστροφής που εξελίχθηκε στην Κύπρο,πριν από 42 χρόνια,μέσα από την έρευνα για την αποστολή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη στην Κύπρο.


1 σχόλιο:

  1. Ηρωα Ταξιαρχε Γεωργιε Παπαμελετιου μπροστα σε σενα και τα Ηρωϊκα παιδια σου που συ αναθρεψες στην Μεγαλα Αγκαλια της Πατριδος κλεινουμε το γονυ αλλα και την καρδια και γιατι εγραψες την ΗΡΩΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στην Κυπρο αλλα και γιατι το ιδιο ΗΡΩΪΚΑ βαστηξες στους Καταδρομικους ωμους σου την περιφρονηση επι δεκαετιες του ελλαδοαθηναϊκου κρατους. Σ' ευχαριστουμε Ηρωα Ταξιαρχε η καρδια μας κλεινει εσενα και την Τιμημενη 1η Μοιρα Καταδρομων του Μαλεμε αλλα και του αεροδρομιου Λευκωσιας του Τυμβου της Μακεδονιτισας και την Σχολης Γρηγοριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.