Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Γκίκας Παναγιώτου

Στα Νέα Στύρα της Εύβοιας,πολύ κοντά στην προβλήτα του πορθμείου, στον πεζόδρομο της παραλίας,λίγα βήματα από την θάλασσα,υπάρχει προτομή του Γκίκα Παναγιώτου.Ψάχνοντας να βρω πληροφορίες γι΄ αυτόν,περισσότερες απ΄ όσες αναφέρονταν στην μαρμάρινη πινακίδα επί της στήλης της προτομής,απευθύνθηκα στους διπλανούς καταστη-ματάρχες.Θεώρησα ότι θα ξέρουν...
Κανείς δεν ήξερε τίποτα! Ένας μόνο με παρέπεμψε σε ιδιοκτήτη κοντι-νού ξενοδοχείου: "είναι αδελφός του.Αυτός το έφτιαξε.Θα ξέ-ρει..."
Εκτίμησα,για να μην ενοχλήσω άλλους στην εργασία ή τη θερινή τους ξεκούραση,ότι θα έβρισκα στο διαδίκτυο κάτι παραπάνω,όταν επέστρε-φα σπίτι μου.
Διαψεύστηκα! Δεκάδες,ίσως και εκατοντάδες,οι ιντερνετικές θέσεις για τα Νέα Στύρα.Όλες επικεντρωμένες στις τουριστικές παροχές και υπη-ρεσίες.Ελάχιστες (4-5) με πολιτιστικό περιεχόμενο,αλλά κι αυτές με ιστορικές γενικολογίες και με παρεΐστικη προβολή κάποιων δημιουργών (ζωγράφων κυρίως) της περιοχής ή από την περιοχή.
Για τον Γκίκα Παναγιώτου δεν βρήκα τίποτα.Παρατήρησα ακόμα,ότι για το αρβανίτικο παρελθόν των χωριών της περιοχής [των Στύρων συμπεριλαμβανομένων] απουσίαζε κάθε στοιχείο.Βέβαια,σκέπτομαι, πως το ψάξιμό μου μπορεί να ήταν ανεπαρκές.Ακόμα,πως μπορεί να υπάρχει ουσιώδης βιβλιογραφία για την γωνιά αυτή της νότιας Εύβοι-ας.Εύχομαι να ΄ναι έτσι.
Να επαναλάβω κι εγώ όμως,τον κίνδυνο να αποβεί η περιβόητη τουρι-στική ανάπτυξη οδοστρωτήρας ισοπέδωσης κάθε άλλου παράγοντα κοινωνικής δράσης και μνήμης.
Τέλος,επειδή το μέρος με την προτομή σκιαζόταν,οι φωτογραφίες βγήκαν,ατυχώς,σκοτεινές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.